Raikastusta mökin ilmeeseen

Kellastuneen mäntymökin ilme uudistuu raikkaaksi, kun valitset sinne kontrasteja ja moderneja elementtejä sekä muutamia vaaleita maalipintoja.

 

Valitse vaaleita maalisävyjä

Maalaaminen on helppo tapa raikastaa patinoituneita mäntypintoja. Lisää raikkautta kellastuneeseen ja tunkkaiseen tilaan saadaan jo pelkällä katon ja lattian maalaamisella – joskus jopa pelkän katon peittomaalaaminen saattaa riittää, kun muut materiaalit ovat vaaleita.

Kun vanhoja, jo patinoituneita paneeleita tai lautoja lähdetään maalaamaan vesiohenteisilla aineilla vaaleammaksi, täytyy alle muistaa vetää pohjamaali tai vaihtoehtoisesti ns. eristysmaali, joka estää puun uuteaineiden tunkeutumisen uuden maalin läpi. Tällainen tuote on esimerkiksi Tikkurilan Multistop-eristyspohjamaali.

Kun valitset värejä kellastuneen paneelin kaveriksi, valitse mahdollisimman kylmiä ja raikkaita sävyjä, jolloin ilme raikastuu parhaiten. Liian lämpimät ja keltaiset sävyt lisäävät tunkkaisuutta vain entisestään. Harmaan eri sävyt toimivat hyvin kellastuneenkin puun kanssa ja etenkin ns. greigen sävy, joka on harmaan ja beigen sekoitus toimii kauniisti. Tällaisia greigen sävyjä löytyy esimerkiksi Tikkurilan Sympony värikartasta numerolla 487. Kirjain F, G, H, J, K, L, M, N, S, V, X tai Y numeron 487 edessä määrittää sävyn vaaleus- tai harmaannosasteen ja itse numero varsinaisen sävyn. Kuvan isossa liuskassa näkyvä sävy X487 Laasti on kaunis sävy.

Myös tummia takka- ja palomuuripintoja voidaan käsitellä vaaleammaksi niihin kehitettyjen pintakäsittelyaineiden avulla. Tikkurilan takka- ja palomuurimaali Muuri voidaan sävyttää kahdeksaan kuvassa näkyvään sävyyn. Koska Muuri kestää jopa 180 asteen lämpötilaa, se soveltuu erityisen hyvin sisäpinnoille, joiden lämpötilat voivat vaihdella ja nousta normaalia korkeammaksi.

 

Tekstiileillä uutta ilmettä

Lisää ilmettä ja moderniutta mökkiin saat päivittämällä tekstiilit ja piensisustuksen. Valitse ilmeeltään, materiaaliltaan sekä tunnultaan erilaisia pintoja. Kuvassa Askon villainen Nirvana-matto valkoisena ja harmaana sekä VM Carpetin nukkamatto Elysee, väri beige 60. Niklatut vetimet sopivat raikkaana kokonaisuuteen ja mustaksi maalattu puinen yksityiskohta ryhdistää vaaleaa kokonaisuutta, molemmat vetimet Domus Classicasta. Viherkasvit tai vihreät oksat maljakossa viimeistelevät mökkisi uuden ilmeen.