Vuonna 2010 yksiön Helsingissä sai keskimäärin noin 145 000 eurolla. Vuonna 2015 vastaavasta yksiöstä joutui maksamaan jo reilut 180 000 euroa.
Vertailtaessa hintoja Tampereen hintoihin havaitaan, että vuonna 2010 Tampereelta sai yksiön vuonna 2010 noin 86 000 eurolla ja vuonna 2015 noin 100 000 eurolla.

Helsingin hintakehityksessä on merkittäviä kaupunginosakohtaisia eroja

Opiskelijoiden suosimista alueista voimakkainta yksiöiden hintojen nousu vuosien 2010 ja 2015 välillä on ollut Herttoniemessä (37,2 %). Seuraavina tulevat: Vallila (34 %), Pohjois-Haaga (27,5%), Kallio (25,6 %), Oulunkylä (25,3 %) , Lauttasaari (25,3 %) ja Kannelmäki (24,8 %).

Maltillisinta hintojen nousu on vastaavasti ollut Rastilassa (10,9 %), Malminkartanossa (12,1 %) ja Malmilla (12,6 %).

Koko Helsingin osalta hintojen nousu on vuosien 2010 ja 2015 välillä ollut 23,6 %.

Vuosien 2007 ja 2015 välillä yksiöiden hinnat ovat nousseet Helsingissä 57,3 %.

Junarata, Länsimetro ja kauppakeskusten läheisyys nostavat hintoja Espoossa

Opiskielijoiden suosimista alueista yksiöiden hinnat ovat nousseet voimakkaimmin Espoon Leppävaarassa (31,7 %) ja Matinkylässä (28,5 %). Maltillisinta hintojen nousu on vastaavasti ollut Otaniemessä (13,3 %) ja Espoon Keskuksen ja Kirstinmäen alueella (17,4 %).

Koko Espoon osalta hintojen nousu on vuosien 2010 ja 2015 välillä ollut 21,4 %.

Vuosien 2007 ja 2015 välillä yksiöiden hinnat ovat nousseet Espoossa 39,4 %.

Vantaalla hintojen nousu on ollut maltillisempaa

Opiskelijoiden suosimista alueista Vantaalla yksiöiden hinnat ovat nousseet eniten Tikkurilassa (23,6 %) sekä Hiekkaharjun ja Simonkylän alueilla (21,1 %). Vastaavasti Myyrmäen ja Louhelan alueella hinnat ovat nousseet vain 12,8 % ja Martinlaaksossa 16 %.

Koko Vantaan osalta hintojen nousu vuosien 2010 – 2015 välillä on ollut 19,9 %.

Vuosien 2007 ja 2015 välillä yksiöiden hinnat ovat nousseet Vantaalla 42,1 %.

Opiskeluaikana voi kerryttää pesämunaa

Opiskelija-asuntojen saatavuus on vuodesta toiseen ollut melko rajallista ja opiskelija päätyy useimmiten hakemaan vuokra-asuntoa vapailta markkinoilta. Vuokra-asunto on hyvä ja joustava ratkaisu opiskelijalle, mutta vuokramarkkinoiden tiukan tilanteen vuoksi usea perhe pohtii pienen asunnon ostoa. Tilastojen ja hintakehityksen ennusteiden valossa ostaminen on isoilla opiskelupaikkakunnilla edelleen hyvä ja taloudellisesti kannattava vaihtoehto.

Lähde: Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelu

Myynnissä olevia yksiöitä Helsingistä, Vantaalta ja Espoosta löydät Oikotie Asunnoissa.

Vuokrattavissa olevia yksiöitä Helsingistä, Vantaalta ja Espoosta  löydät Oikotie Asunnoissa.

 

Kun helsinkiläinen Mika Vähämaa tuli Etelä-Haagassa sijaitsevan yksiön ensimmäiseen näyttöön, asunnosta oli jo jätetty tarjous. Välittäjä antoi Vähämaalle vain tunnin aikaa päättää omasta tarjouksestaan.

Mika Vähämaa, 32, muutti Turusta Helsingin Kallioon vuokra-asuntoon viisi vuotta sitten. Ensimmäistä omaa asuntoa hän etsi runsaan kuukauden ja tiesi, että pienet asunnot menevät hyvin kaupaksi. Hän ei silti ihan arvannut, miten hyvin.

Vähämaa päätyi lopulta maksamaan haagalaisyksiöstä yli tuhat euroa enemmän kuin siitä pyydettiin.

”Ainoa asia, joka asunnon ostossa yllätti, oli se, miten nopeasti päätös piti tehdä.”

Remaxin kiinteistönvälittäjä Paula Hovav vahvistaa, että näin se juuri nyt menee. Pienet asunnot ovat pääkaupunkiseudulla erittäin kysyttyjä.

”Ensiasunnon ostajan kannattaa pistää jäitä hattuun asuntokaupoilla. Mutta kun oikea asunto löytyy, pitää toimia ripeästi. Asiaa ei voi miettiä viikkoa.”

Pienten asuntojen kauppamäärät kääntyivät pääkaupunkiseudulla viime vuonna kasvuun, mikä näkyy hinnoissa. Yksiöt ovat kallistuneet nopeasti.

Asuntojen rahoitukseen erikoistuneen Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan vielä ennen vuotta 2014 oli ihan tavallista tehdä ostotarjous alle pyydetyn hinnan.

”Isoissa asunnoissa on yhä tinkivaraa, mutta pienissä ei.”

Asuntojen kallistuminen ei ole ekonomistista pelkästään kielteinen asia. Hintojen nousu kertoo siitä, että ihmiset haluavat asua pääkaupunkiseudulla.

Mika Vähämaankin työpaikka sijaitsee Vantaalla. Kotiseudulla Turussa ollaan tietoisia Helsingin hintatasosta.

”Kyllä sitä välillä vähän päivitellään, mutta ihmiset tiedostavat, että täällä hinnat myös pysyvät. Asuntokaupoilla minua kuitenkin hidasti se, että vertasin Helsingin hintoja Turun hintoihin.”

Vähämaan neuvo muille ensiasunnon ostajille on: hanki myytävän asunnon paperit etukäteen ja perehdy niihin huolella jo ennen näyttöä.

Hyvä valmistautuminenkaan ei takaa sitä, että saa haluamansa asunnon. Vähämaalla on myös tästä kokemusta. Hän oppi nopeasti, että kiinnostavista asunnoista ei kannata tehdä tarjousta alle pyyntihinnan – varsinkaan kantakaupungissa.

Oman asunnon ostaminen voi tuntua vaikealta, mutta niin sen kuuluukin olla.

Asuntosijoittaja ja Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva muistuttaa että 200 000 euroa on iso summa. ”Jos aikoo ostaa asunnon tällä rahalla, ei riitä, että käy vähän sunnuntainäytöillä. Pitää nähdä muutakin vaivaa.”

Syyskuun alussa Vähämaa kantaa tavaransa Kalliosta Etelä-Haagaan ja alkaa tutustua uuteen kotipaikkaansa.

Tärkeintä oli, että asunto on hyvällä paikalla ja sen hinta on kohdallaan sekä taloyhtiössä on isot remontit tehty.

”Kalliosta poismuutto on uhraus, jonka voin tehdä.”

Yksityisiä asuntosijoittajia edustavan Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva antaa neuvoja ensiasunnon ostajalle.

Asunnon hinta

Katso sekä asunnon myyntihintaa että neliöhintaa ja vertaa niitä Asuntojen hintatiedot -palvelun tietoihin.

Muista, että neliöhintahaarukka voi olla suuri riippuen muun muassa taloyhtiön iästä ja remonteista. Jos asunnon neliöhinta on alakanttiin – tai yläkanttiin – sille on joku syy.

Lue myynti-ilmoituksia kriittisesti. Ilmoituksissa korostetaan usein asioita, jotka on makeita, mutta eivät vaikuta hintaan, kuten merkkijääkaappi. Vau-efekti saattaa saada sinut unohtamaan sen, onko asunnon hinta oikeasti kohdallaan.

Muista myös, että asunnon kunto on kuin pieru saharassa verrattuna taloyhtiön kuntoon. Ei sillä ole väliä, jos lattia on vähän naarmuilla. Sitä vastoin sillä on väliä, minkälaisia remontteja taloon on tulossa.

Kerrostaloja Helsingin Mannerheimintiellä
Kerrostaloja Helsingin Mannerheimintiellä

Remontit

Selvitä talon tulevat remontit. Muutaman kymmenen tuhannen euron remontti, kuten roskakatoksen maalaaminen, ei vaikuta asunnon myyntihintaan. Enemmän kiinnittäisin huomiota siihen, että tällaisia pieniä remontteja ylipäänsä tehdään. Se kertoo siitä, että taloa hoidetaan aktiivisesti.

Jos putkiremontti on tehty, selvitä tarkemmin, onko tehty vesi- ja viemäriremontti ja onko se tehty perinteisellä tavalla. Muista, että taloyhtiöissä on muitakin kalliita remontteja, esimerkiksi julkisivuremontti.

Asunnon sijainti

Missä asunto sijaitsee? Missä on lähin pysäkki? Onko autopaikkaa? Missä palvelut ovat?

Jos saat asunnon halvalla mutta syrjästä, harkitse ostoa huolella. Vaikka sijainti kävisi sinulle itsellesi, pitää miettiä myös asunnon arvonnousua.

Asuntosijoittaminenkin saa tyypillisesti alkunsa siitä, että ensimmäinen asunto jätetään vuokralle. Jos se sijaitsee jossain Pohjois-Helsingin metsässä, sitä voi olla myöhemmin vaikea vuokrata.

Asunnon koko

Koko on tärkeä, mutta vielä tärkeämpää on, toimiiko asunnon pohja.

Parveketta arvostetaan sekä omistus- että vuokra-asunnoissa, joten siitä kannattaa maksaa vähän enemmän.

Vastikkeet

Kerrostaloasuntojen keskimääräinen hoitovastike on 3–4 euroa. Yli 6 euron hoitovastikkeet herättävät kysymyksiä.

Helsingin kantakaupungissa on välillä myynnissä asuntoja, jotka on alunperin olleet liikehuoneistoja. Yhtiöjärjestys kannattaa aina tarkistaa, koska liikehuoneistojen hoitovastike on yleensä korkeampi kuin asuntojen.

Rahoitusvastikkeen syyt näkyvät isännöitsijäntodistuksessa ja taloyhtiön taseessa. Taloyhtiö voi kerätä rahaa sekä tehtyihin remontteihin tai tuleviin tai molempiin.

Käytännössä ensiasunnon ostajaa kiinnostaa eniten se, kuinka paljon vastikkeita yhteensä joutuu maksamaan.

Maksut

Todellinen vesimaksu on yhtiölle keskimäärin 30 euroa asukasta kohden. Jos vesilasku ei ole lähelläkään 30:tä euroa, se maksetaan hoitovastikkeessa ja silloin sitä maksetaan asunnon koon mukaan.

Lunastuspykälä

Helsingin vanhoissa taloissa on yhä lunastuspykäliä ja niitä myös käytetään – etenkin, jos olet saanut tingittyä asunnon hyvään hintaan.

Tontti

Sijaitseeko talo omalla vai vuokratontilla? Asian pitäisi vaikuttaa asunnon myyntihintaan, mutta usein sitä ei osata kysyä eikä hinnoitella.

Asunnon kunto

Jos olet ostamassa remontoitavaa asuntoa, pyydä netistä remonttitarjouksia niin näet, mitä remontointi maksaa ja miten se pitäisi ottaa huomioon asunnon myyntihinnassa.

Asuntosijoittaja

Pääkaupunkiseudulla on paljon asuntosijoittajia, jotka ovat kytänneet kohteita pitkään. Sijoittajat tuntevat talot etukäteen.

Siksi ensiasunnon ostajan olisi hyvä tietää alueet, joista on kiinnostunut, käydä katselemassa taloja valmiiksi ja perehtyä niiden korjaushistoriaan. Näin asioiden selvittäminen ei vie kauaa, kun oikea koti sattuu kohdalle.

 

Myytäviä asuntoja löydät Oikotie Asunnot -palvelusta

Merihaka on 1970-luvun monumentti. Tehokkaalla elementtirakentamisella saatiin nopeasti uusia asuntoja, mutta kortteleista tuli kaavamaisia.

Kolossaaliset kerrostalot ovat vielä kansallismaisemaa, mutta kenties jonkin ajan kuluttua Merihaka edustaa elementtirakentamista yhtenä harvoista.

Kuudennesta kerroksesta katsoen pikkupoika oli pelkkä pieni punainen piste betonipihalla. Ykskaks lapsi katosi. Hänen äitinsä Pirjo Koivisto otti puhelimen, soitti naapuritaloon tuttavalle ja kysyi, näkyykö Kallea heidän ikkunoistaan. Täällä näkyy, vastattiin.

Nyt noin neljä vuosikymmentä myöhemmin Koivisto katselee asuntonsa ikkunasta samalle pihalle Helsingin Merihaassa. Kolmasosa näkymästä on merta, toinen betonia, loput taivasta ja puita. Alue ei aluksi vastannut Koiviston kauneuskäsityksiä, mutta ajan kuluessa hän alkoi nähdä harmaan viehätyksen.

”Ihmisethän tämän betonin ovat pehmentäneet”, sanoo Koivisto.

Koivistojen perhe muutti Merihakaan joulukuussa 1980. Aiemmin he asuivat Helsingin Vartioharjussa omakotitalossa. Sen pihan halki vaelsivat hirvet, ja kauppareissu vei puoli tuntia suuntaansa.

Pirjo Koivisto on tekstiilitaiteilija, Tarmo Koivisto graafikko. Arava-järjestelmä tarjosi mahdollisuuden muuttaa upouuteen asuntoon keskelle kaupunkia.

”Asunnonvälittäjä melkein suuttui, kun emme osanneet päättää, tarttuako tarjoukseen.”

Koiviston hurmasi arkielämän helpottuminen. Asunnossa oli vessa ja suihku. Kauppaan pääsi parissa minuutissa. Oli helppo sekä olla kotona että lähteä ulos.

Pirjo Koivisto lukee paljon, joten kirjahylly löysi paikkansa olohuoneesta. Vihreä ruokapöytä on kirpputorilöyty. Lampunvarjostimen Koivistot tekivät aikoinaan hedelmien suojaksi tarkoitetusta kärpässuojasta.
Pirjo Koivisto lukee paljon, joten kirjahylly löysi paikkansa olohuoneesta. Vihreä ruokapöytä on kirpputorilöyty. Lampunvarjostimen Koivistot tekivät aikoinaan hedelmien suojaksi tarkoitetusta kärpässuojasta.

Koivistot ovat esimerkki niistä, jotka saivat hyötyä suomalaisittain tyypillisestä sosiaalisesta asuntotuotannosta. Sitä on harjoitettu sekä omakoti- ja rivitalotuotannossa että kerrostalojen rakentamisessa. Nyt kaikki asumismuodot ovat käyneet läpi sukupolvenvaihdoksen.

Muuttoliike maalta kaupunkiin vaati runsaasti uusia asuntoja 1960- ja 70-luvuilla. Elementeistä rakentaminen oli nopeaa ja edullista. Nosturiratoja noudattavat korttelit nousivat kaavamaisiksi. Syntyi kokonaisia keskustan ulkopuolisia kaupunginosia eli lähiöitä. Nykyään niissä asuu noin viidennes suomalaisista.

Tehokas elementtirakentaminen teki taloista keskenään saman näköisiä. Niistä rakennettu lähiö on nyt vähiten haluttua asuinaluetta, sanoo kaupunkimaantieteen tutkija Mats Sjernberg Helsingin yliopistosta.

Oikeastaan lähiöitä alettiin moittia jo niiden kiivaimman rakentamisen aikaan 1960-luvulla. Helsingin yliopiston taidehistorian professorin Kirsi Saarikankaan mukaan erityisesti akateeminen väki tapasi kritisoida rahvaan asuinoloja.

”Puhuttiin naisten välisestä hiekkalaatikkoyhteisöllisyydestä. Nähtiin, että lähiöissä naiset juoruilevat ja pitkästyvät. Sen ei ajateltu olevan aitoa sosiaalisuutta, koska se oli erilaista kuin maaseudulla ja korttelikaupungeissa.”

Epäluulot ulottuivat Merihakaankin. Pirjo Koivisto muistaa, miten dokumenttiryhmä saapui taltioimaan betoniviidakon ankeutta. Ryhmä jätti kuvaamatta lasten sopuisat leikit, mutta valpastui heti, kun joku itki.

Nelivuotias Juho on paljasjalkainen merihakalainen. Hän juoksentelee betonin katveessa tutkimassa naapuruston yhteisiä laariviljelmiä. Vanhemmat Merja Mähkä ja Kalle Pirhonen antavat pojan mennä melko huoletta. Merihaan arkkitehdit piilottivat autoliikenteen kävelykannen alle.

Merja Mähkä ja Juho Pirhonen kotitalonsa edessä Merihaassa.
Merja Mähkä ja Juho Pirhonen kotitalonsa edessä Merihaassa.

”Kun Juho meni päiväkotiin ja arki piti saada rullaamaan, tajusin, miten kätevää kaikki täällä on”, kertoo Mähkä.

Pirhonen oli ihastunut Merihakaan vuokrayksiössä asuessaan. Asunnonostopäätös oli helppo. Merihaassa parasta ovat sijainti ja toimivuus.

”Ja täällä asuminen on statement, eri tavalla kuin jugendtalossa. Merihaka on aikansa lapsi. Sitä pitää arvostaa sellaisena”, Mähkä sanoo.

Hyvää on myös paikan henki. ”Sain heti ensimmäisenä iltanani täällä kutsun grillaamaan”, Pirhonen kertoo.

Vaikka lähiöihin liittyy yksinäisyyden ja näköalattomuuden mielikuvia, asukkaiden oma kokemus näyttää olleen toista. Kirsi Saarikangas kirjoittaa parhaillaan kirjaa 1950- ja 70-lukujen lähiöistä. Muistitietoaineistossa ihastellaan nykyajan mukavuuksia. Usein elämäntilanne yhdisti eri taustoista tulevia ihmisiä.

Lähiöillä tarkoitettiin hyvää. Rakentamisessa näkyivät tasa-arvon aate ja pyrkimys parantaa ihmisten elämää. Samalle alueelle saattoi tulla erilaisia asuntoja Arava-lainoitetuista vapaarahoitteisiin, yksityisiin ja kaupungin vuokrataloihin. Niihin muutti sekä keskiluokkaa että vähemmän varakkaita, useimmiten nuoria lapsiperheitä.

Suomen kaupunkitutkimuksen seuran puheenjohtaja Anja Kervanto Nevanlinna näkee, että tästä syystä Suomesta puuttuvat yhtäältä pahoin rappeutuneet köyhimpien kerrostaloalueet ja toisaalta hienostonaapurustot, joiden aitojen taakse pääsee vain varakkain eliitti.

”Suurin osa suomalaisista tuskin voi edes kuvitella, millaista on asua niissä Ranskan tai Yhdysvaltain suurkaupunkien lähiössä, jonne poliisitkaan eivät uskalla mennä.”

Kirkkaimmin koteja kaikille -ajatus näkyi jatkosodan jälkeen, kun valtio järjesti rintamamiehille ja evakoille tontit ja tavarat kotien rakentamiseen.

”Sodan aikana huomattiin, että 1930-luvulla vallinnut yhteiskunnallinen kärjistyminen ei voi jatkua”, kertoo Kervanto Nevanlinna.

Merihaassa puhuivat myös markkinavoimat. Rakennusliike Haka rakensi kaupunginosan entiselle teollisuusalueelle. Tontti oli kallis, mikä näkyi asuntojen hinnoissa. Rakentamalla paljon ja halvalla saatiin asunnoista isompia voittoja.

Arkkitehdeille Merihaan suunnitteleminen oli haaste. Asemakaava vaati tehokkuutta, mutta asumiseen piti saada väljyyttä ja valoa.

”Suunnittelimme tavalliselle kansalaiselle. Se oli arvokysymys”, sanoo Sulo Savolainen, yksi arkkitehdeistä.

Valtiovalta kontrolloi yleisesti esimerkiksi sitä, että ikkunoita on tarpeeksi ja että keittiössä on tietty varustelutaso. Se on eurooppalaisittain harvinaista.

Mats Stjernberg on tutkinut lähiöiden sosioekonomista kehitystä väitöskirjassaan. Vasta 1990-luvun lama näyttää muuttaneen ilmapuntarin viisarin asentoa. Lama osui juuri lähiöiden asukkaisiin.

Kun lähiöt rakennettiin, niiden eliniäksi arvioitiin 50 vuotta. Kolossaaliset kerrostalot ovat vielä kansallismaisemaa, mutta kenties jonkin ajan kuluttua Merihaka edustaa elementtirakentamista yhtenä harvoista. Bulkkitavarana tuotettujen talojen kunnostaminen voi tulla kalliimmaksi kuin purku ja uuden rakentaminen.

Merihaka on jo aikansa monumentti. Se on myös koti. Arkkitehti Savolaisen mielestä alueesta tuli liian massiivinen, mutta Mähkä ja Pirhonen nauttivat avaruudesta.

Merja Mähkä muutti Merihakaanrakkauden perässä. Nyt perheeseen kuuluvat poika Juho ja mies Kalle Pirhonen.
Merja Mähkä muutti Merihakaanrakkauden perässä. Nyt perheeseen kuuluvat poika Juho ja mies Kalle Pirhonen.

Pirjo Koivisto ei ole lähdössä minnekään.

”Päinvastoin. Varmaan Merihaassa pärjää pidempään kuin omakotitalossa, koska täällä on helppo liikkua.”

Mähkän ja Pirhosen Juho-poika on saanut paljon uusia leikkikavereita.

”Täällä näkee tuttuja lapsia ja vanhempia. Merihaassa on omat nurkat”, Mähkä sanoo.

Merihaassa punnittiin erilaisia pintamateriaaleja, mutta päädyttiin lopulta betoniin. Vaihtoehtona oli muun muassa valmiiksi ruostutettu teräs.
Merihaassa punnittiin erilaisia pintamateriaaleja, mutta päädyttiin lopulta betoniin. Vaihtoehtona oli muun muassa valmiiksi ruostutettu teräs.

Merja Mähkä esittelee tärkeitä esineitään ja taulujaan. Vasemmalla oleva maalaus on Tuulikki Pietilän.
Merja Mähkä esittelee tärkeitä esineitään ja taulujaan. Vasemmalla oleva maalaus on Tuulikki Pietilän.

 

Myynnissä olevia Merihaan kohteita löydät Oikotie Asunnoissa.

Vuonna 2010 yksiön Tampereella sai keskimäärin noin 86 000 eurolla. Vuonna 2015 vastaavasta yksiöstä joutui maksamaan noin 101 000 euroa. Vertailtaessa hintoja Helsingin hintoihin havaitaan, että vuonna 2010 Helsingistä sai yksiön vuonna 150 000 eurolla ja vuonna 2015 noin 180 000 eurolla. Hintaerot ovat valtavia.

Opiskelijoiden suosimista alueista voimakkainta yksiöiden hintojen nousu vuosien 2010 ja 2015 välillä on ollut Kissanmaan (35,0 %), keskustan (25.5 %) ja Kalevan (23,7 %) alueilla. Hervannassa (13,4 %) ja Amurissa (6,6 %) hintojen nousu on selvästi pienempää.   

Koko Tampereen alueella yksiöiden hinnat ovat nousseet vuosien 2010 ja 2015 välillä 17,6 %.

Vuosien 2007 ja 2015 välillä yksiöiden hinnat ovat nousseet Tampereella 36,9 %.

Opiskeluaikana voi kerryttää pesämunaa

Opiskelija-asuntojen saatavuus on vuodesta toiseen ollut melko rajallista ja opiskelija päätyy useimmiten hakemaan vuokra-asuntoa vapailta markkinoilta. Vuokra-asunto on hyvä ja joustava ratkaisu opiskelijalle, mutta vuokramarkkinoiden tiukan tilanteen vuoksi usea perhe pohtii pienen asunnon ostoa. Tilastojen ja hintakehityksen ennusteiden valossa ostaminen on isoilla opiskelupaikkakunnilla edelleen hyvä ja taloudellisesti kannattava vaihtoehto.

Lähde: Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelu

 

Myynnissä olevia yksiöitä Tampereelta löydät Oikotie Asunnoissa.

Vuokrattavissa olevia yksiöitä Tampereelta löydät Oikotie Asunnoissa.