Sisustukseen liittyvät lahjat ovat yleensä kalliita – erityisesti kun puhutaan design-lahjoista. Tosin design-sanasta voi olla montaa mieltä ja se jakaa mielipiteitä. Itse määrittelen designin elämää tukeviksi, tarkoituksensa hyvin täyttäväksi suunnitelluiksi esineiksi. Kuulostaa itsestään selvältä, muttei päde suurimpaan osaan esineitä. Seuraavaksi alle 30 euron lahjavinkkejä, jotka voisivat ilahduttaa designin ystävää. Nämä lahjat eivät vaadi paljon säilytystilaa ja jotkut niistä ovat tarkoitettu kulumaan käytössä loppuun. Last, but not least – yli puolet niistä edustavat suomalaista tuotantoa!

Arne Jacobsen-kuppi, jossa tunnetuimman tanskalaisen suunnittelijan Bauhaus tyylikaudesta inspiroitunut kirjaisinmalli. Käytä juomamukina, kynäpurkkina tai muuten vaan säilytysastiana. Valitse lahjan saajalle merkityksellinen kirjain – käytetyin tapa on etunimen alkukirjain. Valmistaja Design Letters. Yhden mukin hinta 15,50 e, www.finnishdesignshop.fi.

 

Suomalaisen Lapuan Kankurien hellivän pehmoista Terva-pyyhesarjaa et haluaisi laskea käsistäsi. Pellava-puuvilla-tencelistä valmistetut imukykyiset, nopeasti kuivuvat pyyhkeet vievät vähän tilaa ja sopivat mainiosti myös matkalle mukaan. Terva käsipyyhkeen (48 x 70 cm) hinta 15,90 e, www.lapuankankurit.fi.

 

Onko tiskiharja joululahjana loukkaus? Ei, kun lahjan mukana tulee lappu, jossa lahjansaajan puolesta luvataan joulupyhinä tiskata kaikki astiat. Tämä uusiomateriaalista valmistettu musta 5101-tiskiharja tuntuu kädessä mukavan lämpimältä ja näyttää tyylikkäältä. Hinta noin 9,50 e, valmistaja suomalainen Mayn.

 

Joulu Malja-kynttilä antaa tilaan miellyttävää omenan ja kanelin tuoksua ja palaa noin 11 tuntia. Sitä valmistaa suomalainen Desico, jonka kynttilöissä käytettävät värit ovat elintarvikevärejä ja siksi täysin myrkyttömiä. Hinta 9,05 e.

 

Yksinkertainen kehystetty itse otettu valokuva, piirros, lahjansaajalle omistettu runo tai toivomus on pieni, mutta saajalle sitä suurempi lahja. Edellä kuvattu lahja on hyvä laittaa minimalistiseen  Decoframe-kehykseen. Kehystä löytyy kolmessa eri koossa, hinta kehyksen koosta riippuen alkaen 12 – 20 e. Valmistaja Tine K Home.

 


Essent'ial kassit on valmistettu kestävästä ja elintarvikkeille sopivasta selluloosakuidusta. Rouheat mutta samalla mukavan pehmeän tuntuiset kassit sopivat mainiosti kodin säilytystarpeisiin tai vaikkapa piknikille mukaan. Ne kestävät hyvin vettä ja niitä voi pestä pesu- tai astianpesukoneessa. Lahjaksi annettaessa voi kassin täyttää saajan lempiherkuilla. Mitat 13 x 10 x 9 cm. Hinta 12,90 e, Stockmann.

 

Suomalaisen Muurlan valmistamat Nordic sarjan tarjottimet ovat saaneet kuvituksensa suomalaisesta luonnosta ja kuvitusten suunnittelija on Kata Nowak-Kiminki. Tarjottimen pinta on vanerille ominaisesti lämmin, mutta kestää silti hyvin erilaisten ruoka-aineiden tarjoilua. Tarjottimen (Ø 35cm) mukaan voi antaa lahjaksi itseleivottuja keksejä. Tarjottimen hinta 24,90 €, www.muurla.com.

 

Suomalaisen Doftin saippuat on valmistettu luonnon raaka-aineista ja saaneet inspiraationsa Helsingistä, saaristosta, kauneudesta sekä luonnon ja urbaanin elämän leikkauskohdista. Halaus-saippuassa sekoittuvat laventeli ja patsuli herkäksi tuoksuksi. Hinta 9 e, www.doft.fi.

 

Oksa-avainnaulakkoon (leveys 30 cm) mahtuu neljät avaimet. Pakkaus sisältää koivupuisen naulakon ja neljä villahuopaista avaimenperää. Valmistaja suomalainen Verso Design. Hinta 19,90 e, Stockmann.

 

Joulunpyhät ovat mainiota aikaa erilaisten lautapelien pelaamiseen. Muistipeli (36 korttiparia), jonka korteilta löytyy tunnetun suunnittelijan Alexander Girardin tekstiilikuosit sekä illustraatiot, on hyvä lahja designtietoiselle ystävälle. Hinta 18 e, Vitra Store Helsinki.

 

Makuuhuone on kodin yksityisin tila, jonka sisustamista voi lähestyä kahdesta lähtökohdasta: joko sisustaa se mahdollisimman vaatimattomasti, koska huonetta ei esitellä vieraille. Tai toteuttaa siellä hurjimmat sisustusfantasiat samasta syystä. Olkoon lähtökohtasi kumpi tahansa – tässä käytännön ideoita unen temppelin sisustamiseen.

Kuva URBANARA
Kuva URBANARA

Jos et uskalla käyttää kodin tiloissa rohkeita sävyjä, voit kokeilla niitä makuuhuoneessa. Siellä et viivy pitkään päivän aikana, joten vahvaan sävyyn ei ehdi kyllästyä. Tavallista maalia elävämmän pinnan saa kalkkimaalilla. Kuva URBANARA.

 

Useimmat toivovat makuuhuoneeseen peiliä, erityisesti jos tilassa on vaatekaappi tai vaatehuone. Hyvä vaihtoehto on lattiapeili, jota voit halutessasi siirtää. Kuva IKEA.

 

Lipasto on kätevä kaluste, jos makuuhuoneessa ei ole sisäänrakennettua säilytystilaa ja erillinen vaatekaappi vaikuttaisi liian dominoivalta. Lipastoon voi sijoittaa ainakin pienimmät vaatteet ja tavarat. Reflect-lipasto, valmistaja Muuto. Jälleenmyyjä mm. Finnish Design Shop.

 

Lattiaan asti yltävä helmalakana peittää sängyn rungon ja luo rennon elegantin tunnelman. Pellavainen Elmira-helmalakana, Ellos.

 

Sängyn patja ilman jalkoja tekee makuuhuoneesta hauskan askeettisen ja hieman japanilaishenkisen. Tosin tämä vaihtoehto sopii hyväkuntoisille nuorille, joita ei haittaa matalalta nousu. Kuva Jukka Koskinen.

 

Artekin seinälaatikosto 114B sopii mainiosti yöpöydäksi. Erittäin tyylikkäitä ovat vintage-kappaleet. Kuva Artek.

 

Sängyn ei aina tarvitsee sijoittua seinän viereen – avarammassa tilassa se voi olla keskellä huonetta. Jos haluat sängyn kohdalle riippuvalaisimen, valitse alhaalta suljettu malli – näin lamppu ei häikäise sängyssä. Kuva Zanotta.

 

Korkeaan tilaan sopii hyvin sänky, jonka runko muodostaa "oman tilan". Näin voi luoda isoon huoneeseen pienen intiimin makuupaikan. Kuvassa Casetta-sänky, design Nathan Yong, valmistaja Mogg.

 

Koivuinen Gjörä-sängyn runko toimii vaateripustimena tai tilanjakajana verhoiltaessa se kankaalla. Design Monika Mulder, valmistaja IKEA.

 

 

 

Akvarellimaisuus, jossa sävyt sekoittuvat keskenään ja sulavat toisiinsa, ilmenee yhä enemmän sisustuksessa. Tämän kevään Milanon messuilla tämä ilmiö oli havaittavissa sellaisten designmaailman giganttien kuten Moroson ja Moooin mallistoissa. Trendi sopii mainiosti kesän sisustukseen muistuttaen hetken kauneudesta ja vedestä.

Earth Line tapetti Eco Earth-mallistosta, jonka vaikutukset tulevat luonnosta ja sen maanläheisistä väreistä. Valmistaja Eco Wallpaper.

 

Amamai-sohvan alaosassa on hapsuja, joiden värisävy sulautuu sujuvasti sinisestä valkoiseen. Design Lorenza Bozzoli, valmistaja hollantilainen Moooi.

 

Amalfi-pussilakanasetti, jossa painettu akvarellimaalattu kukkakuvio. Materiaali satiinikudottua kammattua puuvillaa. Valmistaja Hemtex.

 

Oiva-astiasarja Sääpäiväkirja-kuvioilla, design Sami Ruotsalainen ja Aino-Maija Metsola. Valmistaja Marimekko.

 

Within The Tides Crashing Wave-suihkuverho, design Monika Strigil. Valmistaja Junique.

 

Plissé-arkistokansiot, valmistaja Hay.

 

Veistoksellinen Gemma-nojatuoli, design Daniel Libeskind. Valmistaja italialainen Moroso.

 

Fikon-juliste, 50 x 70 cm. Ellos.

 

Oak and Silk Pendant Light-kattovalaisin, jossa hento silkkimateriaali yhdistyy kovaan tammeen. Design ja valmistaja Nicolette Brunklaus.

 

Tulevana viikonloppuna juhlitaan jälleen äitejä. Jos et ole vielä löytänyt hänelle lahjaa, niin katso alta viime hetken vinkit toimituksen valitsemista sisustuslahjoista.

Kaunis Aarre -seinäkoriste on näyttävä sisustuselementti, joka toimii samalla naulakkona. Kahdeksan eri vaihtoehtoa. Toimii yksinään tai yhdisteltynä muihin saman sarjan seinäkoruihin. Hinta 209 e, Iittala.

 

Vitran monipuolinen Rotary-tarjotin toimii mm. korujen tai muiden pienesineiden säilytyksessä ja esillepanossa. Yhtä hyvin se sopii ruoan tarjoiluun. Useita eri värejä. Hinta 56 e, Finnish Design Shop.

 

Tyylikäs ja klassinen monogrammi-tyynynpäällinen äidin omalla nimikirjaimella on hyvä valinta. Hinta 59 e, Balmuir.

 

Värikäs ja iloinen Karuselli-kuvio ilahduttaa tarjottimissa, astioissa ja tekstiileissä. Piristävä lahja, joka ilahduttaa joka päivä. Valmistaja Marimekko.

 

Marimekon uutuusmaljakot hurmaavat herkällä muotokielellään. Flower ja Ming –maljakot toimivat yksinään tai asetelmana. Hinta alkaen 37 e, Marimekko.

 

Kauniit kuviot ja värit tekevät Eskimo-villahuovasta unelmalahjan. Tähän vilttiin on ihana kietoutua viileinä iltoina tai lempikirjaa lukiessa. Hinta 115 e, Lapuan Kankurit.

 

Vaivaton ja nopea juhlailme kotiin syntyy värikkäistä tekstiileistä ja koristeista. Toimitus valitsi kolme eri väriteemaa inspiroimaan juhlavalmisteluita.

Yhdistämällä valkoiseen vihreää ja punaista saa raikkaan kokonaisuuden. Punainen leikkokukka, vihreät servetit ja näyttävät pom pomit riittävät jo luomaan juhlatunnelmaa. Kuva IKEA.

 

Sinisen, vaalean turkoosin ja kullan liitto on lyömätön. Juhlava tunnelma viimeistellään valkoisella ja näyttävällä kukkakimpulla. Kuva H&M.

 

Rohkea sisustaja yhdistää vihreän ja fuksianpunaisen. Kukikas kuosi pöytäliinassa ja kristallikruunu takaavat wau-efektin. Kuva H&M.