4 helppoa keinoa maksimoida sijoitusasunnon tuotto

Sijoitusasunnon tuottoon vaikuttaa pitkällä aikavälillä asunnon mahdollinen arvonnousu, mutta varmempaa tuottoa teet vuokratuottoon keskittymällä. Näiden 4 keinon avulla onnistut vuokratuoton maksimoimisessa.

1. Valitse sijoituskohteeksi sopiva asunto

Kenellekään ei liene yllätys, että ostettava asunto vaikuttaa olennaisesti siitä saatavan tuoton määrään. Asunnon ostossa huomioitavien seikkojen määrä voi kuitenkin yllättää. Asunnon koko tai vaikka tulevat remontit voivat vaikuttaa tuottoon, sillä suuremmasta asunnosta maksat isomman osuuden taloyhtiön remonteista. Huonosti valitun asunnon kulut voivat nousta yllättäen korkealle tai asunto voi jäädä kokonaan ilman vuokralaista.

Kiinnitä erityisesti näihin huomiota asuntoa valitessa:

  • Asunnon sijainti ja koko
  • Taloyhtiön tulevat remontit ja taloyhtiön taloudellinen tila
  • Hoitovastikkeen suuruus
  • Yhtiölainan suurus
  • Asunnon käytännöllisyys ja viihtyvyys

Helpoiten saat vuokralaisen hyvien kulkuyhteyksien varrella tai kantakaupunkialueella sijaitsevaan hyväkuntoiseen yksiöön tai käytännölliseen kaksioon, joka on helposti muutettavissa kahden ihmisen kodiksi. Parhailla paikoilla sijaitsevien asuntojen hinnat ovat kuitenkin usein pilvissä.

Hyvä strategia voi myös olla sijoitusasunnon hankkiminen yliopiston tai ammattikorkeakoulun kampuksen lähettyviltä. Esimerkiksi Helsingin Viikissä, Espoon Otaniemessä, Tampereen Hervannassa ja Jyväskylässä Kuokkalassa on hintatasoltaan edullisempia, mutta silti helposti opiskelijoille vuokrattavissa olevia asuntoja.

2. Vuokraa asunto itse

Mikäli asut itse samalla paikkakunnalla, missä vuokra-asunto sijaitsee, on helpointa vuokrata asunto itse. Välittäjän kustannukset ovat toki vähennettävissä verotuksessa, mutta se syö silti ensimmäisten kuukausien vuokratuottoa. Itse vuokraamisessa on myös se hyöty, että pääset näkemään vuokralaisehdokkaat kasvotusten ja saat muodostettua heistä hyvän käsityksen.

Asuntoa vuokratessa kannattaa kiinnittää huomiota myös sesonkiin; useimmissa kaupungeissa vuokra-asuntojen kysyntä on korkeimmillaan heinä–syyskuussa, kun opiskelijat aloittavat uusissa kouluissa. Tällöin on todennäköisempää löytää hyvä vuokralainen nopeasti. Asunnon voit ilmoittaa vuokralle Oikotiellä, jossa voit myös selata vuokralaisten profiileja.

 

3. Valitse hyvä vuokralainen

Hyvä vuokralainen sekä pitää asunnon loistavassa kunnossa että maksaa vuokran ajallaan, jolloin vuokratuottosi on turvattu. Vuokralaista valitessa asuntonäytöt ovat oleellisessa asemassa; voit jutella potentiaalisten vuokralaisehdokkaiden kanssa sekä pyytää heitä täyttämään perustietolomakkeen, josta käy ilmi esimerkiksi työpaikka.

Tärkeintä kuitenkin on, että tarkistat vuokralaisen luottotiedot ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Tämä on yksi parhaimmista keinoista vuokralaisen maksukyvyn varmistamiseen. Vuokranantajan oppaasta löydät ohjeet kirjallisen vuokrasopimuksen laatimiseen ja muihin velvollisuuksiin.

Vuokrasopimukseen voi lisätä sopimusehdon, jonka mukaan vuokra tarkistetaan jonkin yhdessä sovitun indeksin muutoksen mukaisesti. Vuokraa ei kuitenkaan kannata korottaa liikaa, ettei hyvää vuokralaista menetetä.

 

4. Seuraa lukuja ja muista veronvähennys

Sijoitusasunto ostettu ja vuokralainen sisällä? Hyvä, mutta älä silti unohda sijoituksesi seuraamista. Vuokralaisen osalta on hyvä tarkistaa kuukausittain vuokranmaksun ajallisuus ja mahdollisista viivästyksistä voi huomauttaa kirjallisesti.

Asunnon suhteen taas kannattaa esimerkiksi puolen vuoden välein laskea vuokratuotto ja arvioida asunnon markkina-arvo. Muista myös, että asuntosijoittajan on pääsääntöisesti itse ilmoitettava verottajalle niin vuokratulot kuin niistä tehtävät vähennyksetkin. Vähennyksiä voit tehdä esimerkiksi asunnon ylläpitoon kuuluvista kustannuksista ja hoitovastikkeesta.

Myös taloyhtiön laina on verovähennettävä, joten sijoittajat usein suosivatkin uudisrakennuksia, joiden myyntihinta on pienempi suuren taloyhtiönlainan jäädessä verovähennettäväksi.

Lisää vinkkejä löydät Asunnon osto-oppaastamme.

Teksti ja kuvat: toimitus