Kodin sisustamiseen ei välttämättä haluta käyttää suuria summia rahaa, mikäli asunto on väliaikainen ratkaisu esimerkiksi toisella paikkakunnalla opiskeltaessa. Varsinkin vuokra-asunnossa asuttaessa pintamateriaalit ovat yleensä jonkun toisen valitsemat, eikä niitä saa mennä omin päin luvatta muuttamaan. Huonekaluja saatetaan valita ajatuksella ”ostetaan sinne oikeaan kotiin sitten uudet, paremmat, hienommat, jne”.
Esittelen alla muutaman pikkuniksin, joilla teet kodistasi viihtyisämmän ja persoonallisemman ihan pienellä taloudellisella panostuksella.

Kikkoja kontaktimuovilla
Kontaktimuovia ajatellaan usein käytettävän kirjojen ja vihkojen päällystämiseen. Sillä on kuitenkin monta muutakin funktiota, joissa vain mielikuvitus on rajana. Kontaktimuovilla voi päällystää huonekaluja, keittiökaappeja, pahvilaatikoita ja vaikka mitä muuta. Sitä on saatavilla useita eri malleja, erilaisilla väreillä ja kuvioinneilla varustettuina. Se on myös helppo laittaa paikoilleen ja irrottaa.

Mikäli haluat piristää kotiasi väliaikaisesti jollakin mielenkiintoisella sisustustrendillä, kontaktimuovi tulee hätiin siinäkin tilanteessa. Olen esimerkiksi päällystänyt valkoiseksi maalatun puisen ruokapöytämme kannen marmorikuvioidulla kontaktimuovilla, jonka päälle on asetettu muotoon leikattu karkaistu lasi.

Väriä ja piristystä sisustustauluista
Onko sinulla kasoittain vanhoja aikakauslehtiä, etkä tiedä, mitä niille tekisit? Ota sakset käteen ja käy lehdet yksi kerrallaan läpi. Etsi mielenkiintoisia kuvia, inspiroivia tekstejä tai kirkkaita värejä ja nappaa sivut talteen. Hanki eri kokoisia taulunkehyksiä, liimaa leikkeesi pahvialustalle ja askartele mieluisista kuvistasi itse tehty taulu. Saat hyvän mielen, kun omin pikku kätösin aikaansaatu tulos ilahduttaa pidemmän aikaa.

Epäesteettiset pinnat piiloon
Mikäli kylppärissäsi on epämieluisa lattian väri tai laatta, sekin on helppo muuttaa mieluisammaksi kostean tilan sisustusmatolla. Vessan lattian saat ”piiloon” metreittäin myytävällä suihkutilan matolla. Mattoja on helppo leikata itse, aivan kuten kontaktimuoviakin. Niitä myydään useissa väreissä ja kuvioissa hyvin varustelluissa rautakaupoissa, sisustustavarataloissa ja verkkokaupoissa.
 
Muutosta maalaten tai tapetoiden
Laajempaa muutostyötä kaivatessasi, ota rohkeasti yhteyttä vuokranantajaasi. Jos sinulla käy tuuri, voit päästä sopuun vuokraisännän kanssa pienestä pintaremontista. Useimmat vuokraisännät tarjoavat esimerkiksi materiaalit maksutta, jos maalaus ja tapetointi onnistuvat vuokralaiselta itseltään. Isoja investointeja ei yleensä kannata omasta kukkarosta toisen omistamaan kotiin alkaa tekemään, varsinkaan jos vuokra-aika on rajallinen.

Makuuhuone on kodin yksityisin tila, jonka sisustamista voi lähestyä kahdesta lähtökohdasta: joko sisustaa se mahdollisimman vaatimattomasti, koska huonetta ei esitellä vieraille. Tai toteuttaa siellä hurjimmat sisustusfantasiat samasta syystä. Olkoon lähtökohtasi kumpi tahansa – tässä käytännön ideoita unen temppelin sisustamiseen.

Kuva URBANARA
Kuva URBANARA

Jos et uskalla käyttää kodin tiloissa rohkeita sävyjä, voit kokeilla niitä makuuhuoneessa. Siellä et viivy pitkään päivän aikana, joten vahvaan sävyyn ei ehdi kyllästyä. Tavallista maalia elävämmän pinnan saa kalkkimaalilla. Kuva URBANARA.

 

Useimmat toivovat makuuhuoneeseen peiliä, erityisesti jos tilassa on vaatekaappi tai vaatehuone. Hyvä vaihtoehto on lattiapeili, jota voit halutessasi siirtää. Kuva IKEA.

 

Lipasto on kätevä kaluste, jos makuuhuoneessa ei ole sisäänrakennettua säilytystilaa ja erillinen vaatekaappi vaikuttaisi liian dominoivalta. Lipastoon voi sijoittaa ainakin pienimmät vaatteet ja tavarat. Reflect-lipasto, valmistaja Muuto. Jälleenmyyjä mm. Finnish Design Shop.

 

Lattiaan asti yltävä helmalakana peittää sängyn rungon ja luo rennon elegantin tunnelman. Pellavainen Elmira-helmalakana, Ellos.

 

Sängyn patja ilman jalkoja tekee makuuhuoneesta hauskan askeettisen ja hieman japanilaishenkisen. Tosin tämä vaihtoehto sopii hyväkuntoisille nuorille, joita ei haittaa matalalta nousu. Kuva Jukka Koskinen.

 

Artekin seinälaatikosto 114B sopii mainiosti yöpöydäksi. Erittäin tyylikkäitä ovat vintage-kappaleet. Kuva Artek.

 

Sängyn ei aina tarvitsee sijoittua seinän viereen – avarammassa tilassa se voi olla keskellä huonetta. Jos haluat sängyn kohdalle riippuvalaisimen, valitse alhaalta suljettu malli – näin lamppu ei häikäise sängyssä. Kuva Zanotta.

 

Korkeaan tilaan sopii hyvin sänky, jonka runko muodostaa "oman tilan". Näin voi luoda isoon huoneeseen pienen intiimin makuupaikan. Kuvassa Casetta-sänky, design Nathan Yong, valmistaja Mogg.

 

Koivuinen Gjörä-sängyn runko toimii vaateripustimena tai tilanjakajana verhoiltaessa se kankaalla. Design Monika Mulder, valmistaja IKEA.

 

 

 

Akvarellimaisuus, jossa sävyt sekoittuvat keskenään ja sulavat toisiinsa, ilmenee yhä enemmän sisustuksessa. Tämän kevään Milanon messuilla tämä ilmiö oli havaittavissa sellaisten designmaailman giganttien kuten Moroson ja Moooin mallistoissa. Trendi sopii mainiosti kesän sisustukseen muistuttaen hetken kauneudesta ja vedestä.

Earth Line tapetti Eco Earth-mallistosta, jonka vaikutukset tulevat luonnosta ja sen maanläheisistä väreistä. Valmistaja Eco Wallpaper.

 

Amamai-sohvan alaosassa on hapsuja, joiden värisävy sulautuu sujuvasti sinisestä valkoiseen. Design Lorenza Bozzoli, valmistaja hollantilainen Moooi.

 

Amalfi-pussilakanasetti, jossa painettu akvarellimaalattu kukkakuvio. Materiaali satiinikudottua kammattua puuvillaa. Valmistaja Hemtex.

 

Oiva-astiasarja Sääpäiväkirja-kuvioilla, design Sami Ruotsalainen ja Aino-Maija Metsola. Valmistaja Marimekko.

 

Within The Tides Crashing Wave-suihkuverho, design Monika Strigil. Valmistaja Junique.

 

Plissé-arkistokansiot, valmistaja Hay.

 

Veistoksellinen Gemma-nojatuoli, design Daniel Libeskind. Valmistaja italialainen Moroso.

 

Fikon-juliste, 50 x 70 cm. Ellos.

 

Oak and Silk Pendant Light-kattovalaisin, jossa hento silkkimateriaali yhdistyy kovaan tammeen. Design ja valmistaja Nicolette Brunklaus.

 

Tulevana viikonloppuna juhlitaan jälleen äitejä. Jos et ole vielä löytänyt hänelle lahjaa, niin katso alta viime hetken vinkit toimituksen valitsemista sisustuslahjoista.

Kaunis Aarre -seinäkoriste on näyttävä sisustuselementti, joka toimii samalla naulakkona. Kahdeksan eri vaihtoehtoa. Toimii yksinään tai yhdisteltynä muihin saman sarjan seinäkoruihin. Hinta 209 e, Iittala.

 

Vitran monipuolinen Rotary-tarjotin toimii mm. korujen tai muiden pienesineiden säilytyksessä ja esillepanossa. Yhtä hyvin se sopii ruoan tarjoiluun. Useita eri värejä. Hinta 56 e, Finnish Design Shop.

 

Tyylikäs ja klassinen monogrammi-tyynynpäällinen äidin omalla nimikirjaimella on hyvä valinta. Hinta 59 e, Balmuir.

 

Värikäs ja iloinen Karuselli-kuvio ilahduttaa tarjottimissa, astioissa ja tekstiileissä. Piristävä lahja, joka ilahduttaa joka päivä. Valmistaja Marimekko.

 

Marimekon uutuusmaljakot hurmaavat herkällä muotokielellään. Flower ja Ming –maljakot toimivat yksinään tai asetelmana. Hinta alkaen 37 e, Marimekko.

 

Kauniit kuviot ja värit tekevät Eskimo-villahuovasta unelmalahjan. Tähän vilttiin on ihana kietoutua viileinä iltoina tai lempikirjaa lukiessa. Hinta 115 e, Lapuan Kankurit.

 

Vaivaton ja nopea juhlailme kotiin syntyy värikkäistä tekstiileistä ja koristeista. Toimitus valitsi kolme eri väriteemaa inspiroimaan juhlavalmisteluita.

Yhdistämällä valkoiseen vihreää ja punaista saa raikkaan kokonaisuuden. Punainen leikkokukka, vihreät servetit ja näyttävät pom pomit riittävät jo luomaan juhlatunnelmaa. Kuva IKEA.

 

Sinisen, vaalean turkoosin ja kullan liitto on lyömätön. Juhlava tunnelma viimeistellään valkoisella ja näyttävällä kukkakimpulla. Kuva H&M.

 

Rohkea sisustaja yhdistää vihreän ja fuksianpunaisen. Kukikas kuosi pöytäliinassa ja kristallikruunu takaavat wau-efektin. Kuva H&M.