Kun lämpömittari näyttää vähänkin suurempia lukemia, kannattaa suunnata rannalle rentoutumaan. Maamme suuresta rantavalikoimasta juuri sen sopivan biitsin löytäminen voi kuitenkin olla hieman hankalaa. Listasimme siis avuksesi Suomen 12 parasta uimarantaa.

12. Särkkien uimaranta, Kouvola

Hyvin lapsiperheille soveltuva Särkkien uimaranta syvenee loivasti. Rannan uimavesi on myös saanut erinomaisen arvosanan yleiseurooppalaisessa vertailussa. Lämpimistä ilmoista nauttivan kannattaakin suunnata tänne, sillä Kouvolassa on mitattu tilastollisesti eniten hellepäiviä Suomessa.

Katso Kouvolan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

11. Rauhaniemen ranta, Tampere

Näsijärven rannalla sijaitseva Rauhaniemen ranta ei ole kaukana kaupungin keskustasta, mutta on kuitenkin nimensä mukaisesti rauhallinen paikka nauttia auringosta ja uimisesta. Täältä löytyy ilmaiset pukukopit sekä maksullinen sauna.

Katso Tampereen asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

10. Kuoringan ranta, Liperi

Kuoringan rannalla riittää matalaa pitkälle ja sitä reunustaa hieno hiekka, eli paikka sopii hyvin lapsille. Kirkasvetisen järven biitsi sijaitsee Joensuuhun menevän päätien varrella, joten tänne on helppo piipahtaa myös tien päältä virkistävälle pulahdukselle.

Katso Liperin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

9. Aurlahden ranta, Lohja

Aurlahden matala hiekkapohjainen ranta miellyttää monia. Täältä löytyy nurmikkoa auringonpalvojia varten, kun taas kalamiehet ja -naiset voivat vuokrata käyttöönsä soutuveneen ja onget. Ranta tarjoaa monenlaisia aktiviteetteja, eikä täältä ole pitkä kävelymatka Lohjan keskustaankaan.

Katso Lohjan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

8. Vattajan uimaranta, Kokkola

Vattajan uimaranta lukeutuu pohjoismaiden pisimpiin. Alue on lähes kokonaan Puolustusvoimien käytössä, mutta julkinen osa hiekkadyyneineen on upea nähtävyys. Täällä voi myös nauttia alueen erityislaatuisesta luonnosta, ja lähettyvillä sijaitsee tämän lisäksi Kalastusmuseo.

Katso Kokkolan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

7. Plagenin ranta, Hanko

Plagenin kaunis ranta Hangossa tarjoaa kävijöille meren lisäksi pyöritystä vesikarusellin muodossa. Urheilullisen rantalomailun ystävät pääsevät täällä pelaamaan myös rantalentopalloa ja beachtennistä. Rannalla sijaitsee ravintolakin, mikäli nälkä yllättää kesken rantarentoilun.

Katso Hangon asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

6. Nallikarin ranta, Oulu

Merellisen Nallikarin rannalta löytyy sekä leirintäalue että kylpylähotelli. Rantaa suosivatkin norjalaiset ja ruotsalaiset turistit, joten tänne voi tulla nauttimaan kansainvälisistä tunnelmista. Hiekkapohjaa riittää pitkälle ja alueella on myös leikkipuisto perheen pienimmille.

Katso Oulun asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

5. Livojärven ranta, Posio

Lapin Rivierana pidettyä Livojärveä tullaan ihastelemaan kauempaakin. Rannalta löytyy myös kioski ja suoramyyntipiste, josta voi ostaa välipalaksi mm. muikkukukkoja ja kampanisuja. Hyvälaatuinen järvivesi luo ideaalit olosuhteet uimiseen.

Katso Posion asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

4. Hiukan ranta, Sotkamo

Sotkamon Hiukan pitkää rantaa on jopa kutsuttu Suomen parhaaksi järvenrantauimapaikaksi. Täältä löytyy aina tilaa lekotteluun, ja paikka sopii hyvin myös lapsille leikkipaikan ja matalan rannan ansiosta. Ranta tarjoaa myös kahvilan ja pukukopit, upeaa näkymää Vuokatinvaaralle unohtamatta.

Katso Sotkamon asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

3. Pihlajasaari, Helsinki

Pihlajasaareen lähtijä pääsee virkistäytymään jo matkalla, sillä saareen pääsee seilaamaan joko lautan tai oman paattinsa kyydissä. Paikan päältä puolestaan löytyy lukuisia rauhallisia uimarantoja ympäri saaren, ja voipa tänne vaikka leiriytyä yöksikin, jos uiminen innostaa useampana päivänä.

Katso Helsingin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

2. Sääksjärven ranta, Nurmijärvi

Sisä-Suomen hienoimpana rantana pidetty Sääksjärven biitsi on kuuluisa kirkkaasta, lähes turkoosista lähdepohjaisesta vedestään. Myös pehmoinen hiekka on kävijöiden mieleen. Alueelta löytyy upean rannan lisäksi kahvila, pukuhuoneet ja siistit WC-tilat.

Katso Nurmijärven asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

1. Yyteri, Pori

Yyteri, tuo legendaarinen ja monen mielestä Suomen paras uimaranta, on tämänkin listan ykkönen. Rannalta löytyy niin kylpylähotellia kuin naturistiosastoakin, ja sinne on helppo löytää tiensä Porin keskustasta. Tällä maailmanluokan biitsillä loikoillessa voikin lähes luulla olevansa etelänmatkalla.

Katso Porin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

 

Viime vuosien puhutuimpia ruokatrendejä on ollut luomu- ja lähiruoka. Puhtaaksi ja ekologiseksi miellettyä kotimaista ruokaakaan ei välttämättä tarvitse itse alusta lähtien valmistaa, vaan maastamme löytyy monia lähiruokaa tarjoavaa ravintolaa. Tässä lista 10 parhaasta luomu- ja lähiruokaravintolasta.

10. Pappilaravintola Kenkävero, Mikkeli

Kenkäveron pappilamiljöössä sijaitsevassa ravintolassa tarjoillaan monenlaista kotiruokatyyppistä lähiruokaa vuodenajan mukaan vaihtuvalla menulla. Hampurilaisten ystävien iloksi Sikke Sumari on myös luonut paikalle omat lähiruokahampurilaisensa, joita on saatavilla vaihtuva valikoima. Viikonloppuisin Kenkäverosta löytyy myös lähiruokabuffet.

Katso Mikkelin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

9. Kahvila-ravintola Iltalypsy, Kiuruvesi

Kiuruveden kulttuuritalon yhteydessä sijaitsevassa Iltalypsyssä saa nauttia monipuolisesta lähiraaka-aineista valmistetusta kotiruokalounaasta. Täällä toimii myös kahvila sekä lähituotteiden myyntipiste, eli kotonaankin pääsee valmistamaan herkkuja samoista raaka-aineista. Iltalypsyn kotimaisuusaste on peräti 90 %.

Katso Kiuruveden asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

8. Ravintola Heila, Heinola

Heinolan lähiruokatori Heilan yhteydessä toimiva samanniminen ravintola lupaa kaiken annoksissa käytetyn lihan ja kalan olevan takuuvarmasti kotimaista. Tämän lisäksi annokset ovat vähintään laktoosittomia ja suurimmaksi osaksi myös gluteenittomia. Annokset voi ostaa myös mukaan, jos haluaa vaikka pitää teemaan sopivasti luonnon helmassa piknikin.

Katso Heinolan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

7. Ravintola Turengin asema, Janakkala

1800-luvun lopulla rakennetussa asemassa toimivan ravintolan slogan on ”vanhaa vaalien, aitoa arvostaen”. Annoksissa käytetäänkin runsaasti lähi- ja villiruoka-aineita, joita oli saatavilla jo aseman rakennuksen aikaan. Raaka-aineiden kotimaisuusaste on myös yli 90 %.

Katso Janakkalan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

6. Ravintola C, Tampere

Ravintola C rakentaa pääosin läheltä tulevista sesongin raaka-aineista herkullisia annoksia. Makuelämykseen kuuluu myös se, että raaka-aineet on tuotettu eettisesti ja luonnonmukaisesti. Ravintolassa luomutuotteiden hyödyntäminen onkin arkipäivää: käytössä on vähintään kahdeksan luomutuotetta jatkuvasti.

Katso Tampereen asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

5. Köökki, Forssa

Tunnelmallinen ravintola Köökki sijaitsee historiallisessa Forssassa ja käyttää annoksissaan lähellä tuotettuja ainesosia sesongin mukaisesti. Ravintolassa kokoontuu myös kerran kuussa viiniklubi, joten annoksiin saa taatusti asiantuntevan henkilökunnan avustuksella valittua sopivan viininkin. Paikka saa tämän lisäksi kehuja myös hyvästä palvelusta ja kodikkaista tiloista.

Katso Forssan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

4. Ravintola Origo, Hanko

Idyllisessä Hangossa sijaitsevan Origon luomu- ja lähiruokapohjaiset annokset rakennetaan sesongin herkuista. Paikallisten kalastajien aarteiden lisäksi ravintola on kuuluisa pippuripihvistään sekä romanttisesta sisustuksestaan. Tämä ravintola on myös jo siirtynyt digiaikaan: ruokalistat näytetään taulutietokoneelta, joten vaihtuvien herkkujen takia ei jouduta tuhlaamaan paperia.

Katso Hangon asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

3. Chef & Sommelier, Helsinki

Puhdasta ja käsintehtyä ruokaa tarjoava Michelin-ravintola Chef & Sommelier on keskittynyt luomu- ja lähiruokaan. Paikassa voi syödä 3 – 9 ruokalajin menuita, jotka koostuvat vaihtuvista herkkuannoksista. Miltä kuulostaisi esimerkiksi annos, jossa on kuusta ja piimää tai juuriselleriä ja heinää? Täällä saa myös kuulla kokeilta ruoan alkuperästä.

Katso Helsingin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

2. Ravintola Virta, Oulu

Hotelli Lasaretin yhteydessä toimiva Ravintola Virta tarjoilee lähiruokaa kansainvälisellä vivahteella, kuitenkin pohjoispohjanmaalaista ruokakulttuuria kunnioittaen. Maukkaat annokset ovat saaneet tunnustusta jopa saamalla Confrérie de la Châine des Rôtisseursin kilvet vuonna 2007. Myös viinivalikoimaan on kiinnitetty erityistä huomiota, ja viinit tulevat mahdollisimman läheltä: Euroopasta.

Katso Oulun asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

1. Hella & Huone, Tampere

Pohjoismaisesta ruokafilosofiasta ammentava illallisravintola Hella & Huone sijaitsee aivan Tampere-talon lähettyvillä. Ravintola haluaa yllättää ja tuottaa unohtumattomia makuelämyksiä puhtaista ja paikallisista raaka-ainesta. Osa aineisosista jopa kasvatetaan itse ja sesonkituotteiden käyttö maksimoidaan 10 kertaa vuodessa vaihtuvan ruokalistan avulla. Paikka on kerännyt mainetta myös maailmalla.

 

Kotimaasta löytyy ruokakulttuuria vaikka muille jakaa. Eri puolilta maatamme löytyy maittavia herkkuja jokaiselle kulinaristimatkailijalle, joten jokaisen kannattaa tutustua oman kotiseutunsa antimien lisäksi myös muiden alueiden keittiöihin. Listasimme siis eräitä tunnetuimpia suomalaisia ruoka-annoksia.

11. Pitoleipä, Hollola

Hollolan pitoleipä on pehmeä näkkileipä, joka valmistetaan pellillä paistaen. Hämäläistä helppoa juhlaleipää alettiin tehdä ruisjauhoista valmistetun arkileivän vastapainoksi vehnäjauhojen yleistyessä. Entisaikoina taikinan pehmeys varmistettiin esimerkiksi pitojuuston valmistuksesta ylijääneen heran avulla.

Katso Hollolan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

10. Viipurinrinkeli, Lappeenranta

Mausteinen viipurinrinkeli saapui Suomeen satoja vuosia sitten harmaan munkkiveljeskunnan mukana. Perinteisesti olkien päällä paistetut rinkelit ovat suosittuja varsinkin Lappeenrannassa ja ovat vastuussa parisen sataa vuotta sitten käydystä niin kutsutusta Rinkelisodasta. Kiista käytiin Vaittisen ja Löppösen sukujen välillä siitä, kumman rinkeliresepti oli alkuperäisempi.

Katso Lappeenrannan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

9. Klimppisoppa, Kalajoki

Pohjanmaan ruokaylpeys klimppisoppa koostuu lihasta ja rusinaisista vehnäpalleroista. Kaunista tämä keitto ei ehkä ole, mutta ei kannata antaa ulkonäön hämätä: soppa on todella maittavaa. Se on kuin lihakeitto, mutta klimppisempää.

Katso Kalajoen asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

8. Runebergin torttu, Porvoo

Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin mukaan nimetyn leivoksen huhutaan saaneen alkunsa tämän kuuluisan runoilijan makeannälästä. Vaimo Fredrika Runebergillä ei tarinan mukaan ollut mitään, jota tarjota miehelleen, joten hän improvisoi kaapissa olevista aineksista tämän tortun. Oikeasti herkku on kuitenkin luultavimmin muunnelma porvoolaisen kondiittorimestarin luomasta tortusta.

Katso Porvoo asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

7. Mustikkakukko, Mikkeli

Kalakukon makea serkku mustikkakukko eli rättänä on Mikkelin seudun herkkuruokaa. Kermavaahdon kera syötävä ruiskuorinen ja marjalla täytetty jälkiruoka on tutustumisen arvoinen suupala ei-savolaisillekin.

Katso Mikkelin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

6. Rönttönen, Kuhmo

Etkö tiedä, onko sinulla makean- vai suolaisennälkä? Kokeile rönttöstä. Kainuulainen perinneherkku leivotaan ohra- tai ruistaikinasta, jossa on imelletystä perunasta ja useimmiten puolukasta tehty täyte. Piirakan rujo ulkomuoto kätkee sisäänsä melkoisen makuelämyksen.

Katso Kuhmon asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

5. Lörtsy, Savonlinna

Lihapiirakan lähisukulainen lörtsy on savonlinnalaisten herkkuruokaa. Rasvassa keitetty puoliympyrä valmistetaan kuitenkin hieman erilaisesta taikinasta. Lihatäytteisten lörtsyjen lisäksi saatavilla on esimerkiksi omenahillolla, lakalla, kermavaahdolla ja jopa kalalla täytettyjä versioita.

Katso Savonlinnan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

4. Mustamakkara, Tampere

Muinoin teurastuksen yhteydessä valmistettu mustamakkara on Tampereen ruokasymboli. Perinteisesti puolukkahillon ja kylmän maidon kera nautittava nakki onkin terveellistä syötävää varsinkin aneemikoille, onhan tätä alun perin kuumaksi sian verimakkaraksi kutsuttua herkkua valmistettu jo 1500-luvulla.

Katso Tampereen asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

3. Särä, Lemi

Etelä-karjalainen Lemin kunta on tunnettu särästä, eli perunapedillä tarjoillusta lampaasta. Annos valmistetaan suolavedessä liotetussa koivukaukalossa, jonka ansiosta ruoka saa savun maun. Lihaa suolataan usean päivän ajan, joten mikään pikaruoka tässä ei ole kyseessä. Hyvää kannattaa kuitenkin odottaa.

Katso Lemin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

2. Kalakukko, Kuopio

Savolaisen keittiön kulmakivi kalakukko on ruistaikinakuoressa valmistettu kalaruoka, joka ei nimestään huolimatta sisällä siipikarjaa. Annoksen valmistamiseen käytetään joko ahventa tai muikkua, joten ruokalajin alalajit ovatkin nimeltään ahvenkukko ja muikkukukko. Se, kumpi sitten on se oikea versio, on edelleen kiivaan väittelyn kohteena.

Katso Kuopio asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

1. Rössypottu, Oulu

Oululainen perinneruoka rössypottu on rössystä eli veripaltusta ja perunoista sekä sianlihasta valmistettu keitto. Pelkällä suolalla maistettu ja vain tilkalla vettä mehustettu lihaisa ja rautapitoinen annos on suomalaista perinneruokaa parhaimmillaan.

Katso Oulun asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

 Kotimaassamme kelpaa matkustaa, mutta ei kuitenkaan kannata miettiä vain matkan määränpäätä. Tieltä kun löytyy aina jos jonkinmoista taukopaikkaa, jossa rentoutua, saada vatsaansa täytettä tai ihailla kulttuurinähtävyyksiä. Listasimme matka-avuksesi Suomen parhaat pysähdyspaikat pohjoisesta etelään.

11. Maisemaravintola Merihelmi, Ii

Pohjoiseen suuntaava löytää oivan pysähdyspaikan Kuivaniemestä. Oulun ja Kemin välissä sijaitsevassa, upeilla merimaisemilla varustellussa Merihelmessä voi syömisen yhteydessä käväistä vaikka uimassakin. Näiden aktiviteettien lisäksi täällä järjestetään tansseja tanhuamisen ystäville.

Katso Iin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

10. Hiljainen kansa, Suomussalmi

Reijo Kelan tuhatpäinen turvekansatilateos seisoo pellolla 30 kilometriä Suomussalmelta pohjoiseen. Kansan läheisyydessä toimii myös kesäkahvila, joten taideteoksesta nauttiessa voi makustella myös vaikka herkullisia muurinpohjalettuja.

Katso Suomussalmen ja Hyrynsalmen asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

9. Puukarin pysäkki, Valtimo

Perinteistä itäsuomalaista ruokaa ja palvelua tarjoaa Kajaanin ja Joensuun välissä sijaitseva Puukarin pysäkki. Saapa täällä maistaa joidenkin jopa maailman parhaaksi kehumaa ruisleipää. Annokset tehdään oman maatilan tuotteista, ja majatalomahdollisuuden myötä niistä voi halutessaan nauttia useampanakin päivänä.

Katso Valtimon asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

8. Vaskikello, Pyhäjärvi

Vaskikello on todellinen kirkonkellonystävän paratiisi, sillä täällä voi ihailla ainutlaatuisen kokoista kellovalikoimaa. Kelloja löytyy niin pikkuruisia kuin kookkaitakin; suurin on läpimitaltaan 225 cm. Kirkkosoittimien lisäksi täällä voi nauttia hyvästä ruoasta ja kodikkaasta tunnelmasta. Ouluun päin matkaavien kannattaakin ehdottomasti pysähtyä tässä paikassa.

Katso Pyhäjärven asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

7. Hekariin, Tohmajärvi

Erinomaisesta palvelusta kiitosta niittävä Hekariin sijaitsee Joensuun tuntumassa. Ravintolan armenialaistyyppiset grilliherkut valmistetaan avohiilloksella, joten täällä ei todellakaan tarvitse tinkiä ruoan maittavuudesta vaikka tien päällä olisikin.

Katso Tohmajärven asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

6. Akseli ja Elina, Pieksämäki

Jos suuntaat Kuopioon tai matkaat sieltä etelään päin, pistäydy Pieksämäessä. Pieksämäen pääkadulla sijaitseva kotoisa kahvila-konditoria Akseli ja Elina on ollut toiminnassa jo lähes 70 vuotta. Pikkukahvila tarjoaa herkullisia leivoksia ja kevyitä lounaita myös erikoisruokavaliota noudattaville.

Katso Pieksämäen asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

5. Kahvila Karhunpesä, Jalasjärvi

Yhdeksi kolmostien kauneimmista taukopaikoista itseään tituleeraava kesäkahvila Karhunpesä tarjoilee maukasta kotiruokaa ja omia reseptejä noudattaen tehtyjä pullia ja leivonnaisia Tampereen ja Vaasan välissä. Täältä saa ostaa myös matkamuistoja, ja kalastaminenkin on sallittua.

Katso Jalasjärven asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

4. Burger Heaven, Savitaipale

Burger Heavenista löytää monenlaista hampurilaista aina luomubiisonihamppareista itse jauhetusta lihasta tehtyihin lammasburgereihin. Tarjolla on italialaistyyppisestä ruoasta pitäville myös pizzaa. Kaikki annokset ovat puhtaista raaka-aineista valmistettuja, ja tarjolla on myös annosten gluteenittomia versioita. Ravintola toimii viihtyisän Kantrihostellin tiloissa.

Katso Savitaipaleen asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

3. Matkakeidas, Vierumäki

Matkakeidas sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä Lahden lähettyvillä. Tätä pysähdyspaikkaa kiitellään monipuolisesta buffetista, ja erityisesti salaattipöytä on saanut runsaasti kehuja. Jos salaatti ei innosta, vaan kaipaat jotain tuhdimpaa, täältä löytyy nälkäisille matkailijoille myös pizzeria, hampurilaispaikka ja ruokakauppa.

Katso Vierumäen ja Heinolan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

2. Kaffinpaikka, Iitti

Iloisen retrohenkisesti sisustetussa pikkumökissä toimiva Kaffinpaikka tarjoaa asiakkailleen muun muassa erityisen herkullisia sokerimunkkeja. Kiitos kahvilan upean sijainnin, täällä saa herkutella myös upeista järvimaisemista.

Katso Iitin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

1. Design Hill, Salo

E18-moottoritien lähettyvillä sijaitseva Design Hill tarjoaa asiakkailleen tavanomaisten pysähdyspaikkojen ruoka- ja levähdystarjonnan lisäksi shoppailumahdollisuuden. Täältä löytyy sisustustuotteiden lisäksi mm. kotimaisia Marimekon, Finlaysonin ja Frantsilan tuotteita sekä valikoima eurooppalaisia huippumerkkejä.

Katso Salon asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

 

Niin syksyn kirpeässä ilmassa kuin kesän lempeässä lämmössäkin kelpaa lähteä tarpomaan luontoon. Maastamme löytyykin vaellusreittejä kaiken tasoisille vaeltajille. Jos etsit sopivaa reittiä, lue listamme Suomen parhaista vaellusreiteistä.

9. Tapion taival, Ilomantsi

Ilomantsissa sijaitseva Tapion taival on helpohko 20 km pitkä vaellusreitti aivan itärajan tuntumassa, osan matkasta Koitajokea seuraten. Eteläinen osuus sijaitsee Ruosmesuon ja Hanhisuon soidensuojelualueella ja pohjoinen, suurimmaksi osaksi rauhoitettu osuus kulkee Koivusuon luonnonpuiston halki. Yöpyminen on mahdollista esimerkiksi entisissä savottarakennuksissa Hanhikoskella tai Niemipurolla. Reitillä pääsee ihailemaan monipuolista luontoa, kuten jokia, soita ja kilpikaarnapetäjiä. Jos kaipaat karvaista seuraa, on tämä reitti täydellinen, sillä täällä liikkuu myös muun muassa karhuja ja susia.

Katso Ilomantsin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

8. Hossa, Suomussalmi

Haluatko vaeltaa, mutta käyttää kulkuvälineenä jalkojen sijaan kanoottia? Suomussalmen Hossa tarjoaa vesivaeltajalle erinomaisia harrastusmahdollisuuksia. Täältä löytyy reittejä sekä aloittelijoille että kokeneille melojille, päiväretkestä useamman päivän vaellukseen. Joet ovat enimmäkseen kapeita ja kosket helpohkoja, luokkia I – III. Reitin varrelta löytyy myös huollettuja taukopaikkoja. Jos et vielä omaa omaa kanoottia, luontokeskukselta voi vuokrata sellaisen.

Katso Suomussalmen, Hyrynsalmen ja Puolangan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

7. Hetta-Pallas, Muonio ja Enontekiö

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto perustettiin vuonna 2005. Sen tuntumassa sijaitsee myös Suomen vanhin, vuonna 1934 linjattu 55 km:n pituinen Hetta-Pallas -vaellusreitti. Tämä helppokulkuinen reitti kulkee yli tuntureiden tarjoten henkeäsalpaavat maisemat. Bonuksena vielä hyttysten puute ja 24 h/vrk valaistusta tarjoava aurinko kesäisin. Tämän lisäksi alueelta löytyy kahdeksantoista 1-17 km pitkää luontopolkua, ja talvisin puolestaan voi kulkea 53-60 km pitkän talvireitin, joka kulkee kesäreittiä alavampia maita pitkin.

Katso Muonion, Enontekiön ja Sodankylän asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

6. Ruostejärvi-Saari, Tammela

Ruostejärvi-Saaren vaellusreitillä Tammelassa saa nauttia mäntyvoittoisista metsämaisemista ja vaikka pulahtaa uimaan. 14 km reitti on kuljettavissa yhden päivän aikana, mutta halutessaan voi yöpyä Ruostejärven virkistysalueen tai Saaren kansallispuiston laavupaikoilla. Reitin kulkeminen edellyttää kuitenkin karttaa ja kartanlukutaitoa. Reitti on osa yli 200 km:n pituista Hämeen Ilvesreitistöä, joten matkaa voi jatkaa, jos mielii kulkea hieman pitemmän taipaleen.

Katso Tammelan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

5. Petranpolku, Kuhmo

Eteläisessä Kuhmossa sijaitseva 45 km pitkä Petranpolku esittelee metsäpeuran elinympäristöä, tarkoittaahan petra peuraa vanhalla vienan kielellä. Täällä pääsee myöskin tutustumaan monenlaisiin vesistöihin puroista järviin. Erävaellukseen soveltuva reitti on parhaimmillaan kesä-lokakuussa, mutta talvella täällä voi harrastaa umpihiihtoa.

Katso Kuhmon asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

4. Tsarmitunturi, Inari

Kokenut vaellusharrastaja! Kaipaatko hieman omaa rauhaa? Inarin Tsarmitunturi on pieni erämaa-alue, jossa saa olla omissa oloissaan. Alue sopii hyvin kokeneille retkeilijöille: täältä ei nimittäin löydy retkeilyrakenteita. Puroja, tunturialuetta ja kuusikkoja puolestaan löytyy olan takaa. Saatat myös törmätä karhuun. Paikka onkin suosittu myös metsästäjien keskuudessa. Alueen rajalle pääsee metsäautoteiltä, joten myös päiväretkeily mahdollista.

Katso Inarin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

3. Nuuksio, Espoo

Espoossa sijaitsevaan Nuuksion kansallispuistoon pääsee helposti pääkaupunkiseudultakin. Paikka tarjoaa enimmäkseen helppokulkuisia reittejä, yli satavuotiaita metsiä ja monipuolisen lajiston. Täällä voi harrastaa melontaa, maastopyöräilyä, sienestystä ja marjastusta, ja sopivia reittejä löytyy sekä aloittelijoille että kokeneille eränkävijöille. Esimerkiksi 2 km pitkä Maahisenkierros on alueen helpoin reitti, ja on myös pyörätuoliystävällinen. Nuuksiossa voi kokeilla myös lodjausta, eli suunnistuksen ja arvoitusten ratkaisemisen yhdistelmää.

Katso Espoon Nuuksion asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

2. Ramsholmen, Raasepori

Viidakkomainen Raaseporin Ramsholmen tarjoaa Suomen leveyspiireille harvinaista luontoa: pähkinäpuulehtoja ja harvinaisia lintulajeja, kuten kultarinnan, pikkutikan, nuolihaukan ja nokkavarpusen sekä kuusi eri lepakkolajia. Ramsholmenisssa pääsee ihastelemaan keskieurooppalaista tammimetsävyöhykettä ihan oman maan kamaralla sekä kummastelemaan Suomen korkeinta jalavaa. Alueella on helppo liikkua, joten se sopii hyvin koko perheen kohteeksi.

Katso Raaseporin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

1. Karhunkierros, Kuusamo ja Salla

Suomen suosituin vaellusreitti kerää arvioiden mukaan 15 000 vuosittaista vaellusharrastajaa. Rukatunturille päättyvän Karhunkierroksen voi kulkea kahden eri pituisen reitin kautta: 80 km pitkä reitti lähtee Hautajärven luontotalolta ja 70 km reitti Ristikallion parkkipaikalta. Suurin osa tästä helppokulkuisesta ja selvästi merkitystä reitistä kulkee Oulangan kansallispuiston alueella. Jos taasen mielit hieman lyhyempää vaellusmatkaa, kokeile 12 km mittaista Pientä Karhunkierrosta, joka alkaa Juuman pysäköintialueelta.

Katso Kuusamon ja Sallan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.