Kirppisten ”koluaminen” on hauskaa puuhaa. Varaa hyvin aikaa ja silmäile rauhassa epätoivoiseltakin näyttäviä hyllyjä. Parhaat löydöt tupsahtavat yleensä ihan yllättäen eteen.
Käyn usein Espoon Nihtisillan Kierrätyskeskuksessa tonkimassa. Se on Suomen suurin Kierrätystavaratalo ja nimensä veroinen; tavaraa on todella paljon. Astioita on hyllykaupalla ja hyvä vinkki on myös urheiluvälineet. Kaikenlaisia kauden urheiluvälineitä on myynnissä todella kattavasti.
Astiat ovat joskus aika kalliita, varsinkin ”design-hyllyssä”, mutta hyviä kohtuuhintaisiakin löytöjä on tullut vastaan.
Nihtisillasta ostin nämä vähän rujot keramiikkakulhot, 0,50 €/kpl.

Väri ei ollut minun makuuni, mutta viehätyin kauniiseen muotoon ja päätin kokeilla niiden maalaamista. Kupit ovat käsintehtyjä, siksi muoto ei ole kaikissa ihan symmetrinen vaan viehättävästi hieman kallellaan. Jos kuppeja ei ole tarpeen pestä ja ne tulevat vain koristekäyttöön maalaamiseen sopii hyvin akryylimaali. Akryylimaaleja myyvät askarteluliikkeet. Testailin ensin eri värejä, mutta päädyin kuitenkin lopulta turvalliseen mustavalkoiseen. Valkoista maalia tarvittiin aika monta kerrosta, ennen kuin ruskea pohjaväri peittyi. Anna maalin kuivua kerrosten välillä noin tunnin ajan.

Ne alkuperäiset ruskeat pilkukkaat olisivat kuulemma pian huipputrendikkäät. Teinkö virheen kun maalasin? Mitä tuumit? Kummat sinä ottaisit?

 

Kesän aikana kotiin kulkeutuu puutarhoilta ja kaupoista ostettavien kukkien mukana, jos jonkin kokoista ja väristä muovista istutusruukkua, joiden ulkomuoto ei juuri esteetikon silmää hivele. Ainakin isoimmat ovat kuitenkin kooltaan varsin käyttökelpoisia ja niitä voikin tuunata melko helposti mieleisekseen ja lisätä näin niiden käyttöikää.

Monelta eri valmistajalta löytyviä kalkkimaaleja voi hyödyntää kalustemaalaamisen lisäksi myös muovisten kukkaruukkujen maalaamiseen. Kalkkimaali ei vaadi sen kummempia pohjatöitä ja se kuivuu nopeasti, ollen myös turvallinen ja ekologinenkin vaihtoehto.

Tarvitset:

Muovisia tai keraamisia kukkapurkkeja, sanomalehteä pöytäpinnan suojaamiseen, pienen purkin kalkkimaalia sekä siveltimen ja hanskat.

Työvaiheet:

Pese purkkien pinnat hyvin mullasta ja liasta ja anna kuivua.

Maalaa siveltimellä kerros kalkkimaalia aloittaen ruukun alaosasta, jolloin voit pitää vielä ruukkua kädessä. Kun ruukusta on maalaamatta enää yläosa, aseta purkki pöydälle ja maalaa myös yläosa valmiiksi. Ruukun sisäpintaa ei tarvitse maalata kokonaan, mutta maalaa sisältä hiukan matkaa, jotta muovisuus ei näy multapinnan yläpuolelta.

Maalaa ensimmäinen kerros vaakaan seuraten purkin pyöreää muotoa. Maalikerroksen kuivuttua, maalaa toinen kerros ristiin rastiin, jolloin pinnasta tulee hiukan elävämpi. Anna maalin kuivua kunnolla ennen käyttöönottoa.

Onko varastossasi kasa lasitettuja ulkoruukkuja, joiden väri ei enää miellytä? Lasitepintaisten piharuukkujen maalaaminen toisen väriseksi käy kätevästi spraymaalilla.

Tarvitset: lasitetun kukkaruukun, sanomalehtiä tai muovia ympäristön suojaamiseen, ämpärin tai pari puukalikkaa, rievun ja käsitiskiainetta, spraypullollisen pohjamaalia, spraypullollinen kiiltävää pintamaalia, hanskat ja suojalasit.

Työvaiheet:

  • Pese ruukun pinta huolellisesti pölystä ja liasta ja anna kuivua kunnolla.
  • Suojaa maa ruukun ympäriltä sanomalehdillä tai suojamuovilla.

  • Nosta ruukku hieman irti maasta, vaikka vanhan ämpärin tai puukalikoiden päälle, jolloin ruukun alaosan maalaaminen on helpompaa.

  • Aloita maalaaminen mattapintaisella pohjamaalilla, jonka tarkoitus on parantaa maalin pysyvyyttä. Maalaa useita ohuita kerroksia suihkien, noin 25cm etäisyydeltä. Liian paksujen maalikerrosten maalaaminen aiheuttaa valumia. Anna maalin kuivua kerrosten välillä 2-3 minuuttia.

  • Suorita pintamaalaus, edellä mainitulla tavalla, 15–30 minuutin sisällä pohjamaalauksesta tai vaihtoehtoisesti vasta 7 vuorokauden kulutta, jolloin maalipinta on saavuttanut täydellisen kuivuuden. Käytä kiiltävää maalia pintamaalaukseen, niin saat keraamisen tunnun ruukussa säilymään.

  • Anna pinnan kuivua ennen käyttöönottoa kunnolla.

 

Käyttökelvottomasta lipastosta voi pelastaa vetolaatikon uusiokäyttöön. Kulmaraudoilla ja uudella maalipinnalla siitä syntyy kaunis pieni yöpöytä.

Violetti korurasia 26 e ja keltainen vihko 5 e, Olkkari. Harmaa Hayn lasirasia 10 e, Pino. Lautanen ja lasi kuvausrekvisiittaa.

 

Laatikko maalattiin Tikkurilan Helmi-kalustemaalilla vedenvihreäksi, sävy X370 Tiffany. Laatikon pohjaan ruuvattiin tukevat kulmaraudat, jotka hankittiin rautakaupasta. Kulmaraudoilla laatikko saadaan tukevasti kiinni seinään.

Näin voit käyttää maalaamaasi laatikkoa:

1. yöpöytänä sängyn vierellä

2. viherkasvitasona

3. eteisen säilytystasona

4. pokkarihyllynä olohuoneessa

5. puhelinten ja tablettien latauspisteenä

 

Lue lisää: 

Syksyn trendikkäin koriste – tee itse alle 10 eurolla

 

Kulahtaneen välioven saa näyttämään hauskemmalta kontaktimuovista leikatuilla palloilla.

Tässä huonekaluyritys Hakolan suunnittelijan Annaleena Hämäläisen makuuhuoneessa iloiset värit yhdistyvät mustavalkoiseen graafisuuteen. Tauluna seinällä on Marimekon Kulkue-kangas. Annaleena on leikannut oven mustat koristepilkut mustasta kontaktimuovista. Tarkoitukseen sopii esimerkiksi yksivärinen DC-fix -kontaktimuovi, jota myydään muun muassa Etolassa ja Bauhausissa.

Mitä te olette fiksailleet eli tuunanneet kontaktimuovilla?

 

Lue lisää:

Keittiöremontti 100 eurolla – katso video!