New Yorkin Brooklynissä asuva arkkitehti Nick Hunt päätti rakentaa itselleen kotistudionsa takapihalle viihtyisän suojapaikan.

Arkkitehti kuvailee projektia citystä pakenemiseksi – niin rakentamisen kuin myös siellä asumisen osalta. Sivukattoinen rakennus on pelkistetyn muotoinen. Se tuntuu matalalta kunnes tullaan sisään. 

 

Takapihalla oleva pikkustudio tarjoaa aivan toisenlaisen tilaelämyksen verrattuna New Yorkin muuhun suunnattomaan ja hektiseen kaupunkimaisemaan. 

 

Kaikki näkymät suojamökistä on suunniteltu niin, ettei niistä näy yhtään kiviseinää eikä kaupunkimaisemaa - ainoastaan taivaan sineä, takapihan puita ja kasveja. Arkkitehti Nick Huntin mukaan paikka sopii mainiosti kirjan lukemiseen tai pienten nokosten ottamiseen. 

 

Takapihalla olevan suojamajan sisätila on mitoiltaan vaatimaton – leveyssuunnassa noin 1,52 metriä ja pituussuunnassa noin 3,35 metriä. 

 

Yhtä vaatimattomat ovat mökin rakennus- ja  viimeistelymateriaalit: tavallinen puulaudoitus ja -kehystys sekä pleksilasiset sivu sekä kattoikkunat. 

 

Suojamajan puulaudoitus on sisältäpäin maalattu valkoiseksi. Rakennuksen alhaalla sijaitsevat horisontaaliset ikkunat tarjoavat majassa olijalle mukavia näkymiä istuvasta asennosta. Samalla suojaten näkymän sisään ympäröivistä kerrostaloista. 

 

Majan katolle sijoittuu pleksilasiset kattoikkunat ja siellä kasvaa nurmi. 

 

Iltaisin suojamaja hehkuu sivu- ja kattoikkunoistaan viihtyisää valoa luoden tunnelmaa takapihalle. Arkkitehdin mukaan hänen kaverinsa kysyivät häneltä usein hänen rakentaessaan suojamajaa, mitä hän aikoo siellä tehdä rakennuksen valmistuttua. Nick Huntin mukaan ei kyse ole niinkään siitä, mitä hän majassa tekee, vaan mitä maja tekee hänelle. Se mahdollistaa olla New Yorkissa paikassa, joka vaikuttaa sijaitsevan aivan muualla kuin New Yorkissa. 

 

www.hunt-architecture.com

 

Globalisaation myötä ihmisten elämäntyyli on liikkuvampi kuin koskaan aikaisemmin. Rakennuttajat ja suunnittelijat ympäri maailman kehittävät uudenlaisia asumismuotoja, jotka pyrkivät palvelemaan erilaisia kohderyhmiä.

Amsterdamin keskustassa voi asustella ensimmäisessa Zoku-hotellissa, joita on nousemassa lähiaikoina muihinkin kaupunkeihin, esimerkiksi Pariisiin. Arkkitehti Arthur Staalin suunnittelema Zoku-hotelli sijaitsee  Metropool-building nimisessä rakennuksessa, joka toimi aikaisemmin toimistorakennuksena. 

 

Zoku-hotellikonseptin perustajat ovat Zoku and Beyond/Hotels Ahead – Hans Meyer ja Marc Jongerius ja suunnittelija hollantilainen suunnittelutoimisto Concrete. Kyseessä on meets-play-work -asuinkonsepti.

 

Sisääntulo hotelliin tapahtuu rakennuksen pohjakerroksen kautta. Hissillä pääsee ylimmäiseen kuudenteen kerrokseen, jossa upea greenhouse laajentuu hotellin yhteiskäytössä oleviksi tiloiksi.
 

Täällä olohuoneessa voi kirjautua sisään hotelliin, jos et ole tehnyt sitä jo aiemmin vastaavan sovelluksen kautta.

 


Olohuoneen keskeinen elementti on baari, jossa ei ole perinteisellä tavalla etu- eikä takaosaa. Jokainen voi baarissa teettää itselleen kahvin tai laskea hanasta olutta. Tarvittaessa apua saa hotellin henkilökunnalta.

 


Baarin lähettyviltä löytyy runsaasti istumapaikkoja, joihin voi istahtaa joko yksin tai porukan kanssa – riippuen siitä haluatko työskennellä itsekseen rauhassa tai keskustella muiden kanssa.

 


Viihtyisä keittiö ja ruokailutila sijoittuvat rakennuksen keskelle.

 


Sillä aikaa kun ammattikokki valmistaa paikallisista ruoka-aineksista maukasta tuoretta ruokaa voi hänen tekemisiään seurata tammipuisen baaritiskin takana ja rupatella mukavia hänen kanssaan.

 

The Zoku loft-nimiset hotellihuoneet ovat viihtyisiä mikro-asuntoja. Huoneita löytyy erikokoisina: Zoku Loft (24 m2), Zoku Loft XL (30 m2) ja Zoku Loft XXL (46 m2). Kuvassa näkyy Zoku Loft versio.

 

Makuutasolle vieviä rappusia saa tarvittaessa siirtää sisään tai ulos seinästä.

 

Seinään on upotettu myös kätevä säilytystila laatikoiden ja pikkukaappien muodossa.

 

Katon alle jäävän puusermin taakse piiloutuu makuuparvi.

 

Se on kiva pesämäinen paikka.

 

Zoku Loftin kylpyhuone.

 

Eteisestä sisään tultaessa

 


vasemmalle jää pieni keittiö

 

ja oikealle pieni työpöytä.

 

Keittiöstä eteenpäin ikkunan alle jää ruokapöytä neljälle

 

ja sen vieressä on viihtyisä pieni sohvanurkkaus.

 


Concrete suunnittelutoimisto suunnitteli Zoku-konseptia varten sisustuksen, joka koostuu standardimittaisista moduleista. Näin voi vastaavia huoneita luoda kätevästi erilaisten rakennuksien huoneisiin. Zoku-konseptin yksi idea on juuri se, että hotelli luodaan johonkin olemassa olevaan tyhjänä seisovaan rakennukseen (esim. toimistorakennus) eikä sitä rakenneta uudestaan.

www.livezoku.com
suunnittelu: Concrete, www.concreteamsterdam.nl

 

Eikö lomamatkalla olekin kivempaa yöpyä asunnossa, joka muistuttaa paikallista kotia anonyymin hotellihuoneen sijaan? Tämän ympäristön autenttisuutta ja hehkuvan elegantin asunnon Mallorcalla Palman kaupungissa on suunnitellut Tine Kjeldsen – tanskalaisen sisustusmerkin Tine K Home I/S perustaja.

Asunto sijaitsee viihtyisässä vanhassa kiinteistössä Santa Catalinan kaupunginosassa Palman keskustassa. Kyseessä on kulma-asunto, jossa on kaksi parveketta.

 

90 neliön asunto sisältää olohuoneen, keittiön, avaran eteisen, kolme makuuhuonetta ja kylpyhuonetilat. 

 

Kuvassa näkyvästä kulmaolohuoneesta avautuu kaksi parveketta. 

 

Ihanan pieni keittiö, joka avautuu peiliovien kautta olohuoneeseen, sijoittuu asunnon keskelle. Luonnonvalo tulee keittiöön seinän yläosassa olevan sisäikkunan kautta. Sen toisella puolella on kylpyhuone. 

 

Kylpyhuone on suorassa yhteydessä yhteen asunnon makuuhuoneista. Oikealla ylhäällä näkyy keittiöön avautuva sisäikkuna. 

 

Käsienpesuallasta eristää suihkusta näkymätön lasiseinä. Peilin kehyksen kulunut viimeistely yhdistyy hyvin asunnon tunnelmaan. 

 

Asunnon kaikissa kolmessa makuuhuoneessa on kahden hengen sänky. 

 

Kiva yksityiskohta on peilikokoelma sängynpäädyssä seinällä ja makuuhuoneiden liukuovet. 

 

Korivalaisimet, bambu- ja puuhuonekalut asunnossa sekä tekstiilit ovat kaikki Tine K Home mallistosta. Kuvassa yksi asunnon makuuhuoneista. 

 

Kuvassa eteinen. Koko asunnossa on autenttisen kirjava kivilattia. 

 

Lomatunnelmaa luovat olkihatut bambu-naulakossa ja bambukorit. 

 

Kasvit ovat yksi Tine K Home tavaramerkeistä. 

 

Asunnosta on lentokentälle noin 10 minuutin taksimatka. Lisätietoja loma-asunnon vuokraamisesta löydät täältä

www.tinekhome.com

 

Muokattu 14.12.2017: lisätty linkki, jossa lisätietoa asunnon vuokraamisesta. 

Tämä talo valmistui Montreuxin kaupunkiin vuonna 1911 rautatietyöläisten asuintaloksi. Työläiset rakensivat rautatietä, joka kulkee Mounreuxin ja Rochers-de-Naxe välissä. Talo pystytettiin isoista kivilohkareista, jotka saatiin rautatietä varten tehdyistä kallioleikkauksista.

Talo, jonka ympärillä kulkevat viihtyisät terassit, sijoittuu mäen rinteeseen ja rakennuksesta aukeavat henkeäsalpaavat näkymät Geneva-järvelle, Alpeille ja Rivieralle.

 

Talon edellinen vuokralainen ja nykyinen omistaja arkkitehti Ralph Germann teki rakennusta nykyaikaistaessaan monia muutoksia.

 

Talon ympäri kulkeva puinen terassipinta on samassa tasossa korkeammalle mäkeen vievän betonisen kävelytien kanssa.

 

Ainoana alkuperäisenä elementtinä talon sisätiloihin on jätetty kiviportaat, joissa on pähkinäpuinen ja takorautainen kaide. Talon kerroksia tyylillisesti yhdistää neliöreikäinen betonielementti.

 

Se toimii samalla tilassa ääni- ja lämpöeristeenä. Arkkitehdin mukaan kyseinen ratkaisu osoittautui yllättävän toimivaksi – lämpö, melu ja valo kulkevat ohi ja perheenjäsenet voivat viestitellä keskenään kerroksesta toiseen.

 

Ensimmäinen kerros on avonaista tilaa, josta löytyy keittiö ja olohuone.

 

Lattia on lehtikuusta, takka betonia ja seinäpinnat kalkittu.

 

Arkkitehti arvostaa tyhjää tilaa ja sitä, että huonekalut ovat kuin osa arkkitehtuuria.

 

Keittiön työtaso on valmistettu betonista.

 

Keittiötason päälle voi asettaa kätevät leikkuulaudat, joiden etuosa estää niitä liukumasta.

 

Keittiön ahtaat ikkunat edustavat talon alkuperäisiä. Vintagehenkinen ruokailuryhmä nousee pelkistetyssä tilassa kauniisti esille.

 

Talon alimmaisesta kerroksesta on liukuovien kautta suora yhteys terasseille ja puutarhaan.

 

Liukuovet uppoutuvat kätevästi seinien sisään.

 

Vanhempien makuuhuone sijoittuu strategisesti talon keskimmäiseen kerrokseen ja ylimmäinen katon alle jäävä tila on lasten käytössä.

 

Ns. vanhempien kerros on avointa tilaa. Neliötä on 80. 

 

Ikkunarivin alla kulkee betoninen hylly.

 

Kevyt puuseinä erottaa symbolisesti ammeen makuutilasta. 

 

Ammeen läheisestä ikkunasta avautuu näkymä Geneve-järvelle ja Alpeille.

 

Tilan tunnelma on rauhallinen, lämmin ja japanilaishenkinen.

 

Avonaisessa tilassa sijaitsevan ammeen lisäksi löytyy vanhempien kerroksesta myös perinteiset suihkutilat.

 

Tämä ovi vie lastenhuoneeseen, joka sijoittuu talon ylimmäiseen, katon alle jäävään kerrokseen.

 

 

Arkkitehtuuri, sisustus- ja kalustesuunnittelu: Ralph Germann architectes

 

Japanilainen arkkitehtitoimisto Tenhachi teki remontointiprojektin Japanissa Sendaissa sijaitsevaan 55 neliöiseen asuntoon. Arkkitehteinä toimivat Tomoko Sasaki ja Kei Sato. Asunto sijaitsee puurunkoisen, vuonna 1983 rakennetun omakotitalon ensimmäisessä kerroksessa. Asunto on suunniteltu kahdelle hengelle.

Asunnossa on avoin pohjaratkaisu ja kaksi huonetta. Lattiamateriaalina on öljytty tammi.

Keittiö jää olo- ja makuutilan keskelle. Kokonaisuutta korostaa ratkaisu, jossa ruokapöytä on lattian kanssa samasta materiaalista.

Ruokapöydän alle jää kätevää hyllypintaa.

Oleskelutila on kalustamaton galleriamainen tila, jonka lattia muodostuu tatamista.

Tatami on asunnon muun lattian kanssa samassa tasossa. Se, ettei lattialistoja ole käytetty, korostaa tilan minimalistisuutta.

Oleskelutilan puuverhoilulla katettuihin ikkunasyvennyksiin on kiinnitetty riippuhyllyt, jossa on esillä keramiikkaa.

Tämä luo tilaan kivaa galleriamaista tunnelmaa.

Hyllyt kiinnittyvät toisiinsa ohuella vaijerilla.

Oleskelutilan korkeimman ikkunapinnan voi halutessa peittää shōjillä – perinteisillä japanilaisilla liukuovilla, jotka koostuvat puukehyksestä ja läpikuultavasta paperista.

Sōhjit kulkevat pitkin lattiaa lähes huomaamattomissa syvennyksissä.

Tatamitilaan luo lämmintä tunnelmaa puinen katto, jossa rakenteet on näkyvillä.

Makuuhuone jää toiselle puolelle keittiötä ja on suorassa yhteydessä kylpyhuoneen kanssa. Kiva ratkaisu on makuuhuoneen puiseen seinään syvennetty avonainen kaappi.

Makuuhuoneen ja keittiön välisen oviaukon voi halutessaan peittää verholla.

Makuuhuoneen seinät ja katto on japanilaista seetripuuta.

Kylpyhuone on muun asunnon tavalla pelkistetty ja minimalistinen, jossa yhdistyy valkoinen maalattu pinta lämpimän puun kanssa.

 

Arkkitehtitoimisto: Tenhachi