Viisi tärkeää vinkkiä ensiasunnon ostajalle

Asuntolainan hakeminen, kodin kuntotarkastus, hintataso… Ensiasuntoa ostaessa saa unelmien kodin etsimisen lisäksi selvittää seikan jos toisenkin. Kokosimme yhteen viiden vinkin teholistan, joka tarjoaa tärkeimmät tärpit ostoprosessin tueksi.

1. Kartoita haluamasi asuinalueen hintataso tarkkaan

Asunnon hintaan vaikuttaa sen kunnon ja koon lisäksi erityisesti asunnon sijainti. Tutustuminen yleiseen hintatasoon alueella antaa käsityksen siitä, mikä on hyväksyttävä hinta tietyn kokoisesta asunnosta. Asuntojen toteutuneet kauppahinnat viimeisen 12 kuukauden ajalta saat selville Asuntojen.hintatiedot.fi:stä.

Kun olet kärryillä hintatasosta, et päädy maksamaan ylihintaa. Asuntotarjonnan kartoittaminen pitkällä aikavälillä auttaa myös hahmottamaan paremmin, millaisia koteja haluamallasi alueella on tyypillisesti tarjolla. Joskus unelmasijainti voi tarkoittaa neliöistä tinkimistä. Joskus taas halutun tyyppistä kotia löytyy vain tietyllä aikakaudella rakennetulta asuinalueelta. Asunnon ostaminen on iso päätös, joten oikean kodin löytämiseen kannattaa panostaa myös ajallisesti.

Seuraat hintatasoa Oikotien alue- ja kohdehaulla kätevästi.

 

2. Tutki kiinnostavan asunnon kunto huolellisesti

Kun kiinnostava kohde on löytynyt, tulee potentiaalisen uuden kodin kunto kartoittaa huolellisesti – etenkin jos kyseessä on kiinteistö eli omakotitalo. Jos kohteelle haluaa teettää kuntotarkastuksen, tulee tarkastajan pätevyys tehtävään varmistaa. Asuntokaupan kuntotarkastajan pätevyyden hankkineet tarkastajat löydät esimerkiksi hakemalla Fisen tai Kauppakamarin listoilta.

Tarkastus on hyvä tehdä, kun sekä myyjä että ostaja ja välittäjä ovat paikalla. Näin osapuolet saavat samat tiedot ja tarkastajalle on mahdollisuus esittää lisäkysymyksiä.
Jos kuntotarkastus on jo tehty myyjän toimesta, kannattaa ostajan silti tarkastaa talo itse. Ostaja ei voi nimittäin jälkikäteen vaatia korvausta vioista, jotka olisi voinut itse huomata esittelyssä. Tarkasta siis asunto huolella, tutustu sen kuntotarkastusraportteihin ja vaadi omistajalta tarvittaessa lisätietoja.

Kuntotarkastus on tärkeä etenkin omakotitaloa ostaessa. Lue lisää vinkkejä omakotitalon osto-oppaasta.

 

3. Muista kilpailuttaa asuntolaina

Tutussa pankissa ei välttämättä aina kannata asioida – voit saada lainan paremmilla ehdoilla toisaalta. Asuntolainan kilpailuttamalla voit onnistua tinkimään lainan korosta kymmenyksiä pois. Lainan määrästä ja laina-ajan pituudesta riippuen voit säästää jopa tuhansia euroja.

Asuntolainan koron lisäksi kannattaa huomioida myös lainan oheiskulut. Esimerkiksi avausmaksusta, tilinhoitomaksuista ja laskutusmaksuista voi kasautua tuntuva summa. Jotkut pankit voivat myös edellyttää muiden pankkituotteiden, kuten lainaturvan tai korkosuojan ostoa. Muista siis tarkastella lainan kokonaiskustannuksia etsiessäsi sopivinta lainan tarjoajaa.

Ensiasunnon ostajan oppaasta löydät lisää vinkkejä asuntolainaan liittyen.

 

4. Ota huomioon omistus- ja velkasuhteet, kun ostat asunnon kumppanin kanssa

Puolison kanssa ensimmäisen oman kodin ostaminen on iloinen asia, mutta omistus- ja velkasuhteet on syytä miettiä läpi tarkkaan ennen papereiden allekirjoittamista. Jos pariskunnan toisella osapuolella on suuremmat tulot, voidaan esimerkiksi sopia, että hän maksaa lainaa enemmän. Tällöin myös asunnon omistajuussuhteet olisi syytä jakaa vastaavasti: enemmän maksava omistaa suuremman osuuden asunnosta.

Pariskunta voi toki ottaa kumpikin omat lainansa. Silloin täytyy tosin käydä erilliset lainaneuvottelut ja maksaa molempien lainojen hoitokulut. Erillisten lainojen hyvä puoli on, että oman lainansa voi maksaa sopivassa tahdissa ja rahat pysyvät selkeästi erillään.

Pariskuntana asunnon ostaminen mahdollistaa myös varainsiirtoveron lykkäämisen. Ensiasunnon ostaja on tietyin ehdoin vapautettu varainsiirtoverosta, joka on 2–4 prosenttia kauppahinnasta. Jos ensimmäisen yhteisen asunnon omistajuussuhteet säädetään niin, että toinen omistaa 51 ja toinen 49 prosenttia, ei suuremman osuuden omistavan tarvitse maksaa veroa. Jos perheen kasvaessa halutaan ostaa suurempi koti, voidaan omistussuhde pyöräyttää toisinpäin, jolloin pariskunnan toinen osapuoli saa puolestaan hyödyntää verovapauden.

Lue asunnon osto-oppaasta, miten teet ostotarjouksen unelmakodistasi.

 

5. Unohda sesonkiajattelu – asuntokauppa käy läpi kesälomien ja joulun

Menneinä vuosina asuntokauppa ja myytävien kohteiden ilmoitusten määrä hiljeni kesälomien ja joulun aikana selvästi. Nykyisin trendi on tasoittunut – unelmien koteja tulee myyntiin ympäri vuoden.

Kannattaa siis tarkastella tarjontaa myös loma-aikoina. Silloin myyjillä on aikaa järjestää näyttöjä, ja asuntoa etsiväkin ehtii kiireettä käydä tutustumassa useampaan kohteeseen. Fiksuinta on ulkoistaa myynti-ilmoitusten kärkkyminen Oikotien hakuvahdille, jonka avulla saat ilmoitukset hakukriteereihisi sopivista asunnoista automaattisesti.

Aseta hakuvahti haluamallesi alueelle ja sopivin hakuehdoin kohdehaun kautta.