9 syytä, miksi Helsingissä viihtyy koko elämän

Helsinki

Suomen pääkaupunki – Helsinki tarjoaa huiman määrän mahdollisuuksia asukkailleen. Helsingissä riittää näkemistä ja tekemistä kaupunginosasta toiseen. Tässä 9 syytä, miksi Helsingissä viihtyy koko elämän.

1. Kaupunginosat kasvavat ja kehittyvät 

Helsinkiä rakennetaan huimaa vauhtia. Yksi suurimmista rakenteilla olevista asuinalueista on Kalasatama itäisen kantakaupungin sykkeessä. Kalasatama kasvaa vuoteen 2040 mennessä 25 000 asukkaan kodiksi. Alueella voi nauttia Suvilahden kulttuuritarjonnasta sekä Teurastamon herkuista ja tapahtumista. Myös Kauppakeskus Redi on monelle tuttu.

Pasilaankin nousee kokonaan uusi alue, Keski-Pasila, josta kasvaa Helsingin toinen keskusta. Tripla on jo muuttanut aluetta huimasti. Jätkäsaaressa rakentaminen on aloitettu jo vuonna 2010. Uutta Helsinkiä nousee vauhdilla myös Kruunuvuorenrantaan, Laajasaloon ja Myllypuroon. Kaupunki elää ja kasvaa ja uudet kaupunginosat kaipaavat uusia asukkaita – tutustu Kalasataman ja Jätkäsaaren myynnissä oleviin asuntoihin.

2. Värikästä kulttuurielämää

Kulttuurinnälkäinen saa Helsingissä runsaasti ravintoa. Museoparatiisiksikin tituleerattu kaupunki tarjoaa aimo kattauksen historiaa, taidetta, designia, arkkitehtuuria ja tekniikkaa paketoituina kiinnostaviksi näyttelyiksi. AteneumissaHAMissa ja Kiasmassa pääsee lumoutumaan suomalaisen taiteen klassikoista, graffitin historiasta ja modernista taiteesta. Kuumin kohde on Amos Rex -taidemuseo, jonka rakennus itsessään on jo melkoinen taideteos. Kansallismuseo tutustuttaa vierailijat Suomen historiaan ja Luonnontieteellisessä museossa maailman eläinkunta esittäytyy kaikessa moninaisuudessaan. Helsingistä löytyy myös monta täysin ilmaista museota.

Töölönlahdella musisointia kantautuu Kansallisoopperasta, Finlandia-talosta ja Musiikkitalosta. Kaupunki hellii myös teatterin ystäviä runsaalla tarjonnalla. Kansallisteatterin ja Helsingin kaupunginteatterin suurten lavojen lisäksi häikäisevää näyttämötaidetta nähdään muun muassa KOM–, Ryhmä–  ja Savoy-teattereissa.

3. Luonto kaupungissa

Pääkaupunkistatuksesta ja asukasluvusta huolimatta Helsingissä luonto on aina lähellä – ja juuri se tekee kaupungista maailman parhaan. Ydinkeskustan hälystä pääsee hetkessä Töölönlahden upeisiin maisemiin kävelylle tai vaikka suppailemaan. Pasilasta taas voi sukeltaa valtavan, kaupunkia halkovan keskuspuiston rauhaan. Etelässä, Kaivopuistossa ja Eiran rannassa kävellessä saa tähyillä aavalle merelle ja Itäistä Helsinkiä on siunattu mahtavilla uimarannoilla. Helteisenä kesäpäivänä kannattaakin suunnata esimerkiksi Aurinkolahden, Marjaniemen tai Kallahden uimarannalle.

Helsingin merellisyys on yhtä lailla kiehtovaa: kaupungin alueella on yhteensä noin 300 saarta. Monet näistä ovat avoinna vierailijoille ja retkeilijöille. Suomenlinna on klassinen vierailukohde niin kaupunkilaisille kuin turisteillekin ja Seurasaaren ulkomuseo on kansainvälisestikin merkittävä kohde. Saariin pääsee helposti toimivien veneyhteyksien ansiosta, tai parhaimmillaan kävellen: idylliseen Lammassaareen kulkevat pitkospuut Vanhankaupunginkoskelta. Kiinnostavimpia saarikohteita ovat entiset sotilassaaret, kuten Isosaari ja Vallisaari, jotka ovat avattu yleisölle vasta hiljattain.

Merellinen Helsinki

4. Saunaan ja uimaan

Mitäpä olisi suomalainen kaupunki ilman saunoja. Kenties ikonisin on Kotiharjun korttelisauna, jossa on saunottu jo 20-luvulta asti. Kotiharjun ja muiden klassikkojen rinnalle on noussut uusia tulokkaita saunakulttuurin uuden tulemisen myötä. Yhteisöllisen Sompasaunan kiuas lämpenee talkoovoimalla Sompasaaren rakennustyömaan laidalla, kun taas saunakompleksit Löyly ja Allas Sea Pool yhdistävät löylynheittoon myös ravintolapalveluita ja tapahtumia.

Kumpulan maauimala kunnostettiin 2000-luvun alussa entiseen loistoonsa ja visiitti sinne onkin pieni aikamatka 50-luvun tunnelmiin. Summerin kuvauspaikkanakin toiminut Uimastadion eli Stadikka on hyppytorneineen olennainen osa kaupunkikuvaa. Talvisaikaan uimareilla riittää ratoja uimahalleissa, joista upein on 1920-luvulla käyttöön vihitty Yrjönkadun uimahalli.

5. Stadilaiset 

Stadilaiset ovat vallitsevista ennakkoluuloista poiketen todella mukavaa sakkia. Niin paljasjalkaiset stadilaiset kuin muualta Suomesta tai ulkomailta asti kaupunkiin asettuneet muodostavat Helsingin yhteisöllisen hengen. Tästä esimerkkejä ovat Dallapen puiston sunnuntaikirppis, joka sään salliessa kerää valtavan määrän väkeä kaupittelemaan tavaroitaan, tai ravintolapäivä, joka täyttää Helsingin kadut ja puistot pop-up-ravintoloilla. Kaupunginosien omissa Facebook-ryhmissä tiedotetaan aktiivisesti esimerkiksi karanneista lemmikeistä tai kadulle pudonneista avaimista. Vaikka Helsingissä naapuria vain moikataan, helsinkiläiset pitävät toisistaan huolta.

6. Upea koulutustarjonta

Stadissa koulutustarjonnan laajuus on valtaisaa. Helsingin yliopisto, Taideyliopisto, Hanken ja Aalto-yliopiston Helsingin toimipisteet tarjoavat valtavan määrän korkeatasoisia koulutusvaihtoehtoja. Ammattikorkeakoulut Arcada, Haaga-Helia, Metropolia, Diak ja Humak täydentävät tarjontaa lukuisine koulutusohjelmineen.

Moni muuttaa Helsinkiin erityislukioiden, kuten Kallion ilmaisutaidon lukion, Helsingin kuvataidelukio ”Torkkelin” tai musiikin ja tanssin opetusta tarjoavan Sibelius-lukion perässä. Stadin ammattiopistossa taas voi opiskella kaikkea autoalasta hammastekniikkaan. Eikä kannata unohtaa erinomaista aikuiskurssitarjontaa, kuten perinteikästä Työväenopistoa tai Avointa yliopistoa.

7. Kahviloiden ja ravintoloiden keidas

Historialliset kahvilat Ekberg, Cafe Engel ja Café Esplanad hurmaavat arvokkaalla tunnelmallaan. Näiden kahviloiden terasseilla kelpaa siemailla kahvia ja silmäillä katujen kuhinaa. Moderneja kahviloita erikoiskahveineen tupsahtelee jatkuvasti ympäri kaupunkia. Läppärityöläiset pesivät esimerkiksi Rautatientorin kupeessa sijaitsevassa Roasbergissa tai Punavuoren ja Kallion trendikkäissä pikku kahviloissa.

Myös Stadin ravintolatarjonta elää ja muuttuu jatkuvasti. Halusitpa napolilaista pizzaa, vietnamilaisia kevätrullia, tuoretta sushia, perinteisiä suomalaisia ruokia, fine-diningia tai mehevän hampparin, täältä löytyy

8. Sporalla vai dösällä?

Stadi on kompakti kaupunki, jossa julkisen liikenteen verkosto toimii – autoa ei kaupungissa välttämättä tarvitse lainkaan. Bussit, metro, ratikat ja lähijunat pitävät kaupunkilaiset liikkeessä. Nykyään metrolla pääsee naapurikaupunki Espooseen asti ja keltaisten kaupunkipyörien ja -asemien määrä lisääntyy vuosi vuodelta. Fillari onkin mitä oivallisin kulkuväline kaupungissa liikkumiseen, nimittäin sillä välttää monet liikennesumat ja Helsingin pyöräkaistoja kehitetään jatkuvasti.

Helsingin metro.

9. Kaupunginosien omaleimaisuus 

Stadin lukuisilla kaupunginosilla on jokaisella oma luonteensa ja alueelle ominainen elämäntyylinsä. Kallion alue on oiva paikka boheemista hulinasta pitävälle, Töölössä taas saa elellä rauhallisessa ja vehreässä ympäristössä. Itäkeskus on todellinen kulttuurien sulatusuuni ja runsaiden palveluiden keidas. Väljempiä, lapsiperheille sopivia asuinalueita ovat esimerkiksi Arabia, Munkkivuori ja Munkkiniemi, Pakila ja Laajasalo. Tutustu Helsingissä myytävänä oleviin koteihin, valitse itsellesi sopiva kaupunginosa ja ei kun muuttokuormaa pakkaamaan.

Alkoiko kaupungin syke kutsua? Katso Helsingin myytävät ja vuokrattavat asunnot.