Remonttia varten voi ottaa vakuudetonta kulutusluottoa tai vakuudellista kulutus- tai asuntolainaa.

ENSIN perusasiat: remonttia varten voi ottaa kolmenlaista lainaa. Se voi olla vakuudetonta kulutusluottoa tai vakuudellista kulutus- tai asuntolainaa.

Käytännössä lainaratkaisu valikoituu remontin sisällön ja laajuuden mukaan. Pienempään pintaremonttiin saa kulutusluoton, ja isommissa peruskorjauksissa remonttilaina kannattaa leipoa asuntolainaan.

Vakuudeton kulutusluotto sopii remonttiin silloin, kun lainan ottaja ei halua tai pysty tarjoamaan rahoittajalle vakuuksia. Halvemmaksi tulee vakuudellinen kulutuslaina.

Kaikkein edullisin on asuntolainaan sidottava remonttilaina. Siinä korot ovat kulutusluottoja selkeästi matalampia ja ne ovat osittain verovähennyskelpoisia.

EROT LAINAKULUISSA ovat suuria, selviää HS:n neljästä pankista ja yhdestä rahoitusyhtiöstä pyytämistä esimerkkitarjouksista.

Esimerkiksi vakuudellisessa 25 000 euron kulutusluotossa viiden vuoden maksuajalla hintaero halvimman ja kalleimman rahoittajan välillä on lähes 4 440 euroa.

Hintaero on vielä suurempi 126 500 euron asuntolainaan sidotussa remonttilainassa, jossa on 20 vuoden laina-aika: pankkeja kilpailuttamalla voi säästää lainakuluissa lähes 5 200 euroa.

Rahoitusyhtiö Santanderin kulutusluottoliiketoiminnasta vastaava johtaja Ville Rinkinen selittää suurta hintaeroa kulutuslainassa sillä, ettei se vaadi asuntoa lainan vakuudeksi. Yhtiö lainaa suuriakin summia ilman vakuuksia. Joustavuudesta saa siis maksaa.

”Asunnon antaminen vakuudeksi ei monesti ole edes mahdollista. Toinen syy on se, että palvelemme kaikkien pankkien asiakkaita ja hinnoittelu on kaikille sama”, Rinkinen sanoo.

PANKIT taas muistuttavat, että lainan hinta on aina tapauskohtainen. Siihen vaikuttavat muun muassa asiakkaan maksukyky, luotolle tarjottavat vakuudet ja asiakassuhteen laajuus.

Asuntolainaan sidottavan remonttilainan saamiselle pankit sanelevat erityisiä ehtoja: remontin täytyy olla luonteeltaan perusparannusta, eli remonttikohteessa pitää kajota myös rakenteisiin, kuten uusia kylpyhuoneen vedeneriste.

Jos päätyy rahoittamaan remontin asuntolainana, pitää ottaa uusi asuntolaina jo olemassa olevan asuntolainan rinnalle.

Vanha ja uusi asuntolaina voidaan myös yhdistää. Tällöin vanhan asuntolainan hinta saattaa kuitenkin nousta, koska korko määrittyy lainan yhdistämishetken hinnoittelutilanteen mukaan. Lainojen yhdistäminen ei siten kannata, jos korkotaso nousee.

KULUTUSLAINA on ainoa vaihtoehto, jos halutaan rahoitusta niin sanottuihin vuosikorjauksiin. Vuosikorjauksia ovat muun muassa asunnon maalaus, tapetointi, lattiapintojen uusinta ja aikaisempaa tasoa vastaavien keittiökalusteiden hankinta.

Kulutusluottoa saa Danske Bankista ja OP:sta enintään 15 000 euroa, S-Pankista 20 000 euroa, Nordeasta 25 000 euroa ja Santanderilta 50 000 euroa. Korkoja ei voi vähentää verotuksessa.

SÄÄSTÄMÄLLÄ voi pienentää korjaushankkeeseen tarvittavaa lainamäärää, siitä aiheutuvia kustannuksia ja lainaan liittyvää riskiä, muistuttaa OP:n liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Huttunen. Myös S-Pankin kehityspäällikön Päivi Huttusen mielestä säästäminen on fiksu tapa toteuttaa kodin uudistuksen rahoitus. Aina riittäviä säästöjä ei kuitenkaan ole, jolloin kulut täytyy maksaa lainarahalla.

”Moni mieltää lainan ottamisen pelkkänä kuluna, vaikka todellisuudessa ihminen kasvattaa siinä varallisuuttaan. Se on käänteinen säästämisen muoto”, Päivi Huttunen sanoo.

Omilla säästöillä on merkitystä varsinkin, jos remonttihanke ja siihen liittyvä rahoitustarve on suuri. Kaikkia säästöjä ei välttämättä kannata tuhlata, koska pahan päivän varalle on hyvä olla rahaa tilillä.

Santanderin Ville Rinkinen suosittelee remonttia suunnitteleville rahoitusmahdollisuuden kysymistä myös suoraan remonttia tarjoavista yrityksistä.

”Rahoitusehdot ovat monesti kilpailukykyisiä oman pankin vakuudettomaan lainaan verrattuna, ja tällöin koko remonttipalvelun rahoitusta myöten saa hoidettua yhdestä paikasta.”

 

Lisää HS Kotiosan artikkeleita täältä.

Koti on elämän tärkeimpiä asioita ja siihen liittyy paljon tunteita sekä haaveita tulevasta. Toiveet ja vaatimukset asumisen suhteen muuttuvat ajan myötä mutta pysyvää on se, että kodin pitää aina tuntua omalta. Haluatko sinä vaikuttaa siihen, millaisia koteja Skanska toteuttaa? Tule mukaan Kotipaneeliin!

Asuinrakennuksen suunnittelu on monimutkainen kokonaisuus ja onnistunut lopputulos vaatii eri alojen ammattilaisten saumatonta yhteistyötä. Yksi Suomen johtavista rakennuttajista Skanska haluaa suunnitella ja rakentaa asuinympäristöjä ja koteja, joissa viihdytään.

 

Yrityksen arvot ovat kaiken toiminnan perusta ja ohjaavat myös asuntojen suunnittelua. Vastuullisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että Skanska suunnittelee ja toteuttaa ympäristötehokkaita ratkaisuja, jotta sekä ihmiset että ympäristö voivat tulevaisuudessakin hyvin. Kunnioittava ja avoin kulttuuri edesauttaa yhteistyötä ja keskustelua asiakkaiden, kumppaneiden ja yhteisöjen kanssa. Jatkuva kehitys johtaa myös parempaan laatuun ja innovaatioihin.

 

Asumisen tulevaisuus asettaa haasteita ja mahdollisuuksia asuntosuunnittelulle. Arkkitehdit ja sisustusarkkitehdit miettivät asumismuotojen variaatioita, asunnon muunneltavuutta eri elämäntilanteissa, yksilöllisyyttä ja vaatimustason kasvua laadun ja sijainnin suhteen. Tilojen taitava mitoitus on aina hyvän suunnittelun lähtökohtana, sillä se on asumismukavuuden kulmakiviä. Asukkaat arvostavat elämisen helppoutta ja joustavuutta.

 

Osana suunnitteluprosessia Skanska on perustanut Kotipaneelin, joka on kehittäjäryhmä asumiseen liittyvistä asioista kiinnostuneille henkilöille. Kotipanelistit kertovat ja kehittelevät ideoitaan asumisen eri teemoista ja Skanskan asiakaskokemustiimi valjastaa tulokset eteenpäin tuotekehityksen käyttöön. Näin pystytään entistä paremmin vastaamaan asumisen toiveiden ja tarpeiden muutoksiin.

 

 

Haluaisitko sinä vaikuttaa siihen millaisia uusia koteja Skanska toteuttaa?

Skanska ylläpitää jatkuvaa keskustelua asumisen liittyvistä toiveista ja tarpeista ennakkoluulottomasti ja asiakkaita kuunnellen. Liity jäseneksi Skanskan Kotipaneeliin ja pääset kertomaan mielipiteesi sekä kuulemaan muiden ajatuksia hyvään asumiseen liittyvistä aiheista.

 

 

Jos sinua kiinnostavat laadukas ja viihtyisä asuminen sekä kodin arkea parantavat ratkaisut, ilmoittaudu Kotipaneelin tästä linkistä

 

Kaikkien 22.9.-9.10.2016 välisenä aikana Kotipaneeliin liittyneiden uusien jäsenien kesken arvotaan 5 kpl Presentcard-lahjakortteja (arvo 50€ /kpl). Lue täältä arvonnan säännöt.  

 

Lue lisää: Skanska Kodit, Kotipaneeli

 

Vuonna 2010 yksiön Tampereella sai keskimäärin noin 86 000 eurolla. Vuonna 2015 vastaavasta yksiöstä joutui maksamaan noin 101 000 euroa. Vertailtaessa hintoja Helsingin hintoihin havaitaan, että vuonna 2010 Helsingistä sai yksiön vuonna 150 000 eurolla ja vuonna 2015 noin 180 000 eurolla. Hintaerot ovat valtavia.

Opiskelijoiden suosimista alueista voimakkainta yksiöiden hintojen nousu vuosien 2010 ja 2015 välillä on ollut Kissanmaan (35,0 %), keskustan (25.5 %) ja Kalevan (23,7 %) alueilla. Hervannassa (13,4 %) ja Amurissa (6,6 %) hintojen nousu on selvästi pienempää.   

Koko Tampereen alueella yksiöiden hinnat ovat nousseet vuosien 2010 ja 2015 välillä 17,6 %.

Vuosien 2007 ja 2015 välillä yksiöiden hinnat ovat nousseet Tampereella 36,9 %.

Opiskeluaikana voi kerryttää pesämunaa

Opiskelija-asuntojen saatavuus on vuodesta toiseen ollut melko rajallista ja opiskelija päätyy useimmiten hakemaan vuokra-asuntoa vapailta markkinoilta. Vuokra-asunto on hyvä ja joustava ratkaisu opiskelijalle, mutta vuokramarkkinoiden tiukan tilanteen vuoksi usea perhe pohtii pienen asunnon ostoa. Tilastojen ja hintakehityksen ennusteiden valossa ostaminen on isoilla opiskelupaikkakunnilla edelleen hyvä ja taloudellisesti kannattava vaihtoehto.

Lähde: Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelu

 

Myynnissä olevia yksiöitä Tampereelta löydät Oikotie Asunnoissa.

Vuokrattavissa olevia yksiöitä Tampereelta löydät Oikotie Asunnoissa.

 

Vuonna 2010 yksiön Turussa sai keskimäärin noin 76 000 eurolla. Vuonna 2015 vastaavasta yksiöstä joutui maksamaan noin 89 000 euroa. Vertailtaessa hintoja Helsingin hintoihin havaitaan, että vuonna 2010 Helsingistä sai yksiön vuonna 150.000 eurolla ja vuonna 2015 noin 180 000 eurolla. Hintaerot ovat valtavia.

Opiskelijoiden suosimista alueista voimakkainta yksiöiden hintojen nousu vuosien 2010 ja 2015 välillä on ollut Martin alueella (20,8 %) ja Nummen alueella (20,5%). Itäisen keskustan (16,6 %) ja Itäharju-Kupittaa alueella (20,5 %) hintojen nousu on ollut selvästi maltillisempaa.   

Koko Turun alueella yksiöiden hinnat ovat nousseet vuosien 2010 ja 2015 välillä 17 %.

Vuosien 2007 ja 2015 välillä yksiöiden hinnat ovat nousseet Turussa 34,2 %.

Opiskeluaikana voi kerryttää pesämunaa

Opiskelija-asuntojen saatavuus on vuodesta toiseen ollut melko rajallista ja opiskelija päätyy useimmiten hakemaan vuokra-asuntoa vapailta markkinoilta. Vuokra-asunto on hyvä ja joustava ratkaisu opiskelijalle, mutta vuokramarkkinoiden tiukan tilanteen vuoksi usea perhe pohtii pienen asunnon ostoa. Tilastojen ja hintakehityksen ennusteiden valossa ostaminen on isoilla opiskelupaikkakunnilla edelleen hyvä ja taloudellisesti kannattava vaihtoehto.

Lähde: Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelu

 

Myynnissä olevia yksiöitä Turusta löydät Oikotie Asunnoissa.

Vuokrattavissa olevia yksiöitä Turusta löydät Oikotie Asunnoissa.

 

Vuonna 2010 yksiön Rovaniemellä sai keskimäärin noin 56 000 eurolla. Vuonna 2015 vastaavasta yksiöstä joutui maksamaan noin 58 000 euroa.
Vertailtaessa hintoja Helsingin hintoihin havaitaan, että vuonna 2010 Helsingistä sai yksiön vuonna 150 000 eurolla ja vuonna 2015 noin 180 000 eurolla. Hintaerot ovat valtavia.

Opiskelijoiden suosimista alueista voimakkainta yksiöiden hintojen nousu vuosien 2010 ja 2015 välillä on ollut Rovaniemen Rantavitikassa (44,9 %). Vastaavasti Rovaniemen keskustan alueella hinnat ovat pysyneet liki samalla tasolla viiden vuoden ajan.

Koko Rovaniemen alueella hinnat ovat nousseet vuosien 2010 ja 2015 välillä vain 3,5 %.

Vuosien 2007 ja 2015 välillä yksiöiden hinnat ovat nousseet Rovaniemellä 11,1 %.

Opiskeluaikana voi kerryttää pesämunaa

Opiskelija-asuntojen saatavuus on vuodesta toiseen ollut melko rajallista ja opiskelija päätyy useimmiten hakemaan vuokra-asuntoa vapailta markkinoilta. Vuokra-asunto on hyvä ja joustava ratkaisu opiskelijalle, mutta vuokramarkkinoiden tiukan tilanteen vuoksi usea perhe pohtii pienen asunnon ostoa. Tilastojen ja hintakehityksen ennusteiden valossa ostaminen on isoilla opiskelupaikkakunnilla edelleen hyvä ja taloudellisesti kannattava vaihtoehto.

Myynnissä olevia yksiöitä Rovaniemeltä löydät Oikotie Asunnoissa.

Vuokrattavissa olevia yksiöitä Rovaniemeltä löydät Oikotie Asunnoissa.

 

Lähde: Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelu