Sähköiset asuntokaupat – sujuvampaa kaupantekoa

DIAS-asuntokaupat helpottavat kiinteistönvälittäjien työtä ja kaupantekoa. Sähköiset DIAS-kaupat voidaan tehdä suoraan PDX-ohjelmiston kautta.

Asenne LKV:n, Bulevardin kotimeklareiden ja Hima & Huvila LKV:n kiinteistönvälittäjät kokeilivat PDX-ohjelmiston kautta digitaalisia DIAS-asuntokauppoja. Kokemukset ovat olleet hyviä.

Digitaalisuus tekee asuntokauppojen tekemisestä ja kiinteistönvälittäjän työstä ketterämpää. Kaupat hoituvat sähköisellä alustalla nopeammin, pankkiin ei tarvitse enää varata aikaa ja osakekirjoista ei tarvitse huolehtia. Tämä helpottaa kaikkien työtä, kaikissa kaupanteon vaiheissa.

–  Dias auttaa ja nopeuttaa kaupantekoa tilanteissa jolloin normaali asuntokauppa pankissa on mahdoton järjestää tai asuntokauppa pitää saada nopealla aikataululla järjestettyä. Välittäjän puolelta sähköinen kauppa on helppo ja nopea toteuttaa, kiinteistönvälittäjä, toimitusjohtaja Nina Asteljoki Bulevardin kotimeklareista sanoo.

DIAS-kaupat säästävät aikaa ja vaivaa

Asenne LKV:n myyntijohtaja Marianne Väisänen ja toimitusjohtaja Matti Perälä ovat olleet tyytyväisiä PDX-ohjelmistoon ja DIAS-kauppoihin.

– Olimme ensimmäinen kiinteistönvälitysyritys, joka lähti testaamaan PDX:n kautta DIAS-kauppoja. Alkuun ohjelman toimivuus ja kuittausten perillemeno mietityttivät. Saimme kuitenkin tarvittaessa teknistä tukea. Ohjelma on helppokäyttöinen. Myös asiakkaat ovat pitäneet siitä, Marianne Väisänen kertoo.

Myös Hangossa toimiva Hima & Huvila LKV on kokeillut DIAS-kauppoja. Suurin osa sen ostajista ja myyjistä tulee pääkaupunkiseudulta.

–  Yhteisen pankkiajan löytäminen kaikille osapuolille on ollut todella haastavaa, etenkin viime aikoina. Meille sähköiset kaupat ovat siis olleet todella kätevä tapa toimia ja tämä on helpottanut työtämme paljon. Sähköiset kaupat ovat myös selkeästi nopeuttaneet kaupantekoa, kun osakekirjoja ei ole tarvinnut lähetellä pankista toiseen. Lisäksi välityspalkkion maksatus on sujunut vaivatta kaupanteon yhteydessä – tämä ei enää normikaupoilla ole itsestäänselvyys, vaikka toimeksiantosopimuksen mukaisesti palkkio tulisi maksaa nimenomaan kaupanteon yhteydessä, kiinteistönvälittäjä Nana Hyry Hima & Huvila LKV:stä kiittelee.

Nana Hyryn mukaan DIAS-kaupat on helppo toteuttaa ja järjestelmä on selkeä ja helppokäyttöinen.

–  Allekirjoitusprosessi sujuu vauhdikkaasti – ainoa odottelu on alussa ennen kuin pankit ovat hyväksyneet osaltaan kaupat.  Asiakkaatkin ovat ottaneet DIAS-kaupat vastaan positiivisin mielin, vaikka aluksi se onkin heitä hieman ihmetyttänyt. Olemme tehneet DIAS-kauppoja myös toimistollamme siten, että molemmat kaupan osapuolet ovat olleet paikalla, Hyry kertoo.

DIAS-kaupat tehostavat ajankäyttöä

Asenne LKV:n toimitusjohtaja Matti Perälän mukaan DIAS-kaupat vaativat opettelua ainoastaan ohjelman käytön osalta – mutta se on todella helppoa.

– Järjestelmän toimivuus ja käytännöllisyys ovat tärkeitä sujuvien kauppojen tekemisessä. Alussa osakekirjojen siirtäminen hieman jännitti, mutta kaikki meni hyvin. DIASin avulla asuntokaupoista jää useita välivaiheita pois ja kaupanteosta tulee nopeampaa ja sujuvampaa. Ohjelma on yksinkertainen ja helppokäyttöinen. Sen oppii helposti. Myös asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, kun kaupanteko onnistuu puhelimitse paikasta riippumatta vaikka kahvikupin ääressä istuen, Matti Perälä summaa.

DIAS-kaupat etenevät PDX:n kautta näin:

  1. Ennen kaupan käynnistämistä DIASissa, varmista, että ostaja ja myyjä ovat sopineet maksuihin ja lainaan liittyvät asiat pankkinsa kanssa.
  2. Käynnistä DIAS-kauppa lähettämällä PDX:stä kaikki tarvittavat tiedot ja liitteet pankkien käsiteltäväksi.
  3. Myyjän pankki ja ostajan pankki tarkastavat kaupan edellytykset omasta näkökulmastaan. Näet PDX:stä kun tarkastukset on tehty.
  4. Käynnistä PDX:stä allekirjoitusvaihe.
  5. Ostaja ja myyjä tunnistautuvat vahvasti, antavat tarvittavat valtuutukset pankeille maksujen ja siirtomerkintöjen hoitamiseksi ja allekirjoittavat kauppakirjan.
  6. Ostajan pankki ja myyjän pankki hoitavat kaupan velvoitteet, mukaan lukien välityspalkkion ja varainsiirtoveron maksamisen sekä osakekirjan siirron.
  7. Lataa DIAS-kaupan dokumentit välitysjärjestelmästä, lähetä ne isännöitsijälle sekä tee varainsiirtoveroilmoituksen PDX:ssä.

Lue lisää elämääsi helpottavista DIAS-kaupoista:

https://dias.fi/kv.html

Ennen kauppoja tulee hyväksyä valtuutus ja hakea varainsiirtoveron viitenumero: https://www.vismasignforms.com/form/c0a562ab-1dd4-453c-adb3-0aea1e95ae0b 

Ota yhteyttä!

PDX: tuki@pdx.fi, puh. 010 800820, palvelemme arkisin klo 9-16

DIAS: support@dias.fi, puh.  010 201 1190