Tutki jo ennen näyttöä mökin taustat sekä pyydä välittäjältä tai myyjältä kiinteistöpaperit ja –kartat.

Ennen kuin lähdet katsomaan kohdetta

Pyydä välittäjältä tai myyjältä tietoja mökin sijainnista, ympäristöstä sekä tontilla olevista rakennuksista. Vastaavatko ne toiveitasi?

Kaikki tiedot ovat nykyään sähköisessä muodossa ja helppo saada. Pyydä etukäteen, viimeistään ennen kaupantekoa nähtäväksesi kiinteistörekisteriotteet, kiinteistökartat sekä kaavat.

Kartoista näkee ilmansuunnat. Jos haluat, että mökkitontti avautuu länteen, on turha käydä pihalla asti katsomassa, että se on itään.

Kaavasta taas käy ilmi, kuinka paljon tontilla on rakennusoikeutta. Jos tonttia ei ole kaavoitettu, ei ole varmaa, saako sinne saa rakentaa. Kunnan rakennuslupa-asiakirjoista selviää, onko mökki tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön.

Myös alueen muusta kaavoituksesta pitää tietää etukäteen. Googlaamallakin saa tietoja, onko lähelle suunniteltu vaikka tuulivoimalaa tai isoa sikalaa.

Lainhuutotodistuksesta käy ilmi, kenellä on mökin omistusoikeus ja käyttöoikeus.

Papereista selviävät myös rasitteet. Mökillä voi olla esimerkiksi tierasite, mikä tarkoittaa sitä, että naapurit käyttävät tontilla kulkevaa tietä. Rasitustodistuksesta käyvät ilmi myös velkakiinnitykset.

Jos tontti on rannalla, varmista, että ranta kuuluu kauppaan. Jos ei kuulu, sinne ei voi esimerkiksi rakentaa laituria.

Joskus maa kohoaa tai vedenpinta alenee niin, että rantaan syntyy vesijättö, joka ei kuulu kiinteistölle vaan viereisen vesialueen omistajalle.

Jos vesijättö haittaa ranta-alueen tarkoituksenmukaista käyttöä tai on vähäinen, mökin omistaja voi lunastaa sen itselleen hakemalla vesijätönlunastamista.

Myös kuivan maan mökillä voi olla oikeuksia vesialueisiin, kuten laituriin, uimapaikkaan tai venevalkamaan. Tiedot löytää kiinteistörekisteriotteesta.

Mökin taustat on syytä selvittää jo ennen kuin lähdet katsomaan kohdetta. Jos mökki tuntuu kovin halvalta, sille on todennäköisesti syynsä. Mökin hintaa laskee esimerkiksi se, että se sijaitsee vuokratontilla. Silloin ei saa edes kaataa puita ilman maanomistajan lupaa.

Mökkitontilla

Rakennusten kuntoa on vaikea kuvailla sanoin, joten asia selviää vasta paikalla. Samoin vasta mökkitontilla voi tehdä havaintoja ympäristöstä, esimerkiksi häiritseekö puolen kilometrin päässä oleva maantie.

Kuntokartoituksia tehdään yleisesti kalliissa mökeissä, mutta harvemmin alle 100 000 euron kaupoissa. Niissäkin kuntotarkastuksen voi teettää.

Itse kannattaa tarkistaa ainakin katon kunto. Onko siellä paljon sammalta ja ovatko rännit täynnä roskia? Myös ikkunat ja eristetilanne on hyvä tutkia etenkin, jos aikoo käyttää mökkiä talvella.

Mökin ympäristö kertoo paljon siitä, miten hyvin kiinteistöstä on huolehdittu.

Mökin myyjä on paras kertomaan, miten mökkiä on remontoitu vuosien varrella. Pyydä nähtäväksesi mökkikansio, jos sellainen on. Ellei ole, niin kysy, ketkä ovat tehneet remontit ja löytyykö niistä tositteita tai tarkastuspöytäkirjoja.

Mökillä pitää perehtyä myös jätevesijärjestelmään. Missä sijaitsevat säiliöt, imeytyskenttä tai muut laitteet? Miten niitä huolletaan ja tyhjennetään?

Kustannuksia kauppahinnan päälle

Varainsiirtovero on 4 prosenttia kauppahinnasta ja kaupanvahvistajan palkkio 120 euroa, joka usein sovitaan maksettavaksi puoliksi myyjän kanssa. Lainhuudon hakeminen maksaa 400 euroa, jos käyttää asiamiestä.

Mökkiin liittyviä kiinteitä ylläpitokuluja ovat kiinteistövero, tie- ja jätemaksut, sähköt sekä vakuutukset.

Neuvoja antoivat Mikkelin Aitoasuntojen kiinteistönvälittäjä Jari Palhomaa sekä Forssan Sp-Kodin kiinteistönvälittäjä Lasse Välimaa.

Tämä hankolaismökki on myynnissä 395 000 euron hintaan. Se sijaitsee 4000 tontilla meren rannalla.
Tämä hankolaismökki on myynnissä 395 000 euron hintaan. Se sijaitsee 4000 tontilla meren rannalla.

Satavuotias mökki Uudestakaupungista: hintapyyntö 52 000 euroa.
Satavuotias mökki Uudestakaupungista: hintapyyntö 52 000 euroa.

Myynnissä olevia Hangon mökkejä Oikotie Asunnoissa.

Myynnissä olevia Uudenkaupungin mökkejä Oikotie Asunnoissa.

Arvo Viertola kehitti lattialämmityksen mökkisaunaan Kangasniemelle.

Likaiset astiat piti saada pois näkyvistä ja vieraiden silmistä. Niinpä Erja ja Kari Moisiola kehittivät mökilleen ulkotiskipaikan. Pesua odottavat astiat piilotetaan lokeroon kannen alle, jos tiskejä ei heti ehdi pestä. Siellä ne pysyvät myös metsäneläinten ulottumattomissa.

Tiskipaikka on yksi yli sadasta Kari Moisiolan keksinnöstä, joita hän on tehnyt pariskunnan mökille Vilppulaan Pirkanmaalle. Moisiola oli yksi vastaajista, kun HS pyysi lukijoita esittelemään mökkikeksintöjään.

”Vaimo ideoi ja minä toteutan”, Kari Moisiola hymyilee.

Moisiolan mökillä astiat pestään ulkona tiskipaikalla, sadevesi puhdistuu vedensuodattimessa ja osa laiturista kääntyy selkänojaksi auringonottoa varten.
Moisiolan mökillä astiat pestään ulkona tiskipaikalla, sadevesi puhdistuu vedensuodattimessa ja osa laiturista kääntyy selkänojaksi auringonottoa varten.

Mökin vieressä sijaitsevan tiskirakennelman yläosa on vankkaa lautaa. Se on tervattu ulkopuolelta ja lakattu sisäpuolelta venelakalla. Alaosan puut ovat halkaistua ja tervattua mäntyä. Luonnonpuut Moisiola hakkasi omalta tontilta.

Astiat kuivataan ritilöiden päällä.
Astiat kuivataan ritilöiden päällä.

Allasta ja kaappeja suojaa luonnonpuusta tehty katos, jossa on valokate. Tiskipöydän kansi nousee ja taittuu, joten se palvelee säilytystasona astioille.

”Koska kansi on raskas, rakensin siihen vastapainomekanismin. Tiskipöydän takana on paino, joka on yhdistetty vaijerilla rissan kautta kanteen. Mekanismi keventää kannen avaamista ja sulkemista”, Moisiola kertoo.

Tiskipöydässä on kaksi allasta, joista vesi menee putkia pitkin imeytyskaivoon. Likavettä ei loroteta suoraan luontoon vaan maan sisällä olevaan saostuspalloon, josta se valuu imeytyskaivoon.

Sadevesi otetaan talteen ja lämmitetään padassa. Vesi valuu mökin katolta kourua pitkin tynnyriin, josta se johdetaan suodattimen läpi toiseen tynnyriin.

Lautaset kuivatetaan tiskipöydällä ritilän päällä. Sen alla on kaksi ritilälaatikkoa astioiden kuivatukseen. Myös likaisille astioille on oma laatikko ja pöytätason alta kääntyy aputaso.

Kari ja Erja Moisiola viihtyvät mökillään suuren osan kesästä.
Kari ja Erja Moisiola viihtyvät mökillään suuren osan kesästä.

Moisiolat ostivat mökkitontin runsaat kymmenen vuotta sitten.

”Maasto oli silloin pelkkää ryteikköä ja ranta jyrkkä. Kaadoimme puut ja raivasimme tontin ennen kuin aloimme rakentaa.”

Mökkipaketin he hankkivat valmiina. Kaikki muu onkin itse ideoitua ja rakennettua. Mökissä ei ole sähköä. Takka lämmittää ja kynttilät valaisevat illalla. Kynttiläkattokruunu laskeutuu olohuoneessa rissan varassa, kun kynttilät vaihdetaan. Pienestä aurinkokenno-akusta saadaan virtaa silloin, kun tarvitaan. Virta riittää puhelimien lataukseen ja muutamaan valonlähteeseen.

Koristeita on rannassa ja laiturilla.
Koristeita on rannassa ja laiturilla.

”Elämme mökillä vuorokaudenaikojen mukaan. Pimeällä nukumme ja valoisaan aikaan valvomme.”

Kari Moisiola työskentelee johtamisen ja myynnin valmentajana. Koti on Espoossa. Hän pitää nikkarointia mökillä hermolepona.

”Meistä ei olisi vuokramökin asukkaiksi. Haluamme suunnitella ja tehdä itse.”

Kasvimaata ympäröivä aita kuuluu hyödyllisiin keksintöihin. Jänikset ja muut metsäneläimet eivät pääse kasvimaalle popsimaan kaalia ja salaattia.

Rantaan pääsee pitkospuita pitkin. Tukea voi ottaa luonnonpuista tehdystä kaiteesta, sillä pitkospuut ovat liukkaat sateella.

Laiturin erikoisuus on saranoilla varustetut tasot, jotka voi nostaa selkänojaksi, kun ottaa aurinkoa.

Ruokaa valmistetaan pihagrillissä, jonka yhteyteen on muurattu leivinuuni. Samassa rakennelmassa voi lämmittää vettä ja savustaa kalaa.

Makkaraa Moisiolat käristävät avogrillissä, jonka päälle saa parilan pihvien ja kasvien kypsentämistä varten.

Grillin piippua suojaa tanssijanukke.
Grillin piippua suojaa tanssijanukke.

Grillin piippua suojaa tanssijanukke. Se on kiinnitetty nurinpäin käännetyn kukkaruukun aluslautaseen. Näin sade ei kastele piippua, eivätkä linnut tee sinne pesää.

Mökin maakellari sai uuden elämän, kun mökille hankittiin kaasujääkaappi. Kellarista tehtiin viinitupa, jonka seinillä roikkuu öljyvärimaalauksia ja taidevalokuvia.

Tänä kesänä Moisiolat rakentavat uuden vessan pystyhirsistä. Vanhassa käymälässä on vitsikäs kaksiosainen ovi. Yläluukun saa auki ja siitä voi katsella maisemia.

Moisiolat käyttävät paljon kierrätysmateriaaleja ja luonnonmateriaaleja. Käyttöesineiden lisäksi Kari Moisiola suunnittelee koristeita.

”Kutsumme mökkiämme peikkomökiksi, koska luonnonmateriaaleista tehtyjä koristeita on pihalla ja metsässä. Vieraat yllättyvät, kun he löytävät metsästä jonkun hauskan esineen.”

Koristeita onkin kymmenittäin. Pystyyn nostettujen kivien sommitelma terassin edessä hiekkakentällä mukailee esihistoriallista kivimonumenttia Englannista. Nimikin on sama kuin kuuluisalla esikuvalla, Stonehenge.

Dinosauruksen päänsärky on yksi Moisiolan mökkitaideteoksista.
Dinosauruksen päänsärky on yksi Moisiolan mökkitaideteoksista.

Pienoisveistos Dinosauruksen päänsärky on rakennettu kahdesta päällekkäin asetetusta kivestä. Kari Moisiola löysi pihasta kiven, joka muistutti eläimen kalloa. Hän asetti sen tasaisen kiven päälle. Alempi kivi kuvaa kalloa ja ylempi päänsärkyä. Lähellä kohoaa pieni tuulimylly, jonka nimi on Hullunmylly.

Pienoistuulimyllyn nimi on Hullunmylly.
Pienoistuulimyllyn nimi on Hullunmylly.

”Leikimme antamalla nimiä koristeille. Hulluttelu syntyy siitä, kun esineen viereen laittaa nimikyltin.”

Metsässä kallionkielekkeellä kohoaa pienoismalli harmaakivikirkosta. Puolen metrin korkuinen kirkko on yksi vaativimmista koristeista. Sen rakentamiseen Moisiola tarvitsi betonimyllyä. Hän kiinnitti muottiin ladotut kivet toisiinsa antiikkilaastilla ja sementillä.

Kangasniemellä mökkeilevät Raija ja Arvo Viertola ovat parantaneet mökkiään useilla halvoilla keksinnöillä.

”Mökillämme ei ole sähköjä, mutta halusimme lattialämmön saunaan, koska lattia on viileä keväällä ja syksyllä”, konsulttina työskentelevä Arvo Viertola kertoo.

Itse rakennettu lattialämmitys ei maksanut paljon. Mökin rakennusvaiheessa betonilattiaan asennettiin muovinen lattialämmitysvesiputki, joka maksoi noin 20 euroa. Kiukaan kylkeen vedenlämmityssäiliön pohjaan asennettiin menolinja. Liitos maksoi vain viisi euroa. Paluulinjaan laitettiin 20 euron hintainen paluuvesitermostaatti, ja paluulinja asennettiin vesisäiliön yläreunaan.

Viertola osti asuntovaunun kiertovesipumpun kuumaa vettä varten. Se toimii auton akulla ja maksoi 80 euroa. Auton akku kytketään päälle, kun sauna laitetaan lämpiämään.

Arvo Viertolan saunassa vesi lämpiää samalla kuin saunakin.
Arvo Viertolan saunassa vesi lämpiää samalla kuin saunakin.

”Vesisäiliö lämpiää samalla kun saunakin. Vesi kiertää lattiassa ja lämmittää sen mukavasti. Talveksi vesisäiliö tietysti tyhjennetään ja vesiputki puhalletaan tyhjäksi.”

Viertola rakensi saunaan ”koneellisen” ilmanvaihdon peltikanavalla.

Litteä peltikanava sijoitettiin kiukaan viereen. Se nousee kiukaan yläpuolelle niin, ettei kylmä ilma laskeudu lattialle.

Poistoilmaputki asennettiin saunan vastakkaiselle puolelle. Se tulee läpi seinän alareunasta ja imee ilmaa katolle sijoitetun tuulituulettimen avulla.

Näin saunasta poistuu koko ajan viileää ilmaa lattianrajasta ja uutta ilmaa tulee tilalle kiukaan yläpuolelta.

Kattoläpiviennin päähän asennettiin kuivakäymälän tuulituuletin.

Hintaa ”koneelliselle” ilmanvaihdolle kertyi pari sataa euroa.

”Ilmanvaihto toimii aina, kun ulkona tuulee. Järven rannalla tuulee melkein tauotta.”

Sauna kuivuu noin tunnissa saunomisen jälkeen.

”Ideat mökkikeksintöihin syntyivät yllättävän helposti. Ne toimivat heti ensimmäisellä kerralla, eikä muutoksia tarvittu.”

 

HS tutki laituripakettien hintoja ja vertasi niitä siihen, mitä maksaa itse tehty laituri.

Meneekö jalka läpi vanhan mökkilaiturin kannesta? Laho laituri kannattaa vaihtaa ajoissa uuteen. Uutta laituria hankittaessa pitää miettiä, nikkaroiko sen itse vai onko helpompaa tilata valmis laituripaketti.

HS tutki laituripakettien hintoja ja vertasi niitä siihen, mitä maksaa itse tehty laituri. Jos laiturin rakentaa itse, runsaan seitsemän metrin pituinen puulaituri keventää kukkaroa 1 500–1 860 euroa. Valmiina ostettu saman pituinen laituripaketti maksaa kahdestatuhannesta viiteentuhanteen euroa.

Kyselyyn vastasivat rautakaupat Stark ja K-rauta sekä laiturinvalmistajat Lip-Lap, Sofa ja Marinetek.

Hinnan lisäksi laiturin rakentajalla on monta asiaa ratkaistavanaan.

”Jokainen laituri on yksilö. Kalliopohja tai kivikko vaatii erilaisen kiinnityksen kuin savi- tai hiekkapohja”, sanoo rautakauppa Starkin Turun-yksikön päällikkö Ari Koskinen.

Laitureiden päätyypit ovat kelluva ponttonilaituri ja kiinteä pylväillä, paaluilla tai tolpilla kiinnitettävä laituri. Pylväslaituri vaatii paikan, jossa veden syvyys on alle kaksi metriä.

Mökille hankitaan usein ponttonilaituri. Kelluvat laiturit soveltuvat paria metriä syvempiinkin rantoihin. Ponttonilaiturit pitää kiinnittää pohjaan.

”Kevyt laituri on helpointa kiinnittää kiinnitysrenkailla pohjaan juntattuun tolppaan. Ankkurointi on yleinen kiinnitystapa, mutta kun laituri nostetaan talveksi rannalle, ankkurin irrottaminen voi olla hankalaa. Ankkurit voivat myös ruostua.”

Laiturin rakentaminen on Koskisen mielestä melko helppoa. Rakennusohjeita saa netistä ja kauppiailta.

”Uutta laituria rakennettaessa kannattaa jutella naapureiden kanssa. He voivat kertoa, onko paikka tuulinen ja puskeeko tuuli keväällä jäät yleensä laituria kohti. Kevytrakenteinen laituri voi hajota, jos tuuli puhaltaa jäät laituria vasten”, Koskinen sanoo.

Tuuliselle rannalle on vaikea rakentaa kestävää laituria, sillä voimakas aallokko kuluttaa laiturin rakenteita. Jäänkestoon vaikuttavat sekä ranta että laiturimalli. Laituri kestää usein pidempään, jos sen voi vetää talveksi pois vedestä.

Kiinteän laiturin rakentamiseen tarvitaan kauhatraktori, koska sen avulla laiturin tolpat saa painettua riittävän syvälle pohjaan. Ponttonilaiturin pystytys onnistuu ilman koneitakin.

Laiturin kulkusiltaan ja kanteen kannattaa valita kestävää puuta, Koskinen neuvoo.

”Laiturilaudaksi suosittelen suomalaista painekyllästettyä kestopuumäntyä: se kestää 20–30 vuotta. Kuusi säilyy hyväkuntoisena ehkä kahdeksan vuotta. Sen kyllästäminen ei onnistu solurakenteen takia. Kuusen solut eivät aukene niin kun männyllä, eikä kyllästysaine tunkeudu puuhun.”

Kaupoissa myydään ruskeaa ja vihreää laiturilautaa. Jos värin haluaa säilyttää, laituri täytyy huoltaa kerran vuodessa sävytetyllä puuöljyllä. Muuten lauta harmaantuu.

Uutta laituria suunnitelevan kannattaa ensin selvittää ely-keskuksesta, tarvitaanko rakennuslupa. Maapengerlaituri vaatii luvan useammin kuin pieni puulaituri. Myös rannan ruoppaus saattaa vaatia luvan.

Laiturin tieltä joudutaan usein raivaamaan kasveja rantavedestä. Järvikaislat ja järviruo’ot voi niittää tavallisella tai kaksiteräisellä viikatteella. Niitetyt tai poistetut kasvit nostetaan pois vedestä vaikkapa haravoimalla. Ne voidaan silputa ja käyttää katteena tai kompostoida.

Tee-se-itse-ponttonilaiturin tarvikkeet, Stark, 1 503,80 euroa

Pituus: 7,2 metriä, josta käyntisilta 1,33 x 5,4 metriä, päätyosan leveys 2,7 m ja pituus 1,8 m.

Ponttoni: UMK Jyry 145 kg, 8 kpl, yhteensä 552 e.

Runko: Kestopuu 48 x 148, ruskea mitallistettu A-luokka 45 m, 184,50 e.

Kansilauta: Kestopuu 28 x 95, ruskea uritettu AB-luokka 170 m, 178,50 e.

Kiinnikkeet ja ruuvit:

Terassiruuvi, 250 kpl, yhteensä 18 e.

Naulauslevyruuvi rst, 250 kpl, yhteensä 56,80 e.

Kulmalevy rst, 30 kpl, yhteensä 153 e.

Pitkälenkkiketju 10 x 65x 40 mm ks, 12 m, 118 e.

Betoni laattaa varten, johon kiinnitetään laiturin rakenteet: Kuivabetoni S-100, 25 kg, 44 e.

Lisävaruste: Laituritikas Markki, neliaskelmainen 79 e.

Toimituskulut: 120 e.

Hinta-arvion apuna voi käyttää myös Starkin terassilaskuria.

Tee-se-itse-ponttonilaiturin tarvikkeet, K-rauta, 1 861,60 euroa

Pituus: 7,2 metriä.

Ponttoni: 145 kg, polyeteeni 8 kpl, yhteensä 552 e.

Runko: Kestopuu 48 x 148 ruskea mitallistettu A-luokka 45 m, 179,55 e.

Kansilauta: Terassilauta kestopuu 28 x 95, ruskea uritettu AB-luokka 170 m, 236,30 e.

Kiinnikkeet ja ruuvit:

Teräsruuvi rst, 200 kpl, yhteensä 41,85 e.

Naulauslevyruuvi rst, 200 kpl, yhteensä 69 e.

Pitkälenkkiketju 10 x 65 x 40 mm ks, 12 m, 148,20 e.

Kulmalevy rst, 30 kpl yhteensä 238,50 e.

Betoni laattaa varten, johon kiinnitetään laiturin rantarakenteet: Kuivabetoni S-100 25 kg, 47,20 e.

Lisävaruste: Laituritikas Tikli, neliaskelmainen, 199 e.

Toimituskulut: 150 e.

Pylväslaituripaketti, Lip-Lap, alkaen 3 250 euroa

Valmistajan suosituin laituri: Pylväslaituri Oloneuvos.

Pituus: Noin 7 metriä, korkeutta voidaan säätää vedenvaihteluiden mukaan.

Toimitussisältö: Kansilauta 21 x 95 mm sileää, painekyllästettyä mäntyä, väri vihreä tai ruskea. Lisäksi pylväät ja kiinnitystarvikkeet.

Kuljetus: Manner-Suomeen 250 e.

Asennus: 500–1 000 e.

Lisävarusteet: Uimaportaat, alkaen 270 e.

Toimitusaika: Noin viikko.

Ponttonilaituripaketti, Sofa, 1 950 euroa

Valmistajan suosituin laituri: Ponttonilaituri Kommodori.

Pituus: Noin 7,5 metriä, pitenee tarvittaessa 3,1 metrin jatkokappaleilla.

Toimitussisältö: Laudat, muoviponttonit, runko, kiinnitystarvikkeet. Joko paalu- tai painoankkurointi (noin 300 euroa) sisältyy hintaan.

Asennus: 300–500 e (sisältää kuljetuksen).

Kuljetus: Erikseen 80–300 e.

Lisävarusteet: Laituritikkaat, alkaen 149 e.

Toimitusaika: Noin viikko.

Betonilaituripaketti, Marinetek, alkaen 4 950 euroa

Valmistajan suosituin laituri: Vaihtelee alueittain. Järvi-Suomessa: betonilaituri Meritähti 1 ja pienimmillä järvillä muoviponttonilaiturit Mustekala 1 ja Mökkilaituri 10.

Pituus: Kelluvien laiturien pituus käyntisiltoineen 10–12 metriä.

Toimitussisältö: Laituri ja käyntisilta.

Lisävarusteet: Uimaportaat, alkaen 175 e.

Kuljetus: 200–1 700 e.

Asennus: Mökkilaiturilla 300–700 e.

Toimitusaika: Noin viikko.

 

Älä ruiski sytytysnestettä tulipesään, kun lämmität puusaunaa, neuvoo saunantehtaan johtaja.

Jos kiukaan tulipesä puusaunassa tupruttaa paksua savua, lämmityksessä on tapahtunut virhe. Syy saattaa olla kylmässä ja kosteassa hormissa, joka saa savun pöllähtämään sisälle.

Hormien kunto kannattaa tarkastaa silloin, kun saunaa aletaan lämmittää ensimmäisen kerran pitkän tauon jälkeen, opastaa Harvian saunatehtaan johtaja Vesa Vehmaa.

”Lintu tai ampiainen on saattanut tehdä pesän hormiin tai savupiippuun. Hormin pitää olla avoin, että savu pääsee ulos”, Vehmaa sanoo.

Myös pakkanen, piippuun satanut vesi ja pitkä käyttöväli voivat heikentää hormin kykyä imeä savua.

”Hormin veto tehostuu, kun pesässä polttaa aluksi tikkuja tai sanomalehtiä.”

Toinen virhe Vehmaan mukaan on sytytysnesteiden käyttö. Bensiinin tai grillinesteen lorottaminen tulipesään voi aiheuttaa vaaratilanteen.

Liekki saattaa leimahtaa ulos tulipesästä ja sytyttää saunan lämmittäjän hiukset tai kulmakarvat tuleen.

Vehmaa neuvookin käyttämään sytytyksen apuna kaupoissa myytäviä sytytyspaloja.

Sytykkeinä voi käyttää myös kuivia risuja, puulastuja, tuohta, puusta vuoltuja kiehisiä, tervaksia tai sanomalehtipaperia.

Sytykkeen voi tehdä myös itse sulattamalla kynttilänjämiä kananmunankennoihin.

Lämmitä puusauna näin:

1. Tarkasta ensin hormin kunto.

2. Poista tuhkat. Ennen lämmitystä vedä tuhkat arinan päältä tuhkalaatikkoon ja tyhjennä se. Puut saavat happea ja syttyvät paremmin. Avaa savupelti, jos se on kiinni.

3. Lado saunan pesään ensin muutama pieni puu. Laita ne arinan päälle vaakatasoon niin, että puiden väliin ja sivulle jää tilaa ilmalle. Laita puiden päälle sytykkeiksi sanomalehtisuikaleita, puutikkuja, tuohta tai sytytyspaloja.

Tuli leviää alaspäin, jos sytykkeet ovat kuivia ja niitä on riittävästi. Kun puut sytytetään päältä päin, palamisesta syntyvät kaasut palavat paremmin ja päästöt ovat pienemmät. Näin ympäristöä kuormitetaan vähemmän.

4. Sulje pesän luukku, kun puut ovat syttyneet. Avaa tuhkaluukkua pari senttiä. Jos tulipesän luukussa on ilma-aukkoja, avaa ne. Näin tuli saa enemmän happea ja puut palavat paremmin. Kun tuli roihuaa, säädä ilma-aukot pienemmälle ja työnnä tuhkaluukku lähes kokonaan kiinni. Säädä myös savupeltiä pienemmälle.

Puun pitää olla mahdollisimman kuivaa, mieluummin edelliskesänä tai aiemmin pilkottua. Puun kuivuminen kestää kesällä katoksen alla vähintään kaksi kuukautta. Jos saatavilla on vain kosteita puita, ne kannattaa pilkkoa pieniksi. Märkä puu tosin palaa epäpuhtaasti ja aiheuttaa hiukkaspäästöjä.

Puusauna lämpiää kiukaan koosta riippuen tunnissa tai parissa. Pehmeät löylyt saa, kun puita poltetaan kaksi tai kolme pesällistä ja tulen annetaan hiipua hiillokselle. Pehmeys syntyy saunan jälkilämmöstä.

Nuotion sytyttämisessä on osittain samoja sääntöjä kuin puusaunan tulipesän sytyttämisessä. Nuotiota ei pidä sytyttää palavilla nesteillä. Maahan levinnyt sytytysneste aiheuttaa maastopalon vaaran. Tarkista palovaroitukset ennen kuin sytytät.

 

FAKTA

Suomessa on yli kaksi miljoonaa saunaa

Suomessa oli viime vuoden lopussa 501 600 kesämökkiä.

Saunoja on Suomessa 2,2 miljoonaa.

Puusaunoja on lähinnä kesämökeillä ja omakotitaloissa.

Uusia huoneistosaunoja rakennettiin viime vuonna 20 000.

Savusaunoja Suomessa on 30 000–40 000.

 

Lähteet: Tilastokeskus ja Suomen Saunaseura

Hinnannousu taittui kolme vuotta sitten – rannalla sijaitsevien mökkikiinteistöjen keskihinta on sama kuin vuonna 2007 ja kuivalla maalla jopa alempi kuin vuonna 2005.

Pitkään jatkunut taantuma on pudottanut mökkien hintoja rajusti. Mökit kallistuivat vuoteen 2012 asti tasaista vauhtia, mutta sitten hinnat kääntyivät nopeasti laskuun.

Vuodesta 2013 alkanut hintojen lasku on syönyt monen vuoden arvonnousun. Mökkien hinnat eivät ole käytännössä nousseet kymmenessä vuodessa.

HS tutki mökkikiinteistöjen kauppahintatilastoja vuosilta 2005–2015. Rantamökkien hinnat näyttävät viime vuonna kääntyneen taas nousuun, mutta ovat silti edelleen vuoden 2007 tasolla.

Kuivan maan mökeille on käynyt vielä hullummin. Niiden keskihinta oli viime vuonna alempi kuin vuonna 2005.

Kiinteistönvälitysketju SKV:n omille välittäjilleen tekemän tuoreen mökkibarometrin mukaan rantamökkien hintojen ennustetaan tänä vuonna pysyttelevän viime vuoden lukemissa. Sen sijaan kuivan maan mökkien hintojen arvioidaan laskevan kymmenen prosenttia.

Jos ostit mökkisi vuonna 2012, maksoit todennäköisesti huippuhinnan. Luultavasti saat odottaa pitkään ennen kuin hinnat nousevat yhtä korkeiksi. Jos sitä vastoin aiot ostaa mökin nyt, hintojen lasku on hyvä uutinen.

Lohjan Pusulassa, Tarkeelanjärven rannalla nököttää siniharmaa pieni kesämökki. Mökin omistaja Katja Koppala-Geourgiou tulee pihalla vastaan.

Koppala-Geourgioun mökki on hyvin tyypillinen. Perheen isä rakensi vuonna 1973 Härkävalkamantien päähän 40-neliöisen puisen vapaa-ajan asunnon, jossa on sähkö ja jonne tulee kylmä vesi.

Lähimpänä rantaa on sauna, joka uusittiin kokonaan muutama vuosi sitten. Ranta on loiva ja se sopii myös lapsiperheille.

Mökki on myynnissä ja hintapyyntö on 164 000 euroa.

Tällaisen loma-asunnon helsinkiläinen voisi ostaa. Se sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, on rannalla, siellä on riittävät mukavuudet ja rakennusoikeuttakin jäljellä.

Suomen mökkimarkkinat ovat jakautuneet voimakkaasti kahtia. Maanmittauslaitoksen rekisteripäällikkö Taisto Toppinen puhuu erityisestä torietäisyydestä.

Mitä lähempänä mökki sijaitsee ison kaupungin keskustaa tai hiihtokeskusta, sitä kalliimpi sen hinta on. Ja mitä kauemmaksi torilta mennään, sitä vähemmän siitä tarvitsee maksaa.

Eniten mökin hintaan vaikuttaa sen etäisyys pääkaupunkiseudusta tai maakunnan keskuksesta.

Uudellamaalla rantamökit ovat nyt selvästi kalliimpia kuin vuonna 2005. Esimerkiksi Lohjan Pusulassa tyypillinen rantamökki maksaa 150 000–190 000 euroa. Se on paljon enemmän kuin moni suomalainen olisi valmis maksamaan.

Suomalaisen työn liiton teettämän Mökkeily-tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että mökki saa maksaa alle 100 000 euroa.

Vain neljä prosenttia tutkimukseen vastanneista olisi valmis maksamaan mökistä 150 000–200 000 euroa.

Pusulan mökkimarkkinat hyvin tunteva SKV:n kiinteistönvälittäjä Seppo Väli-Klemelä kertoo, että alle 100 000 eurolla saa Pusulasta kuivan maan mökin, jossa on todennäköisesti paljon korjattavaa.

Pettyneitä on paljon. Väli-Klemelä kertoo, että moni suomalainen hakee itselleen unelmiensa mökkiä.

”Mutta niiden hinnat alkavat 200 000 eurosta. Ja sellainen mökki, jossa on ihan kaikki, maksaa 400 000 euroa.”

Sijainnin lisäksi muita merkittäviä mökkikiinteistön hintaan vaikuttavia asioita ovat ranta sekä mökin varustelutaso.

Ranta on suomalaiselle hyvin tärkeä.

Kymenlaaksossa mökkejä välittävän OPKK:n Seppo Kurjen mukaan järven tai meren ranta kärjistetysti kaksinkertaistaa mökin hinnan.

Myös varustelutaso jakaa mökit kahteen kastiin.

Kaikista kalleimmat mökit ovat uusia, varusteltuja ja sijaitsevat hyvällä paikalla. Itse asiassa ne ovat kakkoskoteja, joista ollaan taantumassakin valmiita maksamaan omakotitalon hinta.

Halvimpia ovat perinteiset lauta- tai hirsimökit, jotka ovat vain kesäasuttavia. Niissä ei ole sähköliittymää ja vesi tulee sisälle vain, jos sen itse kantaa.

Hintakehitys 9 maakunnassa (yleis- ja ranta-asemakaava-alue)
HS tutki lomakiinteistöjen kauppahintatilastoja vuosilta 2005–2015. Mukaan otettiin vain rakennetut alle 2 hehtaarin tontit.

Perinteisten kesämökkien hinnat ovat suorastaan romahtaneet, kiinteistönvälittäjä Seppo Kurki kertoo. Moni välittäjä epäilee, että kohta nämä mummonmökit eivät mene kaupaksi lainkaan.

”Enää ei riitä, että omistetaan mökki. Ihmiset haluavat panostaa myös harrastuksiin. Varsinkin nuoret arvostavat niin paljon vapaa-aikaa, etteivät he halua lähteä työleirille”, Kurki sanoo.

Suomalaisen työn liiton Mökkeily-tutkimukseen vastanneista yli puolella mökinomistajista on mökki, joka on rakennettu 1960–1970-luvulla tai aiemmin. Vain 17 prosenttia omistaa 2000-luvulla rakennetun mökin.

Pusulassa Katja Koppala-Geourgiou esittelee mökkipihaa ja ympäristöä. Käy ilmi, että naapurissa mökkeilee parikin serkkua.

”Isän kotipaikka on lähistöllä”, hän kertoo.

Mökkeily-tutkimuksen mukaan enemmistöllä suomalaisista on yhä oman tai puolison suvun kautta siteet mökkipaikkakuntaan.

Tosin mitä etelämmäksi tullaan, sitä ohuemmaksi siteet käyvät. Helsinkiläisvastaajista 51 prosentilla ei enää ole mökkipaikkakuntaan muita siteitä kuin mökki. Ensin ihmiset muuttavat työn perässä etelään ja sitten ostavat mökkinsä läheltä kotia.

Mutta mitä tapahtuu kaikille niille perinteisille mummonmökeille tai lautamökeille, jotka aikanaan jäävät suurilta ikäluokilta perinnöksi ympäri Suomea?

Niiden kysyntä tuskin kasvaa. Kaupaksi ne menevät vain, jos ne myydään hyvin halvalla.

 

Myynnissä olevia loma-asuntoja Lohjan ja Lohjan Pusulan alueelta Oikotie Asunnoissa.