Pienellä budjetilla persoonallista – vinkit opiskelija-asunnon sisustukseen

Monen nuoren ensimmäinen oma koti on pieni yksiö tai opiskelija-asunto, johon ei mahdu rajattomasti kalusteita, ja jonka pintamateriaalitkin voivat olla kaikkea muuta kuin omaa sisustussilmää miellyttävät. Miten siis lähteä sisustamaan kotia oman näköiseksi ja toimivaksi, jos budjetti on rajallinen ja neliöitä ei ole hukattavaksi? 

Vuokra-asuntojen seinät on useimmiten maalattu neutraalilla maalarinvalkoisella ja lattiaakin saattaa koristaa edullinen, vähemmän kaunis  muovimatto. Suosiollisen vuokranantajan sattuessa kohdalle voi asunnon pintojen maalaaminen tulla kysymykseen jopa vuokranantajan kustannuksella, mutta joskus on vain tultava toimeen olemassa olevien värien ja pintojen kanssa. Tällöin omat kekseliäät ratkaisut saavat kodin sisustuksen ja sen värimaailman näyttämään juuri omalta.

Peitä kulahtanut lattia isolla matolla

Isolla matolla on mahdollista peittää lattian epämieluisaa väriä tai kulumia, ja koska sen päälle mahtuu suurin osa huoneen kalusteista, saa iso matto myös pienen huoneen näyttämään neliöitään suuremmalta. Värikkäällä matolla saa myös kompensoitua vaaleita seiniä ja värimaailmaa muutettua haluttuun suuntaan. Kaupasta uutena ostettuna isot matot ovat kalliita, mutta kirppiksillä ja nettikirpputoreilla myydään pestyjä isoja mattoja välillä vain muutaman kympin hintaan. Kierrätyskeskuksista ja sukulaisten vinteiltä voi löytyä sisustusaarteita.

Personoi vanhat huonekalut maalaamalla tai tuunaamalla niistä oman näköiset

Koska nuorella harvoin on rahaa ostaa kaikkia kalusteita uutena,  pitää sisustusta usein täydentää kotoa tai sukulaisilta saaduilla vanhoilla kalusteilla. Vanhat huonekalut saavat ihan uuden, omistajansa näköisen ilmeen, kun ne tuunataan vaikka maalaamalla tai uudelleen verhoilemalla. Pinterest on tuunausideoiden ehtymätön aarreaitta, josta löytyykin vinkkejä joka sisustusmakuun. Myös Ikea, ja etenkin sen löytönurkka, pelastavat usein pienellä budjetilla sisustavan nuoren. Ikean kalusteita voi käsitellä persoonallisemmiksi, ja näitä tuunauksia varten on perustettu jopa oma nettisivusto.
Edullisia tekstiilejä ja somistusesineitä ovat kirpparit pullollaan, mutta uusiakin löytyy edullisesti, kun tietää mistä etsii. H&M Homesta löytyy trendikkäitä tekstiilejä ja somisteita joka makuun, ja The Flying Tigerista löytää hyvällä tuurilla upeita keramiikka-astioita parilla eurolla.

Hyödynnä seinäpinta-alaa ja huonekorkeutta

Jos asunnon lattianeliöt loppuvat kesken, nosta katseesi seinille ja mieti, voisiko kiinteiden kaapistojen päälle saada lisää säilytystilaa kauniilla koreilla tai kannellisilla säilytyslaatikoilla. Säilytystilaa voi tuoda lisää myös katonrajaan asetettavilla hyllyillä, jonne laitetaan harvemmin tarvittavia esineitä tai kirjoja. Pienempiä kaapistoja voidaan asentaa myös irti lattiasta ja täten saada ilmavuutta pieneen tilaan. Ikean seinälle asennettava massiivipuinen Ivar-kaapisto on saavuttanut suurta suosiota sisustajien keskuudessa. Sen käsittelemätön puupinta on helppo maalata haluamallaan värillä ja omat vetimet viimeistelevät ilmeen. Ivar-kaapistoon mahtuu paljon tavaraa, mutta seinään kiinnitettävänä se on kevyen ja ilmavan näköinen pienessä huoneessa. Seinälle asennetun tv:n alla kaappi toimii samalla tv-tasona.

Voisiko vuoteen alle saada säilytystilaa?

Myös sängynalus voidaan valjastaa säilytystilaksi melko helpoin keinoin. Huonekaluliikkeissä myydään valmiina sänkyjä, joiden alaosa koostuu laatikoista, mutta tällainen säilytyssänky on melko helppo rakentaa itsekin parista laatikostosta, vanerilevystä ja patjasta. Kuvallisia ohjeita löytyy netistä useita, kun googlaa kuvahaulla sänky + säilytys. Ilman rakennusurakkaakin selviää, kun sängyn alle sijoittaa kannelliset muovilaatikot vaikkapa petivaatteille. Kausivaatesäilytyksessä tai muiden harvemmin tarvittavien tekstiilien säilytyksessä toimivat hyvin myös tyhjiöpussit. Kun ylimääräinen ilma imetään imurilla pusseista pois, säästyy kaapeista paljon tilaa.

Valitse kalusteiksi käteviä monitoimikalusteita

Kannellisen penkin tai rahin sisään saa säilöttyä piiloon ylimääräisiä tavaroita, ja sen lisäksi ne toimivat istuimina. Avattava nojatuoli muuttuu tarvittaessa yhden ihmisen vuoteeksi ja vuodesohvat taipuvat ketterästi niin päivä- kuin yökäyttöön useammallekin ihmiselle. Seinälle nostettavan taittopöydän ääressä hoituvat niin työt kuin ateriointikin, ja kun pöytää ei tarvita, saa sen näppärästi pois tieltä seinää vasten.

Teksti ja kuvat: Tuija Talvitie

Artikkeli on julkaistu alun perin 13.2.2018.