Habitare-messut on yksi syksyn odotetuimpia tapahtumia. Sisustajille ja sisustuksesta kiinnostuneille riittää katseltavaa ja inspiraation aiheista, kun Messukeskuksen hallit täyttyvät eri sisustusalan tekijöistä ja uutuustuotteista. Kokosimme alle 10 tämän vuoden mielenkiintoisinta juttua messuilta.

1. Kannustalo

Kannustalon tunnelmallisesti sisustettu talo on ehdottomasti vierailun arvoinen. Tummaksi petsatut vaneriseinät ja kaunis klassinen sisustus saa kävijän huokailemaan ihastuksesta. Keittiössä on kaunis messinkinen hana ja allas, myös kylpyhuonetilat ja sauna ovat upeat.

osasto 7h39

 

2.  Trash Cuisine

Tällä osastolla kannattaa vierailla katsomassa vinkkejä miten keittiön voi suunnitella ekologisesti ja edullisesti. Innovatiivisia ratkaisuja löytyy mm. raaka-aineiden kasvatushyllystä aina laatikonvetimiin saakka.

osasto 6a71

 

3. Sementtipinnoitteita ja 3D elementtejä

Cement Designin monikäyttöistä sementtipinnoitetta on saatavilla useissa herkullisissa sävyissä.  Mannerlaatan 3D sisustuslaatat voidaan maalata oman maun mukaan. Ekologiset ja ympäristöystävälliset tuotteet on valmistettu bambukuidusta, ruokosokerista ja sellusta.

Mannerlaatta Oy:  osasto 6e71

 

4. Kiinnostavia uutuustuotteita

Mai-tuoli: Aino Michelsenin suunnittelema kaunis rottinkituoli on saanut inspiraation vietnamilaisesta Nón Lá –hatusta ja on herättänyt paljon huomiota mediassa.

osasto aHead

 

Shingly-kaappi: Esko Ihalaisen suunnittelema veikeä lipasto ei jätä kylmäksi. Huonekalu saa olla hauska ja näyttävä.

osasto aHead

 

VAJA-astiat: Skandinaavinen muotoilu ja herkän kaunis kuviointi yhdistyvät näissä kotimaisissa posliiniastioissa, jotka valmistetaan Porvoossa. Toivottavasti nämä löytävät monen suomalaisen perheen koteihin.

osasto 7m40

 

Lempi-hylly: lumoava seinähylly sopii niin kylpyhuoneeseen, makuuhuoneeseen, eteiseen jne, Suunnittelija Anni Pitkäjävi, valmistaja Hakola.

osasto 6h120

 

5. Vaalea sauna

Sauna, joka on kuin raikas kesäinen tuulahdus. Vaaleat sävyt ja lepotuolit tuovat rannikon mieleen. Valmistaja Tammiston Puu.

osasto 7c31

 

6. Matot

Forme: Graafiset ja näyttävät matot sopivat skandinaaviseen sisustukseen. Valikoimaa löytyy mustavalkoisesta aina rohkeampaan värilliseen kuosiin.

osasto 6k94

 

Eija Rasinmäki: perinteisesti kudottua mutta modernin ulkonäön saanutta messu-uutuutta, Punosta, tullaan näkemään jatkossakin sisustuslehtien ja –blogien sivuilla.

osasto 6f119

 

Finarte: mm. Saana ja Olli ovat suunnitelleet Finartelle kolme eri mattokuuosia, joita saa eri sävyissä. Veikkaamme näistä seuraavia trendimattoja.

osasto 6h139

 

7. Uusi ilme verhoilemalla

Laitalan kustavilaiset tuolit on päällystetty ennakkoluulottomasti Marimekon Räsymatto-kankaalla. Lopputulos on raikas ja särmikäs.

 

8. Valaisimet

KÄPY-valaisin: Matilda Palmun modernit valaisimet hehkuvat upeissa väreissä.

osasto aHead

 

Philips: langattomalla ohjauksella toimiva valaistus on tulevaisuuden kodeissa arkipäivää. Philips esittelee messuilla konttiin rakennetussa huoneessa teknologiaa.

osasto 6a101

 

Kulinaristi- valaisin: kujeileva valaisin kootaan messinkiputkista. Tämän voin ripustaa ilahduttamaan ruokapöydän päälle tai vaikkapa makuuhuoneeseen. Valmistaja designverstas Omana.

osasto 7b39

 

9. Poimintoja sisustusliikkeistä

Destiny: mustanpuhuvaa rockglamouria tarjoileva Destinyn osasto on pullollaan ihanuuksia, joita yksinkertaisemmankin sisustustyylin ihannoijan on vaikea vastustaa.

 

Aada Sisustus: neljään huoneeseen jaettu osasto esittelee eri sisustustyylejä, joille kaikille on yhteistä runsaus joko väreissä tai muodoissa.

osasto 6m139

 

Plootu: Sasu’s Playhousen ja A&A Designin yhteinen sisustusliike tarjoaa silmänruokaa niille, joita kiinnostaa persoonalliset puukalusteet sekä teollisuustyylinen sisustaminen.

 

10. Teemu Järven eläinaiheiset kuvat

 

Perinteisillä tekniikoilla tehdyt herkät kuvat vievät ajatukset luontoon. Kannattaa käydä ihastelemassa paikan päällä messuilla ja ostaa taidetta omaan kotiin.

osasto 7k59

 

Avoinna yleisölle 10.-13.9.2015, Messukeskus

www.habitare.fi

 

Syksyn tapettiuutuuksissa on rohkeasti värejä, kuvioita ja pintoja. Luonnon innoittamana tapeteissa näkyy kasveja, kukkia ja luonnon muotoja. Tapetti voi olla joko näyttävä katseenvangitsija tai hillitty ja rauhoittava tausta huoneen kalustukselle. Helmiäispintaiset vaaleat kuosit tuovat tilaan ripauksen ylellisyyttä.

Luonnon värit ja muodot ovat läsnä tapettiuutuuksissa. Syvät värit ja näyttävät struktuuripinnat taikovat tilaan uusia elämyksiä. Syksyn väripaletti tuo sisustukseen sekä voimakkaita värejä että rauhoittavia sävyjä. Hohtavat ja kimmeltävät pinnat ovat arjen ylellisyyttä. Nyt jos koska kannattaa tapetoida rohkeasti väreillä, kuoseilla ja struktuureilla.

 

Nabucco, Verdin kolmas ooppera, on ollut inspiraation lähde tässä uudessa Marburgin uudessa tapettimallistossa. Mallistossa on havaittavissa historian havinaa, mutta silti se on vahvasti tässä ajassa. Nabucco mallistossa on upeat värit, joissa hento kiilto yhdistyy mattaan, kovat värit pehmeisiin. Kuva Decta. 

 

Tarja Orsjoki on suunnitellut Vallilalle Aleksanteri – kuosin, jossa symmetrisyys ja kaleidoskooppimaisuus tekevät kuosista kiehtovan. Valitessa vihreän, pinkin tai valkoisen Aleksanteri – kuosisen tapetin, saa huoneeseen aivan erilaisen tunnelman.

 

Marburgin tyylikäs empire – tyylisessä tapetissa on pieni himmeä kiilto tapetin pinnassa. Klassista tyyliä voi yhdistellä reilusti moderniin tyyliin. Struktuuripintainen tapetti sopii yhdistettäväksi tasaisiin pintoihin, ornamentteihin ja raitoihin. Kuva Decta. 

 

                                     

Marjatta Metsovaaran legendaarinen Valmu on otettu Vallilan uustuotantoon.

 

Venetsian upean loisteliaat palatsit ja niiden kauniit huoneet ovat inspiroineet La Veneziana – tapettimallistoa, jossa on upeita pintoja, kiiltävää ja mattaa, kuvioita ja yksiväristä. Kuoseja voi yhdistellä rohkeasti keskenään. Mallistossa on hehkuvia värejä, mutta myös hillityn vaaleita sävyjä. Kuva Decta. 

 

Levollinen ja klassinen vedenvihreä Linnunrata on Tarja Orsjoen suunnittelema tapetti Vallilan syksyn Hetkessä – mallistoon. Hetkessä – tapettikokoelma on peräisin Vallilan kankaista. Kokoelmassa kuvataan luontoa, hetkessä elämistä, vaistojen varassa kulkemista ja urbaania kaupunkimiljöötä.

 

Elle – tapetti sinisenä antaa ihan erilaisen ilmeen huoneelle kuin sama tapetti vaaleana helmiäisenä.  Marjatta Metsovaaran suunnitteleman kuvion pohjalta sitä valmistaa Vallila.

 

Iloinen lastentapettu pikkuprinsessojen huoneeseen, tapetoida voi joko koko seinän tai esim. puolipaneelin yläosan.  Children´s Paradise – mallistosta löytyy palloja, salmiakkiruutuja, lintuja, kukkia ja koukeroita.

 

 

Vuosittain järjestettävä sisustus- ja designtapahtuma Habitare on jälleen avannut ovensa. Kaunis viimeistely ja taidokkaat esillepanot tarjoilevat silmänruokaa ja inspiraatiota. 

Asun-lehden osastolla nähdään eri huoneita puettuna syviin väreihin. Lopputuloksena on kutsuvat ja rauhoittavat tilat.

 

Marimekon osasto on rakennettu kodinomaiseksi oleskelutilaksi. Kauniit tekstiilit ja astiat pääsevät hyvin esille rennon tyylikkäässä miljöössä.

 

Jos olet liikkeellä lasten kanssa, niin kannattaa suunnata Habi Kidsiin. Siellä perheen pienimmät (ja mikseivät myös isommat) saavat touhuta hauskassa ja leikkiin innostavassa ympäristössä.

 

Trendianalyytikko Susanna Björklundin kanssa yhteistyössä tuotettu Signals-vainunäyttely avaa sisustustukseen ja muotoiluun liittyen tulevaisuuden trendejä ja heikkoja signaaleja. Neljä erilaista teemaa  tarjoilee näkemyksiä ja oivalluksia tunnelmallisissa tiloissa.

 

Tikkurilan osastolla nähdään rohkeita sisustusvärejä. Upeat sävyt kauniin sisustuksen kanssa ovat hyvä inspiraation lähde.

 

Vepsäläinen jatkaa myös kauniiden sävyjen parissa. Itämainen matto makuuhuoneen seinällä on näyttävä yksityiskohta kuten myös tyylikkäät ja tehokkaat värit olohuoneen seinillä.

 

Habitare 7.-11.9.2016 

7.-11.9. Messukeskuksessa on kaikille sisustamisesta kiinnostuneille jotakin - mukana 500 yritystä, kahdeksan erikoisnäyttelyä, lasten oma alue Habi Kids, monipuolinen ohjelmasisältö ja kansainvälisiä huippuvieraita!

 

Habi Kids on Habitaren uusi alue lapsiperheille

Kuinka asuvat herra ja rouva Do lastensa Ren, Min, Fan, Son, Lan ja Tin kanssa? Miltä näyttää viisikymppisten kaksosten Aamun ja Illan koti ja mitä ihmettä mittaillaan pikkutarkan Metrin perheen kotona, jossa asuvat Milli, Sentti ja Kilo? Habitaren uuden lastenalueen Habi Kidsin installaatiot avaavat ovet Etana Editionsin Jenni Erkintalon ja Réka Királyn Talo kulman takana -kirjan koteihin. Habi Kids antaa pienimmille messuvieraille mahdollisuuden kurkistaa muotoilun mielenkiintoiseen maailmaan. Muotoilu- ja arkkitehtuurikasvatustoimijoiden kanssa toteutettavien työpajojen lisäksi aluetta reunustavat yritysten osastot, joissa esitellään erityisesti lapsille ja lastenhuoneisiin suunnattuja sisustustuotteita ja huonekaluja.

Kuva Pekka Hannila / sorbass oy
Kuva Pekka Hannila / sorbass oy

 

Folk – helppo lähestyä

Folk-halli on yksi Habitaren uusista tulokkaista. Sinne on kerätty laaja kattaus jokaiseen kotiin sopivia huonekaluja, tarvikkeita ja esineitä. Folk keskittyy arjen perustarpeisiin ja alueelta löydät mm. saunoja, takkoja, kylpyhuoneita, kodinkoneita, huonekaluja, valaisimia sekä kodin elektroniikkaa. Uutta on lisäksi huonekaluvalmistajien sisustuspalvelupisteet, joista kuka tahansa saa vastauksen sisustukseen liittyviin pieniin ja suuriin kysymyksiin. Valaistukseen liittyviin pulmiin saa apua Folk-hallin Valo-klinikalla. Folk-hallin osastot puhuttelevat varmasti kaikkia ja tarjolla on paljon uutuuksia ja näyttelytarjouksia. Folkiin on helppo tulla kodin ikään, kokoon tai tyyliin katsomatta. Jos jano tai nälkä yllättävät, apu löytyy kalustetalo Iskun pop up -ravintolasta.

Kuva Isku
Kuva Isku

 

Ahead – huominen on täällä

Ahead-halli on ovi suomalaisen nykymuotoilun maailmaan. Halliin on koottu mielenkiintoisimmat valmistajat eri tuoteryhmistä, joiden tekemistä yhdistää muotoilu. Aheadissa tapaat uudet suomalaiset kyvyt ja start upit sekä alan oppilaitokset ja taidekäsityön taitajat, mm. Kaj Franck -muotoilupalkinnolla vuonna 2015 palkitun, muotoilija ja lasitaiteilija Markku Salon upeaa tuotantoa. Ahead-hallissa pääset aistimaan trendejä meiltä ja maailmalta, näet uusimmat materiaalit ja tulevaisuuden teknologiat.

Ahead-hallin tunnelman ovat luoneet Jopsu ja Timo Ramu design- ja suunnittelutoimisto Musutasta. Kiintopisteenä ja vetonaulana toimii jättimäinen Ajatuskupla, jonka alla on hyvä hengähtää ja sulatella näkemäänsä. Arena-päälava Ahead-hallissa tarjoaa monipuolista ohjelmaa koko tapahtuman ajan. Far Ahead -erikoisnäyttely tuo lähitulevaisuuden käsin kosketeltavaksi teemanaan automaatio ja robotiikka. Muita erikoisnäyttelyitä ovat nuoren ja rohkean muotoilun koti The Block, trendianalyytikko Susanna Björklundin kanssa rakennettu Signals ja muovin uudelleen käytön mahdollisuuksia tutkiva Trash Materials.

Kuva Jopsu Ramu
Kuva Jopsu Ramu

 

Viisi tapahtumaa ja useita ravintoloita

Tarjolla on myös valaistukseen keskittyvä ValoLight-tapahtuma, Antiikki-tapahtuman aarrearkut sekä täysin uudistunut nykytaiteen tapahtuma ArtHelsinki. Messukeskuksen ravintolatarjonnan lisäksi Habitaresta löytyy monia erikoisravintoloita: Yhes-ravintola, TREn kuohuviini-baari, The Blockin kahvimopo, GARAGE GARAGEn smoothie-baari ja Cafe Kids lapsille.

 

 

Habitare 7.-11.9.2016 

Messukeskus, Messuaukio 1, 00520 Helsinki

Ke ammattilaisaika klo 9-12, kuluttajille auki klo 12–20, to ja pe klo 9–18, la ja su klo 10–18. 

 

Seinäjoen Asuntomessut järjestetään ensi kesänä Kyrösjärven Pruukinrannassa. Messualueella viimeistellään talojen ulkopintoja ja piha-alueita, heinäkuussa avattavia messuja varten. Vaikka ikkunat saattavat olla vielä muovien peitossa ja raput pinnoittamatta, sisätiloista löytyy pedattu peti ja katettu pöytä. Kurkistetaanpa sisään.

Pruukinrannan alueelle nousee 35 pientaloa, yksi puukerrostalo ja yksi rivi-/luhtitalo.

 

Mustaa väriä on nähty jo jonkin aikaa keittiöissä, mutta nyt mustaa nähdään myös talojen ulkopinnoissa, makuuhuoneissa ja tehosteena lähes kaikissa kodin tiloissa. Musta on vahvistanut asemaansa vahvasti sisustuksen trendivärinä.

 

Kannustalon asuntomessutalo Pohjanmaa on perinteinen pohjalaistalo päivitettynä tähän päivään. Talossa näkyy musta väri rohkeasti rakenteiden lisäksi useissa yksityiskohdissa.

 

Sisustussuunnittelija Helena Karihtala viimeistelee makuuhuoneen valaisimien paikkoja. Helena on valinnut tummat sävyt myös makuuhuoneeseen. Upea Pihlgren ja Ritolan tapetti on saanut parikseen tumman pystypaneelin.

 

Pohjanmaa-talon mustat yksityiskohdat, kuten ikkunanpielet, ovet, portaat ja kattoparrut, luovat kontrastia muuten harmoniseen vaaleanharmaaseen värimaailmaan.

 

Honkatalojen Lumimustikka-talossa on virolaisen Wessen kiintokalusteet ja tilaan tehty hauska ”juustoseinä”, johon valaisimet on upotettu.

 

Hartman Koti on saanut nimekseen Salmiakki. Korkeat, avoimet tilat luovat haasteita tilan akustiikalle. Tässä talossa asia on ratkaistu turpeesta valmistetuilla katto- ja seinäpaneeleille.  Makuuhuoneiden graafiset kuviot on maalattu suoraan seinään.

 

Jämerän Kutsun pihapiirissä oleva vierastalo on puettu myös trendikkääseen tummaan väriin. Lastenhuoneissa suosituinta on edelleen yhden seinän tapetointi tai maalaus tehosteväreillä.

 

Valkoisten kotien sävyt ovat muuttuneet tummemmiksi, jopa mustaksi. Valkoinen ja musta ovat hyvin toimiva väripari, jota voi maustaa muilla värisävyillä. Dramaattisia tummia makuuhuoneita nähdään useita ensi kesän Seinäjoen Asuntomessuilla.

 

Jääkö tämän työhuoneen hauska ”riippukansiolaatikosto” käyttöön vai onko vain kuvausrekvisiittaa, jää nähtäväksi.

 

Asuntomessut Seinäjoella 8.7.–7.8.2016