Käytännöllisenä ihmisenä pidän yleensä esineistä, joilla on selvä käyttötarkoitus. Sisustamastani kodistamme löytyy todella vähän koriste-esineitä. Tosin on yksi juttu, jota olen toivonut kotiimme jo pitkään ja sillä ei ole mitään tekemistä käytännöllisyyden kanssa – se on mobile.

Shoal of Fish – mobilen hauskat ilmassa uivat valaat.

 

Mobilen liikkeen seuraaminen on lähes terapista ja auttaa hetkessä pysähtymään. Vaikkapa mobilea pidetään ensisijaisesti lastenhuoneeseen kuuluvaksi, rauhoittaa ilmassa leiuvien tasapainoilevien elementtien katseleminen myös aikuisen mieltä - vähän niikuin tuulikello, mutta ilman ääntä, joka saattaisi häiritä herkempää ihmistä.

 

Tunnetuin mobilien valmistaja on epäilemättä tanskalainen Flensted, joka on ollut alalla jo yli 60 vuotta. Flenstedin mobileja ostavat säännöllisesti omiin kokoelmiinsa maailman tunnetuimmat designmuseot (esimerkiksi MoMa) ja niitä myydään arvostetuissa designkaupoissa ympäri maailman.

 

Flenstedin mobile-yritys sai tavallaan alkunsa siitä, kun Christian Flensted teki vuonna 1953 tyttärensä ristiäislahjaksi kolmesta haikarasta koostuvan mobilen. Ristiäisvieraat olivat haikara-mobilesta niin innostuneet, että Christianilla kypsyi idea alkaa tekemään lisää erilaisia mobileja. Yritys perustettiin vuotta myöhemmin, vuonna 1954.

 

Alkuvuodet eivät olleet ruusuisia. Flenstedin perhe asui kaksiossa Aalborgissa, jossa Christian valmisti mobileja vaimonsa kanssa keittiön pöydän ääressä. Varastona toimi  olohuoneen sohvan alunen. Ensimmäiset mobilet oli suunniteltu lapsia ajatellen – niissä esiintyi lintu sekä muita eläinhahmoja. Christianilla oli mobilien suhteen kuitenkin taiteellisemmat tavoitteet – hän halusi luoda abstrakteja mobileja. Hän innostui Alexander Calderin – amerikkalaisen taiteilijan jota pidetään mobilien keksijänä, leijuvista kevyistä veistoksista inspiroituen niistä. Flensted omisti jokaiselle tekemälleen mobilille oman tarinansa. Hänen mukaansa ei ole kovin hankala ripusta pahvista leikattuja eläinhahmoja ilmaan. Huomattavasti haastavampaa on laittaa erilaiset abstraktit kuviot keskenäiseen balanssiin ja vuorovaikutukseen.

 

Flenstedin menestys sai alkunsa siitä, kun Den Permanente-niminen designmyymälä Kööpenhaminassa otti Flenstedin mobilet kuvastoonsa. Sen jälkeen, kun  Den Permanente ryhtyi markkinoimaan mobileja kansainvälisesti, kasvoi Flenstedien mobilien koko tuotanto vuodessa 100 000 asti. Enemmistö niistä myytiin Tanskan ulkopuolelle, suurimmat vientimaat olivat Japani, Kanada, USA.

 

Tänään pyörittää Flensted Mobiler ApS yritystä perustajan poika – Ola Flensted yhdessä vaimonsa kanssa. Yrityksen päämaja sijaitsee Tanskassa Funenin saarella entisessä koulurakenuksessa, jossa mobileja myös valmistetaan. Haikara-mobile, josta kaikki sai alkunsa, on tuotannossa vielä tänä päivänäkin.

 

Christian Flenstedin ensimmäinen mobile, jonka hän teki tyttärelleen ristiäislahjaksi. Kyseinen mobile on tänäänkin, yli 60 vuotta myöhemmin, tuotannossa nimellä ”Danish Lucky Storks”. Kyseisellä mobilella on kuulemma taikavoimaa – jos toivoo perheenlisäystä kannattaa laittaa se mobile parisängyn kohdalle.

 

Vaikkapa Flensted Mobile ei ollut kiinnostunut yhteistyöstä Disneyn kanssa, siihen kuitenkin ryhdyttiin Muumien kanssa. Yritykset jakavat Flensted Mobilen nykyisen johtajan Ola Flenstedin mukaan saman arvomaailman.

 

Abstraktikuvioinen Flowing Rhythm-mobile edustaa klassikkoa. Kuvassa näkyy siitä kaksivärinen versio.

 

Bauhaus-mobile selkeissä muodoissa ja Bauhausin klassikkoväreissä

 

Stringin kirjahylly on designklassikko, jota ei tarvitse sen kummemmin esitellä. Suunnittelija ja arkkitehti Nisse Strinning suunnitteli suositun hyllyn jo vuonna 1949. Vasta tänä vuonna oli String ensimmäistä kertaa edustettuna maailman suurimmassa designtapahtumassa - Milanon messuilla.

Stringille historiallisen messuesillepanon suunnitteli Lotta Agaton ja sen keskipisteessä oli suosittu Pocket-hylly, joka tänä vuonna juhlii 10 v. synttäreitä.

 

Nisse Strinning ehti suunnitella Pocket-hyllyn juuri ennen kuolemaansa vuonna 2005.

 

Synttäreiden kunniaksi lanseerattiin Pocket-hylly kokonaan teräksisenä ja sen suunnitteli Mats Theselius.

 

Kyseessä on rajoitettu erä – Pocket-hyllyn teräsversiota valmistetaan vain 2015 kappaletta, joissa kaikissa kaiverretut sarjanumerot. Teräsviimeistelyn ansiosta String-hylly soveltuu nyt ensimmäistä kertaa myös ulkokäyttöön.

 

Paljon onnea Pocket-hylly!

 

Pitkä kaamosaika ja neljä vuodenaikaa edellyttävät meille pohjolan asukkaille monenlaisia vaatteita ja jalkineita erilaisiin sääolosuhteisiin. Tämä laittaa eteisen säilytystiloille suuren haasteen. Kaappitilojen lisäksi eteistilaan voi laittaa kevyemmän naulakon, johon voi ripustaa vierailijan takin. Kauniin muotoilun ansiosta kevytrakenteiset naulakot ovat kuin taide-esineitä, silloin kun niillä ei ole säilytystarvetta.

Kevytrakenteiset naulakot sopivat hyvin tilapäissäilytykseen, sillä ne ovat kauniita myös sinällään. Muotoilija Bette Eklundin BEdesignille suunnittelemaa Lume – naulakko on metallirakenteinen ja sitä saa erikokoisina. Värivaihtoehtoina löytyy musta ja valkoinen.

 

Muotoilija Laura Väreen Nordic Hysterialle suunnittelema Triangle – naulakko on valmistettu puusta ja metallista. Naulakkoa ja kenkätelinettä saa yhdistelmissä koivu/valkoinen metalli ja tammi/musta metalli.

 

Nordic Hysterian Triangle – naulakko ja hauskat Eikun- ja Lenkki – vaatepuut, jotka ovat Pentti Hakalan suunnittelemia.

 

Muotoilija Laura Väreen suunnittelema Rectangle – kenkäteline ja muotoilija Tapio Anttilan suunnittelemat Lippa – kenkälusikat ovat Nordic Hysterian tuotantoa ja toimiva pari.

 

Nordic Hysterian kaunis ja linjakas Siipi – vaateripustin on Tapio Anttilan käsialaa.

 

Tanskalaisen Ferm Livingin vaatetangot ovat nerokkaat yksinkertaisia.

 

Hayn kolmijalkaista Loop – vaaterekkiä valmistetaan useita eri kokoja sekä mustana että valkoisena.

 

Viherkasvien trendi kotien sisustuksessa jatkaa edelleen vahvana ja onneksi kukkaruukkujen valikoima on nykyään ihastuttavan laaja. Jokaiseen kotiin ja sisustustyyliin löytyy varmasti se oikea ruukku. Toimitus keräsi alle omia suosikkejaan.

Jos kaipaat jotain uutta, niin kokeile paperipussia perinteisen ruukun sijaan. Pieni valkoinen paperipussi on 100% orgaanista paperia. Tekstiä löytyy pussin molemmin puolin sekä ranskaksi että englanniksi. Hinta 4,75 e, Ellos.

 

Suuremman kasvin ruukun voi piilottaa ruskeaan paperipussiin, jonka tilavuus on jopa 66 litraa. Hinta 12,60 e, Ellos.

 

Metalliseen Plant Boxiin mahtuu viherkasvien lisäksi vaikkapa kirjoja, lehtiä tai leluja. Moderni ja monipuolinen kukkapöytä voidaan sijoittaa seinän viereen, ikkunan eteen tai tilanjakajaksi. Valmistaja Ferm Living, useita värivaihtoehtoja. Hinta 199 e, Finnish Design Shop.

 

Tummanharmaa terrakottaruukku sitaatilla on yksinkertaisen kaunis ja rouhea. Valmistaja Ernst Kirchsteiger. Hinta 12 e, Royal Design.

 

Design Lettersin tyylikästä kukkaruukkua koristaa kirjan P (kuten Plants) Arne Jacobsenin klassisella typografialla. Hinta 42 e, Scandinavian Design Center.

 

Tunnetun suunnittelijan Ilse Crawfordin Sinnerlig-sarjaan kuuluu erimuotoisia ruukkuja kahdessa eri koossa. Hinta 3,99e (pieni), IKEA.

 

Kuviopintaiset pyöreät ruukut valkoisena ja kultaisena tuovat ylellistä fiilistä kotiin. Hinta 14,99 e, H&M.

 

Kaunis sommitelma syntyy erivärisistä ja -kokoisista betoniruukuista. Valmistaja Ferm Living. Hinta 36 e (vaaleanharmaa pieni), Finnish Design Shop.

 

Wire Pot -ruukku on suunniteltu käyttäväksi yhdessä saman sarjan telineen kanssa. Näyttävä kokonaisuus syntyy helposti. Valmistaja Menu. Hinta 54,90 e (ruukku), Finnish Design Shop.

 

OYOYn yksinkertainen ja näyttävä Pif Paf Puf –amppeli on monikäyttöinen. Kasvin sijaan siinä voi myös säilyttää kodin pikkutavaraa tai pehmoleluja. Hinta 64 e, Domdom.

 

Huonekalumessut ovat siinä mielessä kivoja, että sieltä ei bongata pelkästään uutuuksia vaan löydetään uudelleen joskus unohtumaan päässeitä kivoja juttuja. Minulle kävi Tukholmassa näin rottinkikalusteiden osalta – olin unohtanut, miten kivoja ne itseasiassa ovatkaan

Sain tällaisen ”ahaa-elämyksen” vieraillessani tanskalaisen Sika-designin osastolla. Kuulemma osastolle tulleet suomalaiset saattoi tunnistaa hymystä, jonka yrityksen nimi aiheutti. Kyseinen nimi liittyy kyllä eläimeen, muttei sikaan vaan japaninhirveen, joka on englanniksi ”sika deer”

 

Sika-design perustettiin jo 1940-luvulla ja vuosien varrella on kyseinen perheyritys kasvanut tunnetuksi rottinkikalusteiden valmistajaksi. Vuonna 2012 Sika-design lanseerasi Ikoni-malliston, joka on suunniteltu 50-luvulla ja luotu sellaisten nimien toimesta kuten Arne Jacobsen, Viggo Boesen, Franco Albini ja Jørgen Ditzel.

 

Vaikka rottinkikalusteita ajatellaan usein puutarhakalusteina, sopivat ne mainiosti myös sisätiloihin. Niiden etuna on myös se, että muodokkuutensa lisäksi vaikuttavat ne samalla myös ilmavilta. Kun lepotuolin hankinta tulee seuraavan kerran ajankohtaiseksi, mietin ihan vakavissani rottinkia.

 

Teksti: Agneta Land-Koskinen

Kuvat: Sika Design

 

Lue lisää: 

Koti esittelyssä: Nykydesignia ja klassikoita 70-luvun kodissa

DIY: Tuunaa puiset jakkarat persoonallisiksi