Vinkit verhojen valintaan ja ripustamiseen

Sisustustrendien muuttuessa pikku hiljaa runsaampaan ja kerroksellisempaan suuntaan, on myös verhojen suosio kodeissa kasvanut. Koska verhojen hankinta saattaa olla melko kallista, kannattaa suunnitteluun panostaa. Klassiset, yksinkertaiset mallit sopivat monen tyyliseen kotiin ja kestävät aikaa ilmeen vanhentumatta.

Mitoita kangasta riittävästi työstöön ja poimutukseen

Kalliskin verho näyttää halvalta, mikäli alakäänne on kapea liru. Liian kapea käänne saa myös verhon helposti kiertämään. Alakäänteen sopiva mitta on 8-12 cm ja se ommellaan kolminkertaiseksi. Mitä korkeampi huone ja pidempi verho, sitä leveämpi saa päärme olla. Tällöin verho laskeutuu kauniisti ja kangas asettuu ryhdikkäästi. Suora sivuverho näyttää kauneimmalta sen ollessa 1-2 cm irti lattiasta. Ylipitkissä verhoissa lattialle kasaantuvaa kangasta saa olla reilusti, jottei lopputulos näytä mittavirheeltä.

Verhokangasta ostettaessa tulee kangasta varata tarpeeksi myös niiden poimutukseen. Ohuena nauhana tai suorana, ilman poimutusta, ikkunan sivuilla roikkuvat verhot näyttävät surullisilta. Poimutusta laskettaessa varaa kangasta 1,5 metriä 1 metrille, ihan ohutta kangasta jopa 2m.

Asettele verhot oikein

Verhojen oikealla asettelulla pystytään muokkaamaan sekä ikkunan, että huoneen kokoa. Asettelu, jossa verhotanko on kiinnitetty aivan ikkunan yläpuolelle ja vain hiukan ikkunaa leveämmäksi, madaltaa ja pienentää sekä ikkunaa, että huonetta visuaalisesti. Ikkunan eteen asettuvat verhot estävät myös valon sisääntulon huoneeseen.

Verhotanko tai -kisko kannattaakin kiinnittää mieluummin lähelle kattoa, 5-10cm irti katosta on hyvä yleisohje. Näin saadaan huijattua silmää ja huone näyttämään korkeammalta. Verhotanko venytetään myös reilusti isommaksi kuin ikkuna (40-50cm/puoli), jolloin suurin osa verhosta asettuu seinän päälle, peittäen vain 5-10 cm karmia ja lasia.  Kapat ja laskosverhot mitoitetaan siten, että ne asettuvat leveyssuunnassa noin 2cm listojen yli ikkunan molemmin puolin. Samoin kuin suorissa sivuverhoissa, korkeus mitoitetaan siten, että kiinnitys lähtee noin 5-10 cm katosta, verhon alareunan peittäessä 10–20 cm lasista. Liian alas tuleva kappa mataloittaa ja pimentää turhaan huonetta.

Suunnittele verhojen ripustus

Vaikka suurimman vaikutuksen verhoissa tekee itse kangas, tukee ripustusjärjestelmän valinta verhon käyttöä ja ulkonäköä. Ripustusmekanismeja on monia ja estetiikan lisäksi tulisi järjestelmää valittaessa miettiä pitääkö verhoja myös liikutella. Makuuhuoneen verhoja vedetään ikkunan eteen kenties enemmän kuin olohuoneen. Jos verhoja joutuu liikutella usein, ovat tangossa kulkevat renkaat, purjerenkaat tai nipistimet hyvä valinta. Jos verhoja ei tarvitse paljoa siirrellä, verhokuja tai lenkit ovat hyvä vaihtoehto tangolle.

Yläkäänteeseen ommeltavat laskos- ja poimutusnauhat ovat helppo tapa saada verho näyttämään laadukkaalta ja viimeistellyltä.  Saatavilla on monenmoisia ja levyisiä poimuttuvia nauhoja eri kiinnitysmekanismeihin.  Valitse leveän alakäänteen kanssa myös leveä laskosnauha – 8cm -10cm on jo näyttävä.

Vuorella vai ilman?

Tilan akustiikkaa on hyvä miettiä ennen verhojen valintaa. Onko tila korkea ja kaikuva? Jotta tilaan saadaan pehmeyttä ja akustoivaa vaikutusta, verhoja voidaan kerrostaa useampia tai valita paksu, ääntä imevä verhokangas. Verhojen vuorittaminen voi myös olla ratkaisu kaikumiseen. Vuorittamisella saadaan tekstiilimassaa lisättyä huomaamattomasti ja täten vähennettyä äänen kimpoamista pinnoilta.

Verhojen vuorittamisella saavutetaan myös muita etuja. Kankaan mahdollinen kuvio tai kuosi tulee paremmin esiin, kun takaa tuleva auringonvalo ei syö kankaan värejä ja kuvioita. Jotkut kangasmateriaalit kuten silkki tulee vuorittaa aina, ilman vuoria silkki haurastuu pian rikki auringon vaikutuksesta.

 

Teksti ja kuvat: Tuija Talvitie