Suomen kesä on lyhyt ja sitä enemmän on syytä viettää ulkona niin paljon aikaa kuin mahdollista. Ne onnekkaat, joiden kodin yhteydessä on terassi voivat sisustaa siitä kesäkaudeksi kodin päähuoneen. Terassin puutteen ei tosin tarvitse estää ulkoilmanautintoa – yksinkertaisen tuolilla ja pöydällä varustetun oleskelupaikan voi tehdä itselleen esimerkiksi talon vierustalle.

Terassin sisustamisessa pätevät pitkälti samat säännöt kuin minkä tahansa sisätilan sisustamisessa – pitää ottaa huomioon mittasuhteet, viimeistelymateriaalit sekä myös ilmansuunat. Ylhäältä täysin avonainen terassi on hyvä kattaa ainakin osittain. Suoralta auringonpaisteelta ja sateelta suojaava katos muuttaa tilan viihtyisämmäksi sekä pidentää myös terassin käyttöaikaa varhaiskeväästä syksyyn.

Ulkohuonekalujen tarjonta on nykyisin laajaa. Perinteisten kovapuisten sekä rottinkikaluston lisäksi löytyy monilta valmistajilta siroja mallistoja, jotka eivät eroa juurikaan sisätiloihin suunnitelluista kalusteista. Erilaisten materiaalien sekä teknologian kehitys mahdollistaa nykypäivänä ulkokalustuksessa käyttää vaativia muotoja samalla kaluston ollessa täysin säänkestävä. Tosin aika monet pitävät terassikalustuksen  ”terassimaisuudesta”, joka visuaalisesti saattaa vaikuttaa hieman raskaalta – esimerkiksi kokopuinen tai veistosmainen rottinkikalusto. Kaluston valinnan lähtökohtaksi voisi olla sen sopusuhtaisuus olemassa olevaan terassiin. Oleellisinta terassilla on varmaankin istuminen. Rentoudutaanko ruokapöydän ympärillä, sohvalla, noja- tai lepotuolissa on jokaisen terassinomistajan oma valinta.


Tiikkipuisen Selandia- ruokailuryhmän pyöreät muodot tekevät siitä rennon ja hieman romanttisen samalla säilyttäen sarjan pelkistetyn modernin ilmeen. Valmistaja tanskalainen Skagerak. www.skagerak.dk


Jos terassilla ei juurikaan ruokailla voi sohvaryhmä olla sopiva kalustevalinta. Kuvassa Fermobin Ellipse-sarja.www.fermob.com


Kodikas rottinki on monille kesäkaluste-suosikki. Muhkeiden muotojen ansiosta se sopii parhaiten tilaville terasseille. Kuvassa Iskun Marbella-sarja, www.isku.fi


Oliko se Winston Churchill joka kertoi pitkäikäisyytensä salaisuuden olleen sen että hän istui aina kun se vaan oli mahdollista. Jos taas oli istumisen sijaan mahdollista maata, hän makasi. Samaa viisautta voi seurata terassia sisustaessa – vain matot, patjat sekä tyynyt mukavaa lepoa varten. Kuva Ikea. www.ikea.fi


Riippuva Montmartre-nojatuoli on riippukeinun hyvä korvike terassilla ja vie myös vähen tilaa. Valmistaja Fermob. www.fermob.com


Nuku ulkoilmassa kuten vauva – Lolah-päiväsänky tarjoaa siihen hyvät mahdollisuudet. Valmistaja Kenneth Cobonbue, www.kennethcobonbue.com

Perinteisten aurinkovarjojen lisäksi voi terassin kattaa uljaalla purjeella. Kuvassa oleva terassi oli Kalajoen kesäasuntomessuilla viime vuonna. Kuva: Agneta Land-Koskinen


Hopper-pöydän sekä siihen kuuluvien penkkien jalat ovat samasta teräslevystä taivuteltuja, joiden ansiosta se pysyy jykevästi paikallaan. Penkkien ansiosta pöydän ääreen mahtuu enemmän väkeä verrattuna irrallisiin tuoleihin. Hopper-pöytäsarjaan kuuluu myös Hopper-Shade aurinkonvarjo, joka kasautuu haitaramaisesti ja vie vähän tilaa. Valmistaja belgialainen Extremis, www.extremis.be


Viihtyisän ulkokeitaan voi koottaa itselleen pelkästään tuoleista sekä pikkupöydästä. Kuvassa Iskun Vintage-sarja, www.isku.fi


Ulkovalaisimet eivät sen kummemmin eroa sisätiloihin suunnitelluista. Ero piilee lähinnä teknisissä ominaisuuksissa – ulkovalaisimet ovat säänkestäviä. Kuvassa ulkovalaisimet CLB ja DOME GT, valmistaja Royal Botania, www.royalbotania.com

 

Nuoret saksalaiset suunnittelijat Nina Ruthe-Klein ja David Antonin ovat suunnitelleet kekseliään mukana kannettavan pikkupöydän nimeltään StammTisch.

Suunnittelijoiden mukaan kyseisen pöydän suunnittelun lähtökohtana oli saksalainen porvarillinen perinne, jossa kavereiden kanssa tavataan aina samassa paikassa. Saksan kielellä vastaavan ilmiön nimi on stammtisch

Ninan ja Davidin suunnittelema kannettava pikkupöytä mahdollistaa kaveritapaamisten järjestämisen spontaanisti missä tahansa paikassa – puistossa, metsässä, kaupungissa, rannalla jne.

Ei tarvitse kuin kytkeä kevyt StammTisch-pöytä puurunkoon, pylvääseen tai johonkin tolppaan ja tapaaminen voi alkaa.

Vaikkakin ensisilmäyksellä voi nuorten suunnittelijoiden tuotekehitys näyttää humoristiselta eikä niinkään käytännölliseltä, ei voi sanoa etteikö sellaisella pöydällä olisi käyttötarvetta erilaisissa kesän ulkoilmatapahtumissa.

Liiankin usein näkee kesäjuhlissa ihmisiä katselemassa neuvottamasti ympäriinsä etsien paikkaa, johon laittaa lasi tai lautanen purtavan kanssa.

StammTisch voisi olla sellaisissa tapahtumissa kätevä apuväline – edellytyksenä tapahtumapaikasta löytyvät puut tai pylvät, johon pöytä kiinnittää. StammTischin valmistaja on Niruk.

 

Lisätietoja: www.niruk.de

 

 

Erilaisinten ulkotakkojen sekä tulipatojen ja – pesien tarjonta on kasvanut samaan tahtia suomalaisten innon kanssa laajentaa asumistilaa kodin seinien ulkopuolelle.

Christian Bjørnin Menulle suunnittelema posliininen Lighthouse-öljylamppu on saanut inspiraationsa pohjoismaiden rannikoilla sijaitsevista majakoista. Lighthouse-lampussa on uusi patentoitu öljynpolttomekanismi, joka ei vain polta pientä liekkiä, vaan se palaa suurella liekillä valaisten pihaa kunnolla. Lamppuja on saatavilla useaa eri kokoa sekä väriä. Lisäksi lampussa on uniikki täyttösysteemi, jonka avulla öljyn voi lisätä yläpuolelta eikä lamppua tarvitse täytön aikana irrottaa. Hinta alkaen 89,90 €, valmistaja Menu.

Valurautaisen Morsø Kamino patio kaminan korkeus on 180 cm ja sen tulipesän suuntaa voidaan säätää kiertämällä sitä haluttuun suuntaan. Morsø Kaminoa myydään myös ilman jalustaa ja lisävarusteena kaminolle on saatavilla vedenpitävä suojahuppu. Patiokaminaa tuo maahan Roltrade Oy, hinta 1590 €.

Valmistaudu jo elokuun hämärtyviin iltoihin ja rapujuhliin! Näyttävä Boo kynttelikkö ulkotulelle valaisee komeasti terassin tai pihakäytävän. Skargaardenin metallinen Boo-ulkotuliteline on mielenkiintoinen, molemmin päin käytettävä, tunnelmanluoja. Ulkotuliteline sopii ympärivuotiseen käyttöön parvekkeelle, puutarhaan tai terassille. Boo-ulkotulitelineessä voidaan palamattomalla alustalla, sään salliessa, polttaa myös halkoja. Design: Martin Kallin. Valmistaja: Skargaarden, 210 €.

Morsøn kaunismuotoinen ulkotakka luo tunnelmaa ja toimii ulkokeittiön sydämenä. Tässä avotakassa paistuu leipä, pizza tai makkara jos toinenkin. Kun uunissa käyttää siihen saatavaa erillistä grilliritilää, voi siinä valmistaa myös lihaa ja vihanneksia. Takka on muotoiltu sisältä kuten italialainen kiviuuni. Laakea, matalahko tulipesä tuottaa optimaalisesti lämpöä ja siinä on runsaasti tilaa; puut voi työntää sivummalle, kun on ruoanvalmistuksen aika. Emaloidulle valurautauunille luvataan pitkää ikää, kunhan sitä hoidetaan oikein. Tuotteeseen on saatavana lisävarusteena myös savupiippu. Oy Roltrade Ab, 1495 €.

 

Kotimainen Loimun Lumo tulisija on syntynyt muotoilija Ville Patrakan ja Joonas Ahdin yhteistyön tuloksena. Lumo on saanut muotonsa jätkänkynttilästä ja se nimensä mukaisesti lumoaa katsojansa muotoilullaan sekä elävän tulen dramaattisuudella. Lumo on helppo sijoittaa suojaisan tulipesänsä ansiosta. ja se on takuuvarma juhlien keskipiste. Valmistaja Loimu, 1580 €.

Tontin rajalle, vanhan kiveyksen päälle, rakennettu yksinkertainen, puurakenteinen pergola luo kevyen, mutta silti hieman suojaisan oleskelupaikan puutarhaan.

Vanha, sammaloitunut kiveysalue oli hautautunut jo osin näkymättömiin maa-aineksen alle, kunnes se kaivettiin esiin ja päätettiin ottaa uudelleen käyttöön. Kiveyksen ympärille rakennettiin puinen, vinokattoinen pergola, joka maalattiin mustaksi. Pergola jätettiin auki kolmelta seinältä, vain takaseinään rakennettiin kevyet vaakarimaiset paneelit antamaan hieman näkösuojaa sekä rajaamaan oleskelualutta naapuriin päin.

Pergolan eteen, vanhan omenapuun ympärille perustettiin perennapenkki johon istutettiin lukuisia perennoja, pääasiassa pioneja sekä vehreyttä antavia kuunliljoja. Maanpinta, kasvien ympärillä, peitettiin ruskealla kuorikatteella. Se helpottaa maan kosteana pysymistä, mutta estää myös rikkaruohojen kasvua.  Toisella pergolan sivuista kasvavat valkoiset syreenit luovat vihreän seinän pergolaan.   
Sisälle pergolaan sijoitettiin lokoisa sohvaryhmä kaksine nojatuoleineen sekä useita isoja ruukkuja, joihin istutettiin pari vartettua puuta sekä kesäkukkia ja yrttejä. Isoihin thermoruukkuihin istutetut hakuropajut ovat näyttävän näköisiä vihreä-puna-valkokirjavine lehtineen. Niiden juurelle ruukkuihin voi istuttaa matalia kesäkukkia tai vaikka köynnöstävää murattia tuomaan kerroksellisuutta. Lisäsomisteeksi pergolaan tuotiin muutama tyhjä terrakotta-ruukku, tyynyjä ja lyhtyjä.
 

Pergolan voi kattaa osittain tai kokonaan valokatteella, mutta tässä tapauksessa katto jätettiin ilman katetta ja pergolan ympärille olevaan penkkiin istutettiin erilaisia köynnöskasveja. Köynnösten oksat ohjattiin narujen avulla kasvamaan pergolan tolppiin ja ritilään ja niiden kasvettua syntyy köynnöksistä pergolan luonnollinen, vihreä katto. Pergola viimeisteltiin muutamalla aurinkokenno-valaisimella, jotka syttyvät pimeän tullen automaattisesti ja luovat oman tunnelmansa myöhemmin myös syksyn pimeneviin iltoihin.

 

Japanin ja Keski-Euroopan puutarhoissa koristeheinät ovat olleet suosittuja jo pitkään, kun taas meillä heinät ovat pitkään kuuluneet ennemmin luonnonmaisemaamme. Pikkuhiljaa meilläkin on kuitenkin herätty koristeheinien monimuotoiseen kauneuteen, eikä asiaa ollenkaan huononna niiden helppohoitoisuus.

Koristeheinistä löytyy monia kaunislehtisiä ja mätästäviä lajeja, jotka ovat varsin koristeellisia ja erinomaisen käyttökelpoisia puutarhassa. Ne myös sopivat loistavasti ruukkuistutuksiin. Heinien väritys vaihtelee vihreän erisävyistä, sinivihreään, punaiseen, keltaiseen ja kirjavaan. Oman lisänsä valikoimaan tuovat heinien kukinnot.

Arabiansulkahirssi on vaatimaton kasvupaikan suhteen, se viihtyy aurinkoisesta varjoisaan ja kestää hyvin myös sadetta. Sen burgundinpunainen lehdistö tuo upeaa väriä vihreiden heinien tai havujen joukkoon. Arabiansulkahirssille kasvaa syyskesällä punertavan vaaleat kaarevat, pehmoiset röyhyt, joita voidaan käyttää myös leikkokukkana.  Arabiansulkahirssi ei talvehdi maassa.

Verililjapuu menestyy sisällä ympäri vuoden huonekasvina, mutta se voidaan tuoda kesäisin ulos valoisaan ja lämpimään paikkaan erilaisiin ruukkuasetelmiin. Sen muotokieli ja upea punainen väri sopii hyvin heinien pariksi. Verililjapuu viihtyy valoisassa tai puolivarjoisessa paikassa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa.

Saroista löytyy paljon käyttökelpoisia lajeja niin penkkiin, kuin ruukkuihinkin. Kuvassa matala, kirjavalehtinen sirosara.  Kosteassa tai veden äärellä viihtyvä keltalehtinen heinäkalmojuuri on oiva lisä vaikka vesiaiheen yhteyteen.

Jopa yli kaksimetriseksi kasvava pampaheinä on kaunis yksittäiskasvi ruukussa, jossa se toimii loistavana katseidenkerääjänä.  Se viihtyy parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla, syvämultaisessa, hiekkapitoisessa, tuoreessa ja ravinteikkaassa kasvualustassa. Pampaheinällä on todella huomiota herättävät kukat, jotka kukoistavat loppukesällä. Kukinnot ovat kuivattuna kauniita talvella esim. sisustuksessa.

Sininata muodostaa 20–40 cm korkean, lähes pallomaisen mättään. Sininadan lehdet ovat ohuet, karkeat ja kuvan Intense Blue -lajikkeella hyvin siniset. Viihtyy parhaiten aurinkoisessa paikassa, kuivassa maassa. Auringossa lehtien väri tulee parhaiten esiin.

Viiruhelpi on helppo heinäkasvi, joka menestyy monenlaisilla paikoilla. Se leviää melko hanakasti ja siksi sen istuttaminen ruukkuun voi olla järkevää. Maahan istutettaessa kasvualueen voi rajata juurimatolla, jolloin kasvi ei pääse leviämään holtittomasti. Lehtien bambumainen olemus sopii hyvin esimerkiksi japanilaishenkiseen puutarhaan.